Címkék listája

Zenetanulás

Egyre többen fognak már egészen kicsi korban különböző hangszereken való tudás elsajátításához, vannak akik egyedül próbálkoznak otthon, és vannak akik zeneiskolában vesznek részt órákon. Jó magam is az utóbbiak közé tartozom (6 éve hegedülök), most néhány tapasztalatot, tanácsot, véleményt fogok veletek megosztani. Nézzünk pár felmerülő kérdést!

 Mi szükséges a zene tanuláshoz?

A legfontosabbak: kitartás és szorgalom. Nem mondom ki, hogy tehetség, hiszen nem sokan születnek Mozartnak. Véleményem szerint ha valaki eleget gyakorol, egy alapvető szintet el tud érni különösebb zenei tehetség nélkül is. Lehet, hogy sokkal lassabban, vagy sosem fog arra a szintre jutni mint mondjuk egy ilyen adottságokkal rendelkező ember, de nem lehetetlen senki számára sem egy bizonyos szintet elsajátítani.

Milyen korban érdemes elkezdeni zenét tanulni?

Nincs korhoz kötve, de szerintem 6-16 éves korban ideális elkezdeni, én speciel 3.osztályos koromban kezdtem, szerintem oviban még felesleges. Beszélgettem már ilyen témában egy zenetanárral, akinek mindenféle korosztályban vannak magántanítványai, és ő azt tapasztalja, hogy idős kezdőknek sokkal nehezebb valamit megtanítani, mint mondjuk egy alsós diáknak.

Hogyan válasszak magamnak hangszert?

Szerintem ezt mindenki saját maga érzi, hogy milyen hangszer illik hozzá, mit tanulna szívesen. Sokak több területen is kipróbálják magukat, de akiktől (akik több hangszeren tanulnak) megkérdeztem, hogy melyiket szeretik legjobban, mind rá tudta eddig vágni, hogy melyiket szereti a legjobban.
Ami a lényeg: TE magad válaszd, és ezt ne a szüleidre bízd! Sokaktól hallom például, hogy "Anya szerette volna, hogy furulyázzak, mert gyerekkorában ő is furulyázott."  Ha az embernek nincs kedve valamely hangszerhez, akkor szinte biztos, hogy nem fog annyit gyakorolni, nem fogja különösebben semmi motiválni, nem lesz benne elszántság, és nem fogja minden erejét belefektetni. 

Eléggé sokat kell tanulnom, de nagyon szeretnék valamilyen hangszeren megtanulni játszani. Belefogjak?

Egy próbát mindenképp megér, aztán látja az ember, hogy mennyire fér bele az idejébe. De ha teheted, akkor olyan időpontba rakd az óráidat amikor tudod, hogy ráérsz. Ahova én járok ott lehet lehetőségek közül választani. Tehát például, ha péntekre alig kell tanulni, akkor célszerű csütörtöki időpontot választani, hiszen akkor szabad a délutánod. Vagy a hétfő is célszerű lehet, hiszen előtte egy hétvége áll.
 Sokan mondják, hogy a zenetanulás jótékonyan hat az agyunk fejlődésére, könnyítheti a tanulást. Lehet, hogy évek után már könnyebben fog menni a tanulás, és hamarabb végezni fogsz vele. Erről nem tudok sajnos tapasztalatot mondani, mert egészen kicsi voltam amikor belevágtam, így nem tudom összehasonlítani, hogy mennyivel tanulok kevesebbet azóta. (De akinek vannak ezzel kapcsolatban tapasztalatai, kommenteljen!)

 Nagyon megterhelő anyagilag a szülőknek?
 
Véleményem szerint megfizethető. Amivel számolni kell, az a kották és a tanórák ára.  A tanórák a legtöbb zeneiskolában havi 1500-3000 Ft-ot igényelnek. (Gondoljatok bele, körülbelül. egy mindennapi bevásárlás összege!) Vannak olyan hangszerek, amiket meg kell vásárolni az otthoni gyakorlás miatt. Pl. zongora, dob,  hiszen ezeket a zeneiskolák nem tudják biztosítani. Általában fúvós, vonós és "kisebb" hangszereket lehet kölcsönözni a zeneiskolából. Hogy érdemes-e sajátot vásárolni? Szerintem a kezdetekben nem igazán. Hiszen ha egy év után abbahagyja az illető, lehet, hogy nem a legcélszerűbb több tízezreket, akár százezreket költekezni. Amikor komolyabb céljai vannak vele az embernek, akkor mindenképpen érdemes.

Minden kezdet nehéz?

Nos, azt tudni kell, hogy én nem csoportos foglalkozásra járok, és így szintén hegedű szakra járó "társaimmal" szinte csak évente kétszer, a vizsgák alkalmával találkozom. Szomorúan tapasztalom, hogy minden évben újabb és újabb arcokat látok, tele többnyire elsősökkel, többségüket a következő évben nem szoktam látni: feladják. Igen, egy év után kiiratkoznak. Hogy miért? Mert nem elég kitartóak, és kezdetben sok kudarcot vall az ember, hiszen nem mehet minden egy csettintésre. Beiratkozáskor jó magam sem így képzeltem el az egészet. Hiszen amikor koncerteken, felvételeken hallunk zenét, feltételezem egyiken sem a nyekergések és ügyetlenkedések hallatszódnak, ezért kelthetnek csalódást a kezdetek. Kell ahhoz egyszer "Cicuskám kelj fel-t" játszanunk, hogy valaha játszhassunk bármit a legnagyobb zenészektől!

Röviden ennyit a zenetanulásról. Ha valakinek bármi kérdése van, nyugodtan tegye fel itt kommentben, vagy írjon a facebook oldalunkra. Ha valamiben nem értetek egyet, vagy ti is tapasztalatokat akartok megosztani, írjatok bátran megjegyzéseket!



Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.