Címkék listája

Online másolásvédelem?

Örök vita tárgyát képezi, hogy az interneten megoldható-e, hogy valamit ne lehessen lemásolni. Sokan szakképzetlenek azt állítják, hogy persze, ez megoldható, azonban ha kicsit szakmaibb szemmel nézzük a dolgokat, akkor meglátjuk, hogy biztonságos megoldás nem létezik, maximum a kevésbé hozzáértőktől védhetjük a tartalmunkat.

Induljunk a legegyszerűbb kivitelezésektől, és haladjunk az egyre komplexebbekig.

Jobb gomb, vagy CTRL+C tiltás JavaScriptből

Ez az, amivel lépten-nyomon összefut az ember, és ez a legkevésbé használható megoldás, bár tény, hogy a kezdő internetezőket valóban megfoghatja. Aki viszont nagyon lopni szeretne, az meg fogja találni az oldal forrása gombot a böngészőben, vagy mindössze letiltja a JavaScript futtatást, és nagyjából eddig élt ez a megoldás, mindkettő verzió nagyjából 2 kattintás, és máris kedvünkre vihetünk amit csak akarunk.

Kijelölés tiltás JavaScript

Ez a megoldás ritkább, de néhol előfordul, azonban a fentebb leírt okok miatt pont ugyanannyira nem véd semmi ellen, mint a korábbi ötletek. A valódi megoldáshoz azonban már közelebb járunk, ugyanis ezt az eredményt elérhetjük JavaScript használata nélkül is, és ez a verzió már egy fokkal életképesebb.

Kijelölés tiltás HTML vagy CSS

Bizonyos esetekben még az alap HTML is lehetőséget nyújt a kijelölés tiltására, a CSS-sel és egy kis trükközéssel azonban már minden esetben megoldhatjuk ezt, még ha néha kicsit bonyolult is. Ez már egy jobban működő konstrukció, mivel nem igényli a JavaScript futtatást, azonban az oldal forrásába továbbra is betekintésünk van, és igazából ez ellen nem is nagyon tehetünk semmit... vagy talán mégis?

Kép használata

Lassú... Csúnya... Macerás... De cserébe MAJDNEM működik. Igazából tökéletes lenne, ha nem léteznének írásfelismerő szoftverek, amik a képen található szöveget átírják nekünk egyszerű szöveggé. Evvel tulajdonképpen el is érkeztünk az eszköztárunk végéhez. Persze van még néhány megoldás amit alkalmazhatnánk a tartalmaink védelmére, de a fentebb leírtak miatt ezek sem nagyon működnek, ideje tehát beletörődni, hogy amit az ember el tud olvasni, azt le is tudja másolni. 

A tartalmunkat tehát 100%-osan nem védhetjük meg. Fontos azonban megjegyezni, hogy az átlag felhasználók nem értenek azért mindenhez, így ezeknek a megoldásoknak a nagyja normál keretek között működőképes... Csak kérdés, hogy érdemes-e evvel ilyen szinten foglalkozni.

Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.