Címkék listája

Kutyatartó társadalom

Nekem nincs kutyám, és soha nem is volt. Ennek ellenére ahogy járom a várost, megtapasztalom, hogy egyre többeknek van. Ez természetesen nem probléma, azonban a kutyatartás elterjedésével egyre több az olyan gazdi is, akik nem gondolják végig, hogy ez milyen felelősséggel jár.
Két embernek feltettem 6 kérdést a témával kapcsolatban. Az első személy a kedvenc bloggerem, a második pedig szerkesztőségünk egyik tagja, Sári.

Felelősség

"Mit gondolsz, a mostani kutyatulajdonosok belegondolnak abba, hogy ez mekkora felelősséggel jár?
 - Vannak olyanok akik csak a házőrzés, saját biztonságuk miatt tartják, de vannak akik állatbarátok és szeretetből tartják.
 - Nyilván vannak emberek,akik igen,és vannak akik nem,vagy kevésbé. Általánosítani nem lehet,de véleményem szerint sajnos egyre kevesebben gondolnak bele."

Szerintem egyértelműen igazat kell adnunk Sárinak. Valóban egyre több a felelőtlen kutya-, és egyéb állattulajdonos. Ez egy olyan dolog, amire gyors megoldás nem létezik. Természetesen az iskolarendszer módosításával kicsit javítani lehetne a jövőbeli helyzetet, (pl. iskolai állattartás, menhelylátogatás, stb.) de ez sem oldaná meg teljes egészében a problémát. A társadalom elváltozása bizony nem kedvez az állatoknak.

Lakás

"Szerinted lehetséges egy lakásban kutyát tartani?
 - Lehetséges, de csak kistestű ölebeket tanácsos lakásban tartani. Mert a nagyobb testű kutyáknak kell terület ahol szaladgálhatnak.
 - Lehetséges, de az sem a gazdának sem a kutyának nem a legjobb,főként a nagy mozgásigényű kutyáknál hátrányos."

Sajnos manapság vannak olyan emberek, akik nagyon szeretnének egy kutyát, azonban nem rendelkeznek elég pénzzel ahhoz, hogy egy házat vásároljanak. Ebben az esetben azonban célszerű átgondolni, hogy bizony az állattartásnak is vannak költségei. Aki nem rendelkezik elegendő jövedelemmel, annak lehetséges, hogy idővel le kell majd mondania az állatról, ami talán rosszabb, mint ha meg sem vette volna. Természetesen fontos kérdés, hogy mit tesz az ember, ha mondjuk nincs elég pénze a kutyájára, ugyanis sajnos sokan egyszerűen kirakják az utcára, ami semmilyen szempontból nem megoldás. Egyrészt kárt is okozhatnak, másrészt veszélynek is vannak kitéve.

Kutyaiskola

"Te látod értelmét a kutyaiskoláknak, vagy szerinted az állat oktatását egy átlagos gazdának otthon kéne elvégeznie?
 - Van értelme a kutyaiskoláknak, de csak olyan kutyáknak akik tényleg képesek megtanulni a parancsokat. Vannak olyan fajták akikbe lehetetlen belenevelni a jó modort.
 - Véleményem szerint ha egy gazda tényleg akarja,és elég időt és energiát fektet bele,akkor képes rá. Természetesen nem mondom,hogy a kutyaiskoláknak semmi értelme, de én semmiképp nem vinném el a kutyámat."

Ez ismét kicsit a felelősség témakör. Ha az ember szeret mindenért fizetni, akkor nyilván hajrá, azonban én azt érzem, hogy ha valaki vesz egy állatot, akkor alapvetően mégiscsak szeretne minél több időt vele együtt eltölteni, minél többet foglalkozni vele, és bizony ehhez néha energiát kell befektetnünk, például abba, hogy megtanítsuk az alapvető dolgokra.

Megszokás

"Mit gondolsz, minden kutyát lehetne úgy szoktatni vagy tanítani, hogy póráz nélkül se okozzanak semmilyen esetleges problémát, pl ne támadjanak emberekre, stb.?
 - Semmi sem lehetetlen. A kutyák nem támadnak csak ha felhergelik őket. A legtöbbnek csak szeretetre van szüksége, nem pórázra. De a póráz a kutya érdekeit is védi mert megfoghatjuk és nem szalad ki az úttestre.
 - Nehéz feladat,de nem tartom lehetetlennek. Bár én nem merném póráz nélkül elvinni egy sétára a kutyámat,biztos ami biztos."

A mai felgyorsuló városok nem kedveznek az állatoknak. Vajon aki közterületen póráz nélkül sétáltatja a kutyáját, az belegondol abba, hogy mi történne ha esetleg elütné egy autó? És ha egy emberre esetleg mégis rátámad? Persze tudom hogy ez utóbbi alapvetően nem gyakori, de mégis azért megtörténhet.

Szabadság és biztonság

"A kutyák szabadságát, vagy az emberek biztonságát tartod fontosabbnak?
 - Ez nehéz, mert ha bűnözőről van szó akkor a kutya, de ha rendes emberről az ember biztonsága az első.
 - Mindkettő fontos, nem lehet összehasonlítani a fontosságukat."

Íme tehát a nagy kérdés a gazdáknak: póráz nélkül sétáltatjuk a kutyát, evvel veszélyeknek tesszük ki, nem tudjuk visszarántani pl. az autóútról, veszélynek tesszük ki esetleg a környezetünkben sétálókat, valamint a közelben élőket, vagy ráadjuk a pórázt, ami valamennyire valóban megköti a mozgását, azonban a segítségével jobban megvédhetjük az állatot, és a környezetünkben élő vagy sétáló embereket? Akarunk rendőrségre menni mert valakire rátámadt a kutyánk? Akarjuk műteni az állatot mert elütötte egy busz? Szerintem nem.

Mérgezés

"Mit gondolsz, azok akik megmérgezik vagy megölik a kutyákat, milyen szándékkal teszik ezt?
 - Minek kutya annak aki megölni. Ők is élőlények és akkor is visszajönnek ha beléjük rúgunk. Ugyan nem tudnak beszélni, de nekik is fájnak azok a dolgok amik nekünk! :)
 - Talán mert mielőtt kutyatulajdonosok lettek volna,azt hitték,hogy gyerekjáték az egész,de rájöttek,hogy mégsem,és nem kívánnak több energiát/pénzt/időt fordítania kutyájukra, vagy más háttere is lehet a dolognak. De szerencsére mostanában nem sok ilyen esetről hallani."

Alapvetően a kutyák megmérgezésének két csoportja van. Van amikor a gazdik a saját állatukat ölik meg, valószínűleg abból az okból kiindulva, amit Sári is nyilatkozott. Lehet hogy valaki a mérgezést érzi a legjobb megoldásnak. Az utcára kizárásnál esetleg talán jobb, bár nem valószínű, de az eladásnál, elajándékozásnál, vagy menhelyre bevitelnél  semmiképp. Ilyen esetekről mondjuk olyan nagy számban valóban nem hallani. Van azonban a másik kategória, amikor valaki nem a saját állatait öli meg. Ezt bármilyen okból kifolyólag teszi, rosszul teszi. Lehet hogy valakinek elege van pl a szomszéd kutyából, de arra akkor miért nem veszi a fáradtságot, hogy pl szóljon a mellette lakónak, hogy erősítse meg a kerítést, vagy hogy próbálja halkabbra fogni az ebet, mert zavaró? Igen emberek, ez a mai világ. A bejegyzést pedig egy kérdéssel szeretném lezárni:

Szerinted javítana a helyzeten, ha szigorúan engedélyhez kötnék a kutyatartást?


állatvédő segítség


Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.