Címkék listája

Weboldalak optimalizálása a közösségi oldalakhoz - OpenGraph, Social pluginok, stb.

Volt már régebben egy videóm, amiben arról beszéltem, hogy hogyan vállnak híressé a blogok. Abban is szóba jött már az OpenGraph és a közösségi oldalak ereje. Most kicsit bővebben fogok foglalkozni evvel a témakörrel.

Ahhoz hogy igazán érezzük ezt az erőt, számtalan lépést meg kell tennünk, és számtalan döntést meg kell hoznunk.

Közösségi profilok, oldalak, stb.

Mint sokan tudjátok, az Edemmester Gamer Blog rendelkezik egy facebook oldallal, egy twitter profillal, és egy Google+ oldallal is. A sikerhez egyébként nincs feltétlenül szükség mindegyikre. Sok honlap akad, ami már itt szabálytalan. Itt az ideje eloszlatni néhány félreértést. A facebook oldal és a facebook profil NEM ugyanaz. A webhelyednek profilt létrehozni szabálytalan! Erre a célra vannak az oldalak. Ez ugyanígy igaz a google+ esetében. Ott is függetlenek egymástól a google+ oldalak és a profilok. Néha arra is példa van, hogy egy oldal egy rajongói csoportot hoz létre. Ennek is vannak hátrányai bőven, bár szerintem ez nem sért szabályt így önmagában. Számtalan oldal egyáltalán nincs jelen a közösségi hálózatokon. Persze így is érhetnek el szép eredményeket, azonban a közösségi jelenlét kifejezetten sokat segít.

Közösségi modulok integrálása

Facebook: A kezdőknek bonyolultan hangozhat ez az alcím, pedig egyáltalán nem az. Ahhoz hogy a facebook oldalunk vagy a tartalmaink sok emberhez eljuthassanak és sokak hírfolyamában megjelenhessenek, talán a közösségi modulok a leghasznosabbak. Gondoljuk csak végig. Ha valakinek mondjuk  az oldalunk, akkor megnyomja a gombot. (nyomjátok meg bátran!) Ez a gomb az Edemmester Gamer Blog facebook oldalához tartozik. A gomb megnyomásával mi is történik?
1. A like számláló vált egyet.
2. Megjelenik a profilodban a kedveléseknél az Edemmester Gamer Blog facebook oldala.
3. Megjelenik az ismerőseid egy részének (azoknak akik többet kommunikálnak veled, hozzászólnak a posztjaidhoz vagy likeolják azokat, stb.) a hírfolyamában hogy XY kedveli ezt az oldalt.
A harmadik pontból adódóan tehát az illető ismerőseihez is eljut az információ, és lehet hogy kíváncsiságból ők is rá fognak kattintani. Persze ha szeretnénk akkor használhatunk like gomb helyett like dobozt amiben megjelenhet (a beállításaidtól függően) az oldalad neve, valamint az oldal likeszáma, és a kitett legújabb posztok. Amennyiben ösztönözni szeretnéd a rajongóidat a likeolásra, akkor jól jöhet ha az ismerősei arcát is ott látja. Persze a like számot (akár az oldalra érkező összeset, akár csak az ismerősökét) könnyedén megjelenítheted like gomb nélkül is:

Ez mindenképpen egy jó ösztönzés. Minél többen kedvelik az oldalad, annál több ember ismerősei értesülnek erről, és így szépen terjed el a honlap. Persze ezen kívül számtalan közösségi modul áll még rendelkezésünkre. Fontos eleme lehet az oldaladnak például egy gomb. Persze (mint ahogy itt is) az elküldöm gombnál lehet hogy célszerűbb ha nem a facebook oldalra, hanem az adott bejegyzésre mutat. Ha úgy gondolod hogy van olyan ismerősöd akit érdekel ez a téma, akkor klikkelj rá nyugodtan. Mivel ezzel a megoldással célzottan egy adott ismerősödnek küldheted el a bejegyzést, így valószínűbb hogy az adott ember rákattint, mint ha csak a hírfolyamában látná. A facebookon ezeken kívül még két olyan modul van amiről fontos beszélni. Az egyik viszonylag újdonság, kezdjük tehát ezzel. Ez nemmás mint a beágyazott poszt. Ezen szerintem nem kell sokat magyarázni:


:)Az utolsó facebookos plugin pedig a comment box. Előnye, hogy a like gombhoz hasonlóan ez is nyomot hagyhat az ismerőseink üzenőfalán. (bár itt kikapcsolhatjuk hogy ne kerüljön ki facebookra, de sokan ezt nem teszik meg)

Twitter: Itt 4 fontos gomb van, amiket célszerű ügyesen használni. A legközismertebb talán a gomb. Ezen felül fontos a sima gomb használata is, ugyanis ez segíti elő a honlap tényleges terjedését. Van ezen kívül még két gomb, azonban ezek közül ténylegesen hangsúlyt még esetleg a gombra érdemes fektetni. A negyedik gombot is lehet jól és kreatívan fel lehet használni sok mindenhez, de ezt inkább ne erőltessétek ha nem tudjátok mire alkalmazni. Én most a működése miatt iderakok egyet, de ennél azért kreatívabb és jobb felhasználási módok is vannak:  . A gombokon kívül a twitteren is van beágyazott poszt, ezt is célszerű lehet alkalmazni:

Google+: Itt mindössze három megemlítendő modul van, azonban mind a három fontos. Az első egy egyszerű követésre szolgáló gomb ami így néz ki:


Ezen kívül van még egy gomb, ami azonban már egy bonyolultabb funkcionalitással bír, ez pedig az oldalak ajánlására hivatott gomb:


Ez ismételten egy jó módszer a látogatószerzésre. Ennek a használatát mindenkinek tudom ajánlani, ugyanis a közösség építésben fontos szerepet játszik. Az utolsó google+ modul pedig nemmás mint a badge. Ennek két verziója van, a függőleges és a vízszintes:

Ezzel a google+ moduloknak is a végére értünk. Ez a modul tulajdonképpen az előző kettőt és egy google+ oldalt egyesít, és elég látványos tud lenni. (persze ennek is van világos és sötét verziója, ami itt van az a sötét)

A közösségi modulokat ésszel kell használni, nagyon nagy mennyiségben ugyanis jelentősen lassíthatják az oldal betöltési idejét.

OpenGraph - az egyik legfontosabb

Az OpenGraph metatagek arra valóak, hogy segítségükkel beállítsuk, hogy mi jelenjen meg akkor ha megosztják az oldalunkat. (persze ez nem csak a megosztásra vonatkozik, hanem a likeolásra, commentelésre, küldésre, stb.) Ezek használatáról az ogp.me oldalun tájékozódhatsz. Ezeket a meta tageket elég egyszer beállítanod, onnantól a facebook-on és a google+-on is működni fog.
A facebook csak bizonyos időnként frissíti az adatbázisát, így lehet hogy az adott tagek beállítás után csak néhány nappal jelennek meg. Ha nem szeretnél várni, akkor kattints ide, írd be az oldalad címét, majd kattints a debug gombra.

Összegzés

Ha szeretnéd érezni a közösség erejét, akkor célszerű mindezekre a pontokra időt szánnod. És ne felejtsük el gyakran frissíteni a közösségi oldalaidon a profiljaidat! A gombokat próbáljátok ki nyugodtan itt élőben, nálatok is ugyanígy fognak működni, persze ha így vannak beállítva. Jó szórakozást és blogolást!


Te is meg tudod csinálni!
Nyomj egy likeot!

(szponzorált)

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.