Címkék listája

Hogyan kell kinéznie egy használható blognak?

Ahogy egyre többet böngészek az interneten, úgy rá kell jönnöm, hogy egyre több olyan blog van, amelyeknek a tartalma jó, azonban a kinézetük... Valami tragikus. Most szeretnék tehát az új blogot indítóknak adni némi iránymutatást, hogy mégis milyen alapvető dolgokra kell figyelnünk, ha egy kezelhető oldalt szeretnénk létrehozni.

Címterület

Az első dolog amit célszerű végiggondolni, hogy mit is lát egy felhasználó ha meglátogatja az oldalunkat. Célszerű tehát egy olyan képet vagy szöveget betenni címnek, ami beleillik a blog stílusába, jól néz ki, és tényleg oda illik. Erre fontos időt áldozni, ugyanis ez van a leginkább feltűnő helyen. 

Navigáció

Ez ismételten egy fontos kérdés. Arra hogy a felhasználók kényelmesen tudjanak navigálni az oldalon, számtalan eszközt használhatunk, például:
 - Vízszintes navigációs sáv (statikus) - Ez egy kényelmes megoldás, szem előtt is van, azonban fontos, hogy ha alkalmazzuk, akkor tényleg csak a nagyobb jelentőségű oldalainkat linkeljük ki ide, lehetőleg ne legyen több soros.
 - Vízszintes navigációs sáv (dinamikus [lenyíló menüvel]) - Ez is egy praktikus megoldás. Ha több oldalt szeretnénk csoportosítani, akkor egy ilyen navigációs sávval ezt könnyen megtehetjük. Az oldalak csoportba rendezése jelentősen megnöveli az itt elhelyezhető linkek számát, azonban a sáv ugyan olyan rendezett marad mint kevés link esetén.
 - Oldalsávi navigáció - Ez tulajdonságaiban nagyjából hasonlít a statikus navigációs sávhoz, fontos különbség azonban, hogy ez függőlegesen helyezkedik el a blog jobb vagy bal oldalsávján.
 - Oldalsávi címkelista vagy címkefelhő - Ez is egy jó választás, megkönnyíti a címkék közötti navigálást. A címkefelhő talán látványosabb, azonban bizonyos esetekben sok poszt után kaotikussá válhat, ezért  szoktak sok helyen inkább címkelistát alkalmazni, mint ahogy azt én is teszem. 
 - Oldalsávi blogarchívum - Ez is egy hasznos eleme lehet az oldalsávunknak. A blogarchívum arra szolgál, hogy dátum alapján könnyedén visszakereshessük a régi bejegyzéseket. Nálam ezt a jobb oldalsávon találjátok meg.
 - Keresőmező - Végül de nem utolsó sorban ez is egy fontos navigációs elem, hisz ha nem tudjuk a poszt dátumát, vagy talán azt sem tudjuk hogy létezik-e olyan poszt, akkor a kereső nagyon megkönnyítheti a dolgunkat. Ez nálam a bal oldalsáv tetején kapott helyet.

Ezekből az elemekből persze nem kell egyszerre mindet használni, bőven elég csak néhány, lehetőleg ízlésesen és könnyen  megtalálható helyen.

Bejegyzések megjelenése

Végül eljutottunk ahhoz, amire egy blog igazából szolgál. A közzétett bejegyzéseknek nem elég ha a tartalmuk jó. Célszerű azért a kinézetükre is adni egy kicsit. Ebbe a kategóriába több dolog is tartozik. Először is az, hogy ha írunk egy bejegyzést, akkor annak legyen címe, legyen esetleg bevezetése, legyen ízlésesen formázva, és ha vannak benne képek akkor azok is legyenek úgy elhelyezve hogy jól mutassanak a tartalom mellett. Ezen felül ebbe a kategóriába tartozik még egy fontos dolog, méghozzá hogy a felhasználók hogyan jutnak el a posztokhoz. Sok blog ezen a ponton vérzik el. Célszerű a posztoknak már a kezdőlapon, egy jól látható helyen megjelenniük. Ha csak másfél oldal legörgetése után látjuk őket, az NEM jó. Fontos azt is megemlíteni, hogy a bejegyzéseknek NEM a vízszintes navigációs sávon van a helyük, hanem alatta, az oldal fő részében. Természetesen azt is lehet, hogy csinálunk egy statikus kezdőoldalt valami ösztönző szöveggel, ahonnan egy nagy link vezet a bejegyzések oldalára. Ezt is meg lehet jól csinálni, azonban nehéz, és általában fölösleges. A legegyszerűbb ha a posztok a fő oldalszekcióban megjelennek rögtön a kezdőlapon. Itt vannak a legelérhetőbb helyen a felhasználók számára.

Összegzés

Jól kinéző és használható blogot alkotni nem könnyű feladat. Manapság persze a blogok nagyja valamilyen tartalomkezelő rendszert használ, (pl.: Joomla, WordPress, stb.) mint ahogy ez is, és ezekben általában egész jó alap sablonok is vannak, amik megkönnyítik a kezdők dolgát. Persze később, ahogy én is tettem, már mélyebben is belenyúlhatunk a sablonba, azonban kezdetben célszerű egy már létezőből kiindulni.

Bár az interneten sok az olyan blog, ami eléggé kezelhetetlen, vagy egyszerűen rondán néz ki, akad azért persze sok jól kinéző is. Itt említhetem a kissé nagyobbakat, mint például a Marketingmorzsák és a Közösségi Marketing Vállalkozásoknak, de említhetem a kisebb blogokat is, mint például a Viki's Life  valamint a nemrég megnyílt Dance and Love. (a linkelt blogokat a mai napon [2013. augusztus 7.] meglátogattam, és a mai állapotuk alapján döntöttem úgy hogy linkelésre kerülnek) Ezeken kívül persze bizonyára sok más jó példa is akad akiket linkelhettem volna, azonban nem szeretném hogy az egész poszt csak linkekből álljon. 

Amennyiben tehát blogot üzemeltettek, gondoljatok az olvasókra is, és tegyétek felhasználóbaráttá a megjelenést, mert ez sokat számít! További jó netezést és blogolást! ;)

Szerkesztve:
2013. október 4.-én a Medálba zárt szerelem blog törlésre kerülése miatt az erre mutató linket eltávolítottam, helyette a Viki's Life blog kapott helyet az oldalon.

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.