Címkék listája

9. Alkímia ma - Megújuló energiaforrások: valós lehetőségek, tévedések és átverések

Szeptember 17.-én került megrendezésre az ELTE kémiai intézet Alkímia ma című nyílt előadássororzatának idei első előadása, melyben a megújuló energiaforrások gyakorlati hasznáról tudhattunk meg többet.


Őszintén bevallom, hogy mivel hasonló helyen még nem jártam, így nem nagyon tudtam, hogy mit kellene várnom egy ilyentől, de abszolút pozitív benyomást keltett bennem a dolog. A prezentáció előtti "akadémiai negyedben" megismerkedhettünk az egyetem természettudományi karának egyéb előadásaival, majd Turányi Tamás prezentációja következett, melyből megismerkedhettünk a megújuló energiaforrások gyakorlati hasznával, láthattunk pár statisztikát Magyarország energiafogyasztásáról, szó esett továbbá az energiatakarékossághoz, illetve megleshettünk egy rögtönzött energiagazdálkodási tervet, ami hozzájárulna hazánk zöldebb jövőjének megteremtéséhez. Ezt követte a kísérletezős rész, itt pedig energiatermeléssel kapcsolatos kísérletekbe kaptunk betekintést. Az előadások teljes diasorai IDE KATTINTVA érhetők el.

Azoknak akik nem voltak ott, és az élő adást sem tudták megnézni, vagy csak komolyabban érdeklődnek a téma iránt, az előadó David J. C. MacKay Fenntartható energia - Mellébeszélés nélkül című könyvét ajánlja, mely megtárgyalja az egyes megújuló energiaforrások fizikai megvalósíthatóságát a gazdaságosság figyelmen kívül hagyásával, illetve mindent kWh/nap/fő-be vált, ezzel összehasonlíthatóvá téve az energiamennyiségeket. A könyv erősen Britannia központú, és természetesen nem veszi figyelembe az azóta beállt változásokat, azonban mégis jó olvasmány lehet. Én személy szerint nem olvastam végig, de ha valaki ezt esetleg megtette, és ajánlót írna, akkor azt persze szívesen közzétesszük egy vendégposzt formájában, ha volna ilyen, akkor írjatok bátran. A könyv egyébként letölthető formában is elérhető, ha pedig valaki nem szeret olvasni, akkor IDE KATTINTVA elérhető egy TED videó is azonos szerzőtől, ezt is érdemes meglesni.

Ha pedig a jövőbeli előadások érdekelnek, akkor klikk ide, és lesd meg a többi Alkímia ma előadást, köztük a következőt is, melyet "Te miért gondolod, hogy vannak molekulák? Meg atomok is?" címmel Schiller Róbert tart október elsején, azaz a mai naphoz képest jövő csütörtökön. Ki tudja, talán annak egyik vendége már közületek kerül ki.

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.