Címkék listája

Miért és hogyan - elektronikus könyvek Amazonon

Bárhogy is nézzük, a nemzetközi piac fontos helye az amazon. Számtalan dologra szert tehetünk itt, a kínált termékek közül csak egy kategória a könyvek, és ha angol nyelvű olvasmányokra pályázunk, akkor bizony tökéletes helyen járunk. Akár van a zsebünkben egy Kindle, akár nincs, mindenképp érdemes lehet kicsit körülnézni a kínálatban.

Az elektronikus beszerzés előnyei

Sokan igyekeznek távol tartani magukat az elektronikus vásárlástól, de ezek a gátak azért szerencsére kezdenek felszakadozni az idő múlásával. Mégis felmerül azonban bennünk a kérdés: miért vegyek elektronikus tartalmat, ha a kezemben tarthatnám papíron? Ennek a vásárlási formának is megvannak azonban az előnyei. Ha kiszemeltünk egy könyvet, akkor bizony szeretnénk mihamarabb elkezdeni olvasni, ezzel szerintem nem csak én vagyok így... Nem szeretnénk napokat várni míg megjön, főleg ha külföldi - itt a megoldás, egy kattintás és már a kezünkben is tarthatjuk az új kedvencünk virtuális formáját, ráadásul még nagy lakásra és könyvespolcokra sincs szükségünk a papíranyagok tárolására, olvasni viszont mégis tudunk.

Az elektronikus olvasás előnyei

Előszöris tisztáznunk kell: monitoron, telefonon vagy tableten olvasni soha nem olyan, mint egy ebook olvasón. Azonban néha mindenképp érdemes elgondolkodni azon, hogy miért is lehet jó mégis... Jelenleg többnyire idegennyelvű könyvek kerültek elő, és ez vetít rá a modern technológia egyik kényelmi szolgáltatására, a beépített szótárra. A Kindle alkalmazásai és olvasói is egyaránt beépített angol értelmező szótárral kerülnek a kezünkbe, így ha egy szót nem értünk, egyszerűen csak kijelöljük, és már olvashatjuk is a definíciót - kényelmes, nem? És még tanul is az ember. Ezen felül persze a nyomtalanul eltávolítható jelölések, a testreszabható szövegméret és megjelenési beállítások, mind olyan funkciók, amik kényelmesebbé tehetik nekünk ezt a folyamatot, főleg ha rosszabbul látunk, vagy ha épp van egy kedvenc betűtípusunk, és szeretnénk mindent azzal olvasni.

Olvasó nélkül?

Tisztázzunk valamit: ezeknek a funkcióknak az eléréséhez nem kell ebook olvasóval rendelkeznünk. Ha később komolyabban szeretnénk ilyenekkel foglalkozni, akkor mindenképp ajánlom, de alapvetően nem szükséges. Csak töltsük le a Kindle Reader alkalmazást a telefonunkra, tabletünkre, vagy navigáljunk a böngészőnkkel az online olvasófelületre és már kezdődhet is a könyv. Amíg van internet kapcsolatunk, addig a pozíciónk is szinkronizálódik az eszközök között, így ezzel sem lehet gond, persze ehhez mindenhol azonos amazon fiókot kell használnunk, de ez logikus. A könyvek mozgatásával sem kell foglalkoznunk, amíg van internet az eszközeinken, addig bármikor elérhetjük a fiókunkban megvásárolt anyagokat.

Kindle

Az ebook olvasók között is léteznek mindenfélék, de szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mai napig a Kindle az egyik legnépszerűbb választás, talán a mögötte álló amazon miatt is. Az egyszerűbb belépő szintű olvasójuk abszolút elérhető áron beszerezhető, beépített szókincsbővítővel, egyéni szótárak támogatásával, számtalan formátum támogatásával, wifivel, és persze amazonnal, kicsit drágábban pedig már megkapjuk a magas kontrasztú modellt is, amelyhez már világítás, illetve némi plusz pénzért mobilinternet használati lehetőség is jár, a 3G képes modelleken a könyvek vásárlását és letöltését ráadásul a Vodafone mobilinternet hálózatán az Amazon fizeti nekünk.

Nincs időd olvasni?

Nem probléma. Az áruházból számtalan rövid mű, novella is elérhető, vannak köztük 15-30 percesek is, így ezen sem kell aggódni, elég ha pár perc időnk van, olvasni mindig lehet. Sőt, avval sem lesz gond, hogy mindig le kell venni a könyvet a polcról, vagy hogy könyvjelzővel kell szórakozni, hisz ezekre is megoldást jelent az elektronikus olvasás.

Nincs pénzed olvasni?

Bizony ez előfordulhat. A könyvek drágák. Alapvetően kijelenthető mondjuk, hogy az elektronikus verziókhoz olcsóbban hozzá lehet jutni, azonban ha tudunk angolul, akkor a probléma megoldásaképp ismét irány az Amazon! Az akciókon kívül ugyanis találunk számtalan fixen ingyenes könyvet is, és nem csak klasszikusokat, hanem viszonylag új és érdekes regényeket is, a jövőben mindenképp szeretnék ajánlót írni egy-egy ingyenesen hozzáférhető könyvhöz is, hisz így még a dolog anyagi vonzatától sem kell tartanunk.

Hogyan vásárolhatunk?

1) Hozzunk létre egy amazon fiókot. Ezt könnyedén megtehetjük, ha ellátogatunk az amazon.com-ra, majd jobb felül a kis Your Account gomb fölé visszük az egeret, majd rákattintunk a kis "New customer? Start here." linkre a bejelentkező gomb alatt, majd kitöltjük az űrlapot. Szokásos regisztráció, semmi extra.

2) Jelentkezzünk be ha még nem tettük meg, úgyszint a Your Account gomb lenyíló menüjében immáron a Sign in gombra kattintva.

3) Kapcsoljuk a fiókhoz a használni kívánt eszközeinket (opcionális). Ezt a lépést bármikor később is megtehetjük. Ha szeretnénk tableten vagy ebook olvasón is használni a könyveinket, akkor ezeken is be kell jelentkeznünk. Az adott platform alkalmazásboltjából letölthetjük a szükséges Kindle Reader alkalmazást, ahol első indításkor beléphetünk a fiókunkba, ha pedig Kindle ebook olvasónk van, akkor egyszerűen annak a menüjében hozzácsatolhatjuk azt a fiókhoz. Az eszközöket a honlapon később átnevezhetjük, vagy beállíthatjuk hogy melyik legyen az alapértelmezett.

4) Nézzünk körül a könyvek között. A napi ajánlatokat ide kattintva érhetjük el, sőt, ezekre fel is iratkozhatunk emailben. Az ingyenes könyvek ITT laknak, a rövid novellák pedig ITT, de persze a keresőt is nyugodtan használhatjuk, hasznos dolog. Ha találtunk valami érdekeset, kattintsunk rá.

5) Vásároljuk meg a tetsző könyvet az adatlapján található szép sárga Buy, vagy Buy with 1-Click gombbal. Első vásárlásunkkor meg kell adnunk a kártyaadatainkat, illetve a számlázási címünket, majd kezdődhet a könyv beszerzés.

6) Ideje olvasni! Nyissuk meg a Kindle Reader alkalmazást, kapjuk elő az olvasónkat, vagy navigáljunk a read.amazon.com-ra, és kezdődhet a szórakozás!

Tisztázásképp...

Ennek a bejegyzésnek nem célja a papíralapú könyvek ellen érvelni. Sok esetben bizony jók, és fizikai értéket képviselnek. Inkább arra szerettem volna rávilágítani ebben az írásban, hogy ha nincs helyünk, időnk, pénzünk, vagy egyszerűen csak kicsit összekötnénk az olvasást a nyelvtanulással, akkor bizony merjünk a technikához fordulni, mert van megoldás. Ha van tapasztalatotok Amazonnal, ebookokkal, vagy bármi témába vágó dologgal kapcsolatban, akkor hagyj nyugodtan egy kommentet odalenn.

És ne feledd.... mostantól itt is követhetsz: Follow ;)
És persze ettől függetlenül továbbra is update maradhatsz ám Bloggeren át is!

Ajánlott bejegyzések

2 megjegyzés :

  1. Papíralapú kontra elektronikus könyvek? Korábban nem nagyon gondoltam bele, hogy éppen miért és mik vagy egyáltalán vannak-e előnyei az elektronikus formába öltött olvasmányoknak. Egyértelmű, hogy vannak és nem is rosszak az érvek! Leginkább a szótár ötlete fogott meg, ami igazán nagy előny idegennyelvű műveknél. Ebben az esetben valószínűleg én is használni fogom a digitális változatot, de azt hiszem a magyar nyelvű regények esetében még maradok a könyv formánál.
    Nagyon jól sikerült bejegyzés lett, tényleg tetszett!

    (Bocsi a dupla kommentért, az előzőt véletlen elírtam.)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm ismét a pozitív véleményt, örülök hogy tetszett. Remélem a jövőben is sikerül általad is érdekesnek tartott dolgokról írnunk. :) Az elírt kommentedet pedig töröltem, semmi gond, előfordul ;)

    VálaszTörlés

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.