Címkék listája

Csak a PC játékokat lehet kategorizálni? (És egyáltalán mik ezek a kategóriák?)

Azt sokan tudják, hogy a PCs és konzolos játékokat számtalan csoportba sorolhatjuk, a játék stílusától és a játékmenettől függően. Azonban azon már kevesen gondolkodnak el, hogy ezt nem csak ezekkel a játékokkal tehetjük meg, hanem például a társasjátékokkal, vagy mondjuk a LEGO-val is.
A PC játékok csomagolásának egy részén feltűnően helyet foglal, hogy az adott játék milyen típusú. Azonban valamiért ezekről a kategóriákról mindenkinek csak a gépes meg konzolos játékok jutnak az eszükbe, pedig a világ nagy, és játék is sok van. 

Mik ezek a kategóriák?

Elsősorban ezt sem árt tisztázni. Alapvetően a játékok 12(+1) csoportba sorolhatóak, a játékmenettől és játékstílustól függően. (van néhány játék ami több kategóriába is besorolható) Ezek a csoportok az alábbiak:
 - Akciókaland: a játék során olyan alakokat kell mozgatnunk, akiket rejtélymegoldással vagy harci feladatokkal bíztak meg. Ilyen például a Tomb Raider.
 - Kaland: rejtélymegoldáson alapuló játék, melyben a játékosoknak különböző szerepek vannak kiosztva. Ebbe a kategóriába tartozik mondjuk a Broken Sword.
 - MMO: többszereplős online játék, melyben akár több ezer ember, a világ minden tájáról, egyetlen közös játékot játszik, egymással vetélkedve, például a World of Warcraft.
 - Platform vagy Platformer: a játék során a karakterünkkel platformokon kell ugrálnunk, általában valamilyen cél elérése érdekében. Tipikus ilyen például a DonkeyKong.
 - Rejtvény: ezt a kategóriát asszem nem nehéz elképzelni. Ezek egyszerű játékok, amiket manapság legkönnyebben az interneten érhetünk el. Jó példa rá a Tetris.
 - Ritmus-tánc: olyan játék, amelyben a játékos a játékkal/zenével egy időben mozog. Ilyen játék mondjuk a Singstar.
 - RPG: szerepjáték, körökre osztott harccal.
 - Shoot 'em up: tárgyakra, vagy játékbeli karakterekre való lövöldözésen alapuló játék. Ide tartozik például a Halo 3.
 - Szimuláció: valós tevékenységeket szimuláló játék. Ebbe a csoportba sorolható mondjuk a Microsoft Flight Simulator.
 - Sport: sport-szimuláció, mint például a Tiger Woods Golf.
 - Stratégia: a játékosok felváltva hoznak taktikai döntéseket. Jó és ismert példa rá a Command & Conquer és a Total War.
 - Versenyző: autóvezetős játék, amelyben időre, vagy másokkal versenyezve kell teljesíteni a megadott pályákat. Példa rá a Burnout.

A kategórialistákról sokszor lemarad egy típus, amit sok helyen a stratégiai játékok közé sorolnak, pedig szerintem megérdemel egy saját csoportot:
 - Sandbox: már a név is sokat árulkodik. Ebbe a csoportba tartoznak azok a játékok, amelyben teljesen szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és majdnem bármit létrehozhatunk. Ilyen például a Minecraft, és a Lords of Uberdark.

Csak a gépes, konzolos, és telefonos játékok kategorizálhatóak így?

A válasz egyszerű: NEM. Bár a mai világban ez nem megszokott, de egy LEGOs dobozra ugyanúgy ráírhatnák hogy sandbox, a focilabdára hogy sport, vagy a távirányítós autóra hogy versenyző kategóriába tartozik. Ugyan ez a társasjátékoknál. A torpedó is lehet stratégiai vagy rejtvény kategóriás. Persze a kategóriák megfogalmazásából adódóan ez a rendszer nem lenne teljesen alkalmas az ilyen jellegű dolgok besorolására, azonban egy kis módosítással még akár egész használható is lenne. Azonban az igazság az, hogy talán nincs is rá szükség, hisz ott van a dobozon egy illusztráció, vagy egy rövid leírás, amiből minden ilyen jellegű információ kiderül. 

Végső következtetés

A címben szereplő nagy kérdésre a válasz tehát NEM, azonban a többi játék besorolása, valamint a besorolás feltüntetése szerintem teljesen fölösleges. Nem árt azonban tudni, hogy lehetőségünk azért lenne rá.  Jó szórakozást!

http://www.pegi.info/ http://en.wikipedia.org/wiki/Video_game_genres

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.