Címkék listája

Újabb spamáradat facebookon? Itt a megoldás!

Ismét terjedésnek indult egy átverés facebookon. A dolog mondhatni teljesen szokásos, sokszor történt már hasonló, főleg az utóbbi időszakban. Ha az ismerőseitek gyanús linkeket osztanak meg vagy küldenek, ne kattintsatok rá! Az újabb szemét többnyire egy seeasa.com domainen lévő linken keresztül terjed, de mint tudjuk, az ilyen dolgok könnyen mutálódnak, legyetek óvatosak.

Hogyan előzzük meg?

Ha a böngésződ már fertőzött, görgess egy bekezdéssel lentebb. Ha az ismerőseink falán gyanús linkeket találunk sok megjelölt emberrel, vagy üzenetben gyanús linkeket kapunk, ne kattintsunk rá. A link bélyegképe a küldő ismerős profilképe lesz esetünkben. Rákattintottunk? Még ekkor sincs semmi gond. Meg fog jelenni egy facebookhoz hasonló oldal ami nem magyar nyelvű, és mindennél fontosabb, hogy jobb felül nem a saját nevünk áll rajta! Ekkor gyanakodjunk és zárjuk be azonnal az oldalt. A képernyő közepén egy videó lejátszónak tűnő dobozt fogunk látni. Ennek a play gombjára kattintva egy bővítményt akarnak ránktukmálni hogy megnézhessük a videót, melynek telepítésével videó helyett egy rakás szemetet fogunk kapni. NE TELEPÍTSÉTEK. Az ismerőseitek érdekében.

Már megfertőztek?

Ideje eltávolítanunk a bővítményt.

Chrome alatt ehhez látogassuk meg a menüt, vigyük az egeret a További eszközök menüpontra, majd kattintsunk a Bővítményekre. Ekkor meg fog jelenni a telepített bővítmények listája. Keressük meg ezen a Goods Searcher (legutóbb vele találkoztam), One, Lenit, CCast helper, Tomato Flix, Threat Analitycs Search, vagy egyéb gyanús nevű bővítményt, majd kattintsunk a mellette jobb oldalt található kukára. Ha több olyan bővítményt is találunk, amelyek számunkra ismeretlenek, vagy nem tűnnek megbízhatónak, távolítsuk el bátran az összeset, fő a biztonság. Az eljárás egyéb böngészőkben is hasonlóan zajlik, mindössze a szükséges menüpontokat fogjuk esetleg máshol megtalálni.

Firefox alatt ehhez nyissuk meg a jobb felül elérhető menüt (3 vízszintes vonal), majd kattintsunk a Kiegészítők gombra. Ekkor megjelenik a kiegészítők kezelésére hivatott felület. Bal oldalon kattintsunk a Kiterjesztések menüpontra, majd vizsgáljuk felül a listát. Ha találunk valami gyanúsat (pl.: Lenit (legutóbb ezt láttam fertőzni), CCast helper, Tomato Flix, Threat Analytics Search, vagy egyéb gyanús nevű bővítmény) akkor kattintsunk a mellette található Eltávolítás gombra. Célszerű lehet a Bővítmények alatti listát is átfutni, biztos ami biztos, majd indítsuk újra a böngészőt, és meg is volnánk.

Nem jön be a bővítmények oldal!

Jelen esetben ilyen problémát nem tapasztaltam, de korábban más hasonló esetekben volt ilyenre példa. Ha ez történne, akkor chrome esetén kattintsunk jobb egérgombbal az ablak fejlécének üresen lévő területére, majd válasszuk a feladatkezelő menüpontot. A megjelenő ablakban jelöljük ki a Bővítmény: Tomato Flix sort (vagy más bővítmény esetén az annak megfelelőt, de akár az összeset is kilőhetjük, biztos ami biztos), majd kattintsunk jobb alul a Folyamat leállítása gombra. Más böngészők esetén valószínűleg egyszerűbb megkeresni a "Böngésző indítása bővítmények nélkül", "Biztonsági üzemmód", vagy hasonló menüpontokat ha ilyen problémát észlelünk, de mint mondtam, jelenleg ez nálam nem állt fent.

Mit tegyünk ha már takarítottunk?

A bővítmény eltávolítva. Mit tegyünk még? Irány a FB, távolítsuk el a felesleges posztokat, majd hívjuk fel az ismerőseink figyelmét is a dologra, és ha áldozatul estek, segítsünk nekik a szabadulásban. Figyeljünk oda egymásra a facebookon is! Ha pedig bármi problémátok akadt, jelezzétek lent kommentben!

Ha nem szeretnél lemaradni a posztjainkról a jövőben sem, akkor nyomj egy Likeot, vagy kövess minket egyéb módon is, hogy egy esetleges vírus esetén is naprakész maradhass! Ne félj, mi nem posztolunk semmi fertőzőt. Follow

Ajánlott bejegyzések

1 megjegyzés :

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.