Címkék listája

Moderáljunk chatet - miért? hogyan?

Akik Cboxot használnak, azok valószínűleg már szembesültek a spamelés problémájával. Ez egy olyan dolog, amire nehéz jó megoldást találni, azonban szerencsére azért egész kényelmes lehetőségeink is vannak arra, hogy rendet tartsunk. Hogy mennyire akarunk drasztikusak lenni, az persze más kérdés.

Mit tehetünk ingyen?

Kikapcsolhatjuk az URL mezőt. A legtöbb spam olyan felhasználóktól érkezik, akiknek a nevük kattintható, ezen keresztül próbálnak látogatókat halászni maguknak a kedves és kevésbé kedves amerikai bloggertársak. Ha nincs URL mező, akkor sok erre a célra használható bot program eleve elakad egy hibával, de ha a spam posztot mégis megkapnánk, akkor sem kell attól tartanunk, hogy valaki rákattint a linkre - mert nincs link. Ha tapasztaljuk hogy szövegben linkelő spammerek is látogatnak minket, akkor az autolinkinget és a boxcode értelmezést is kikapcsolhatjuk.

CAPTCHA policy. Állítsuk strictre és valamivel jobb lesz a helyzet, bár meg kell hagyni, hogy ezzel bizonyos esetekben a tisztességes csevegők dolgát is megnehezítjük, de néha komoly döntésekre lehet szükség a rend fenntartása érdekében.

Ban. Mivel a spamek számtalan különböző helyről érkeznek, így ez egy örökké tartó folyamat, de azért mégis hatékonyan csökkenthető a hozzánk érkező szemét száma, ha a küldő IP címeket letiltjuk. Ezt az üzenetek fülön és a Blocked users alatt egyaránt megtehetjük, amire mindenképp figyeljünk, hogy a tiltás élettartamát mindenképp növeljük meg az alapértelmezettről, állítsuk a akár forever-re.

Mit tehetünk ha előfizettünk?

Messze sokkal több és kényelmesebb megoldásokhoz folyamodhatunk akkor, ha a cbox pro előfizetés mellett döntöttünk, a mi chat dobozunk például egy fizetős verzió. A dolog ára nem vészes, egy komolyabban gondolkodó blognak mindenképp megéri.

CSS + Filtering. Megfelelő CSS ismeretekkel megformázhatunk egy elemet úgy, hogy az kitakarja a teljes üzenet szövegét és a feladó nevét, majd a custom filtering segítségével a gyanúsnak tűnő üzeneteket lecserélhetjük erre az elemre, így a tartalmukat és a linket elrejtve a felhasználóink elől. Ez a megoldás az üzenetet nem törli, de lehetetlenné teszi a felhasználóinknak hogy rákattintsanak, így megóvhatjuk az olvasóinkat az esetleges problémáktól.

Kötelező regisztráció. Ez is egy drasztikus megoldás, de ha nagyon elfajul a helyzet, akkor a chat doboz használatát regisztrációhoz köthetjük, ami tulajdonképpen egy biztos megoldás.

Beregisztrált spammer nevek. Ha mindig ugyanolyan nevekkel érkeznek hozzánk a "jószándékú" botok, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha az általuk használt nevet beregisztráljuk a cboxunk felhasználójaként egy jelszóval, innentől az adott név fenn lesz tartva az általunk létrehozott profil számára, így mások nem használhatják azt, a bot sem.

Örök háború...

A spammer és a blogger között egy örök háború zajlik. Hiába nyúlunk egyre drasztikusabb eszközökhöz, a problémát teljesen megoldani lehetetlen... De egy kis munkával legalább a felhasználóinkat megóvhatjuk az esetleges balesetektől. Tegyünk meg ennyit az olvasóinkért! Megérdemlik.

Ha pedig ennél is többet szeretnél megtudni a blogolásról, akkor ne feledd, hogy hamarosan érkezik egy újabb videónk YouTube-on, ugye arról sem szeretnél lemaradni?



Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.