Címkék listája

"Küldd tovább!" mánia, és az eredménye

Rendszeresen érkeznek olyan levelek, amik elején vagy végén ott áll az ismerős mondat: "Küldd tovább X embernek...". Sokan ezt meg is teszik. De mit is eredményez pontosan egy-egy ilyen? Itt az ideje hogy bekukkantsunk egy kicsit a dolgok mögé!

Egy felhasználó szemével

Két fajta felhasználó van, akit érdekel, és akit nem. Akit érdekel, azok általában gondolkodás nélkül szétküldik az ilyen üzeneteket az ismerőseikkel, nem törődve ennek a következményeivel. A másik réteg már kicsit más. Akiket nem érdekelnek ezek a dolgok, azok már nem néznek ki ilyen egyhangúan. Vannak akik egyszerűen kitörlik a kéretlen üzenetet, vannak akik visszaírnak hogy nem kérnek több ilyet, és vannak akik letiltják a feladót. Ezek bármelyike is történjen, mindenképpen időt vesz el az életünkből. Sok fölösleges időt.

Egy honlaptulajdonos szemével

Itt már jelentősen más a helyzet. Gondoljuk csak át hogy hogy működnek a dolgok. Amikor elküldünk egy üzenetet, akkor az a hálózaton át eljut a szerverre, ott eltárolódik, majd a fogadó fél gépére is elér, úgyszint a hálózaton. Ha egy ember elküld egy ilyen levelet 10 ismerősének, akkor avval 10 darab üzenet került elküldésre. Ha az a 10 ember mind továbbítja újabb 10 embernek, akkor az újabb 100 levél, ha ők is mind továbbítják, akkor pedig újabb 1000 levél került kiküldésre. Ez eddig 1110 levél. Így lépkedve amikor a lánc 20. tagjai is újabb 10 embernek küldik el a levelet, akkor már 111111111111111000000 levél került kiküldésre (ami jóval több mint a föld lakossága), és sokan az ilyeneket nem is csak 10 embernek küldik el, hanem jóval többnek. Persze általában a láncnak mindig vannak olyan tagjai, akik nem küldik tovább a levelet, és valószínűleg olyan tagjai is, akikhez többször is eljut az üzenet, azonban ez akkor is óriási szám. És ugye hadd ne kelljen kiszámolnom, hogy ez mekkora adatmennyiség, és adatforgalom. A közelmúltban kaptam egy ilyen körüzenetet. Az 973B volt. Aki szeretné, az felszorozhatja mindezt, a fentebb leírt számokkal, és rögtön megkapja az eredményt.

Összegzés

Kinek nem jók ezek a levelek:
 - A weboldalak vezetőinek
 - A net szolgáltatóknak
 - Az olyan felhasználóknak akiket nem érdekel
Kiknek jók:
 - Azoknak az embereknek akik az örömüket lelik sok fölösleges levél küldözgetésében


Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.