Címkék listája

Raksha Bandhan - A testvérek napja

A Raksha Bandhan egy hindu fesztivál, (magyar fordításban esetleg Raksábandhana néven is találkozhatunk vele) a "szeretet által létrehozott kötés" ünnepe.


Hagyomány

Az ünnep előtt Indiában mindenütt karkötőket árulnak. A legolcsóbb darabok csak pár tíz forint értékűek, azonban akadnak egészen drága darabok is, de persze a lányok maguk is készíthetnek sajátot. Amikor eljön az ünnep napja, a lányok/nők (függetlenül a koruktól) karkötőt (rakhit) kötnek fiútestvéreik karjára, akik cserébe megajándékozzák őket. A karkötő a testvérek összetartozását szimbolizálja. A leggyakoribb ajándék a csokoládé, esetleg fülbevaló, de az idősebbeknél már más is szóba jöhet, akár egyszerűen pénz is. A gazdagabb családok természetesen nagyobb értékű karkötőket és ajándékokat is adnak egymásnak, de a lényeg egy: a testvéri összetartozás.

Az egykék részéről...

Természetesen annak sem kell búsulnia, akinek nincs vér szerinti testvére, ilyen esetben ugyanis az illető adhat vagy fogadhat el rakhit közeli baráttól, ismerőstől. Fontos azonban, hogy ezek a karkötők egyértelműen azt jelentik, hogy az illetők testvéreknek tekintik egymást, ami azzal is jár, hogy más érzelmi viszonyról nem lehet szó. Indiában gyakran előfordul, hogy a lányok egy-egy fiúnak egy rakhival adják tudtára, hogy más jellegű viszonyról nem lehet szó, ennek következtében azok a fiúk, akik egy lánytól többet akarnak, ezen a napon inkább elkerülik őt, nehogy egy karkötő véget vethessen a dolognak.

Az ünnep időpontja

2010: augusztus 24.
2011: augusztus 13.
2012: augusztus 2.
2013: augusztus 20.
2014: augusztus 10.

Felhasznált források


Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

2 megjegyzés :

  1. Helló!

    Nagyon érdekes bejegyzés lett, nekem nagyon tetszett. :) Szívesen olvasnék még tőled hasonló érdekességekről. Lövésem sincs honnan jutnak eszedbe ilyen témák, és ilyenkor el is gondolkodom, hogy hol olvasnak ilyesmikről az emberek amik megihletnek egy ilyen cikket. Szerintem nagyon hasznos és érdekes dolgokról írtok. :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök hogy ismét látlak, és örülök hogy tetszik a tartalmunk. Bevallom ősszintén, hogy már rég vártam erre a bejegyzésre, és kicsit bánt is, hogy időzítenem kellett, mert nem vagyok otthon. Épp egy tranzitszálláson fekszem, hajnali ötkor indulunk tovább Angliába, szóval most két hétig nem leszek otthon, ennek ellenére igyekszem majd valamilyen formában tartalmat gyártani. Köszönöm a pozitív reakciót :-)

    VálaszTörlés

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.