Címkék listája

A generátorok születése - NEM technikai útmutató

Mostanában ugyan kevés új blogger modulunk született, pár korábbi generátorunk azért átesett némi ráncfelvarráson, és ez bizonyos esetekben a teljes újraírást jelentett. Ideje vetni egy pillantást arra, hogy hogy is készül el egy ilyen az első ötlettől a közzétételig. Persze itt szeretném tisztázni, hogy ez a leírás nem egy technikai útmutató, nem tartalmaz programkódot, meg semmi hasonló, egyszerűen csak a kivitelezés elvi lépéseivel foglalkozik.

Ötlet

Az újabb modulok megszületése mindig egy ötlettel kezdődik. Ezek rendszerint az olvasóktól érkeznek, általában valamilyen kérés formájában. Persze az is előfordul, hogy csak nézelődök mások blogjain, és ott akadok rá olyan dolgokra, amik hasznosak, mutatósak, és tudom, hogy az elkészítésük kínkeserves lehet hozzá nem értők számára. A szövegdoboz generátor ötlete is az internet böngészése közben született, ahogy egyre több blogon láttam különböző módon designolt dobozkákat az oldalsávon különböző módokon összebarkácsolva.

Tervezés: az eredmény legyártása

A generátorok legyártását először az eredmény elkészítésével szoktam kezdeni. Ez lehet hogy érdekesen hangzik, de a szövegdoboz generátor is egy formázott szövegdoboz elkészítésével indult. Amikor ez megszületett, elgondolkodtam azon, hogy ennek milyen olyan részei vannak, amiket illetően választási lehetőséget adhatnék az olvasók kezébe. Ilyen például a háttérszín, az előtérszín, vagy éppen a keret. Felírtam tehát azokat, amik módosíthatóak lesznek.

Tervezés: képernyők és funkciók

Ha összegyűjtöttem, hogy mik azok amik módosíthatóak lesznek, akkor a következő lépés az egymást követő képernyők megtervezése. Melyik lapon milyen beállítások szerepeljenek? Hogyan lehet a legközérthetőbben leírni hogy mi mit csinál? Hogyan lehet a választási lehetőségeket a legközérthetőbben megjeleníteni? Ezek általában a legnehezebb kérdések. Ha ezere is megvan a válasz, akkor elkészítek általában egy tervet papíron a generátor tényleges képernyőiből, illetve azok tartalmából.

Kivitelezés: képernyők és funkciók

Ha megvan a tervezés, kezdődhet az elkészítés. Ebben a lépésben gyártom le a szükséges képernyőket, illetve döntök azok elrendezéséről. Néha itt egy kicsit módosul a terv, ha esetleg valami nem fér ki, vagy több/kevesebb helyet foglal, mint az eredeti terven. Ekkor születnek meg a lenyíló listák, illetve a képernyők közötti navigálást lehetővé tevő gombok is. A szövegezés itt még nem végleges, az majd a későbbiekben kerül megírásra.

Kivitelezés: a generálási folyamat

Ebben a lépésben ismét előveszem az eredeti mintát, amit korábban készítettem. A generálás az esetek nagyjában egy mintával történik, abba kerülnek behelyettesítésre a választható értékek. Persze néha ennél azért összetettebb folyamattal is dolgozom, de ez a jellemző. Itt persze rendszeresen tesztelnem kell az eredményt, hisz én is emberből vagyok, néha előfordulnak hibák a kódban. Ennek a lépésnek a végén a generátor tulajdonképp működőképessé válik, azonban a folyamat persze még nem ért véget teljesen.

Szövegezés és instrukciók

Mint írtam fentebb, a szövegek még nem véglegesek, a leírások csak a generálási folyamat létrehozása után nyerik el a végleges formájukat. Ekkor gondolom át, hogy mit hogyan lehetne a legközérthetőbben leírni, illetve hogy mik azok a kérdések, amik felmerülhetnek a felhasználóban a rendszer használata során. Itt néha egy-két ismerősömmel is beszélek a dologról, többnyire olyanokkal, akik kevésbé jártasok az ilyen dolgok technikai hátterében, ugyanis ők tudják a legéletszerűbb kérdéseket feltenni a dolog kapcsán.

Közzététel

Elérkeztünk a generátorok születésének utolsó lépéséhez, a közzétételhez. Ekkor megpróbálom összegyűjteni a modul lehetséges felhasználási területeit, használatának előnyeit, illetve esetenként néhány minta is kerül a posztba a generátoron kívül. Ha ez elkészült, már csak egy ígéretes és reális címet kell találni, és már mehet is! Innentől a munka nyilvános, bárki által felhasználhatóvá válik.

Designblogod van? Szeretnéd a saját olvasóiddal is megosztani a generátorokat? Gond nélkül kiteheted őket a saját blogodra is, ha jelentkezel a partnerprogramunkba. Kattints ide és tudj meg többet!

Akár egy ilyen dobozt is összedobhatsz pár kattintással, ez is egy minta a szövegdoboz generátor használatára. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, a közzétételtől már TI következtek. Csak rajtatok múlik, hogy mire használjátok fel azt, amit a kezetekbe adunk. :)


Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.