Címkék listája

Tankönyvek jöttek! :O

A tavalyi év után nem számítottunk semmi jóra, amikor megtudtuk, hogy nagyjából a fél osztály tankönyvcsomagja hibás. Ennek ellenére néhány napja meglepetésben részesültünk: számtalan hiányzó tankönyv megérkezett! Pedig még csak október közepe van, még el sem kezdődött a második félév...

Talán a tankönyvek kiosztása valamennyire fejlődőképes. Talán. Persze ez még mindig csak a kiosztásuk, hogy maguk a könyvek egyébként borzalmasok, az már csak mellékes, talán jobban járnánk, ha soha nem is érkeznének meg.

"Matematika 10. osztály"...

... áll a cím a könyv borítóján, már csak azt nem tudom, hogy miért került oda az a nulla. A könyvet kinyitva értelmetlenebbnél értelmetlenebb figurákkal és illusztrációkkal teletömött könyv tárul elénk, ami bár színekben bővelkedik, értelmes tartalomban sajnos nem. Valahol az alapszintű és a emelt szintű matematika között próbálna egyensúlyozni, minek következtében alapszintű, és emelt szintű oktatásra sem alkalmas. Néhol találni benne egy-két magyarázatot, amik még néha egész használhatóak is, de a feladatok mennyisége és minősége borzalmas, összességében tehát abszolút megéri az árát... Örömhír, hogy ez a tankönyv talán felmenő rendszerben meg is szűnik, legalábbis nem megbízható forrásokból ezt hallottuk, és őszintén remélem, hogy így lesz.

"Periódusos rendszer"...

... ez a szó áll a fehér táblázat tetején a kilencedikes kémia könyvben. A könyv előlapján büszkén mutatja a logó, hogy már megfelel az új kerettantervnek. Nem tudom, hogy az új kerettanterv melyik pontjában írja elő, hogy a periódusos rendszer semmi értelmes adatot nem tartalmazhat, de ha valaki tud erről valamit, akkor legyen olyan kedves és ossza meg velem, ugyanis tényleg érdekel, hogy hogy kerülhet pont egy kémia könyvbe valami, ami ennyire használhatatlan. Persze tudom, hogy nem kémia tudósoknak készült a könyv, de legalább arra vehetnék a fáradtságot, hogy azokat a dolgokat feltüntetik rajta, amikről tanulunk, mert az adatok nagyja az úgy "érdeklődés hiányában" lemaradt.

Nyelvkönyv letölthető nyelvtudással

Egy tankönyv arra van, hogy tanuljunk belőle... legalábbis elméletileg, nem pedig arra, hogy ebben tároljuk a CD-t meg a linkjeinket. Értem én, hogy pénzigényes minden országba külön könyvet nyomtatni, de gondoljuk csak végig... ha már fizetünk a tankönyvért, akkor miért nem lehet hozzá, még ha nem is fűzik bele, de legalább mellékelni a magyar nyelvű szószedetet? Miért nekünk kell letöltenünk és kinyomtatnunk?  o.O Természetesen a munkafüzethez CD-t mellékelni van pénz, amit nem használunk soha, ahogy szerintem nagyjából az egyik iskola sem. Tehát fizetünk egy kupac pénzt egy könyvért, egy munkafüzetért, valamint egy soha nem használt CD-ért vagy DVD-ért, valamint azért, hogy letölthessük, és önköltségen kinyomtathassuk a maradék kb 40 oldalt. (nem túlzok, tényleg annyi a magyar nyelvű szószedet) "Megéri!"

Kinek jó ez?

A diákoknak nem, mert a minőségtelen tankönyvek csak bosszúságot okoznak épp úgy, ahogy a tanároknak is. A papírgyártó cégeknek lehet hogy jó, mert így kétszer annyi papír fogy, mivel egyszer kinyomtatják az összes könyvet, majd egyszer kinyomtatnak a tanárok kb ugyanannyi oldal feladatlapot, evvel kipótolva a tankönyvek hiányosságait. Sok könyv aztán érintetlenül megy a szekrénybe, (egyeseknél tűzbe/kukába) majd boldogok lehetünk, hogy Magyarország jobban teljesít, sikeresen eladott több százezer könyvet évente. (hogy ebből hányat nyitnak ki... no az már nem számít bele a statisztikába)

Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.