Címkék listája

Facebook & blogok, avagy a közösségi kommunikáció elősegítése

A facebook oldalunkat számtalan módon elhelyezhetjük a blogunkon, ezzel megkönnyítve az olvasónknak a ránk találást, a kommunikációt, és a kapcsolatban maradást. Sokak szemében ezek a lehetőségek szigorúan a tetszik gombban nyilvánulnak meg, azonban itt ennél sokkal többről van szó...

Alapverően valóban kiváló lehetőség a felhasználók figyelmének felkeltésére a megújult, jelenleg épp page plugin névre hallgató megoldás, amelyet korábban like boxnak hívtak. Tudjátok, a doboz amiben megjelenik a FB oldalatok neve, a legfrissebb bejegyzései, a borítóképe, az ismerős kedvelők képei, meg amit még szeretnél. Ez kényelmes, gyorsan implementálható, és látványosnak is látványos, alapvetően tehát bátran használhatjuk, azonban nem mindig illik a designunkhoz, vagy van hogy egyszerűen túl nagy, és a funkcionalitás sem teljes. Előny persze hogy megjelenik rajta a call-to-action gomb, azonban ennek funkcionalitását persze könnyen reprodukálhatjuk máshogy is, erről majd kicsit lentebb.

Már jó ideje bejegyzések begyazására is könnyedén van lehetőségünk. Ekkor nem magűt az oldalt, hanem az oldalon megosztott bármilyen nyilvános tartalmat helyezünk el egy külső honlapon, esetünkben például egy blogbejegyzésben. Ha a beágyazott tartalom tematikáját tekintve illik a posztunkhoz, akkor könnyen inspirálhatja a látogatóinkat lájkolásra, vagy arra, hogy interakcióba lépjenek a poszttal, ami pedig az esetek nagyjában kifejezetten célunk. Mértékkel és megfelelően használva tehát ez a funkció is sokat emelhet a honlapunk színvonalán, és javíthatja a kommunikációt, és a platformok közötti összeköttetést.

A bejegyzés beágyazással, illetve a YouTube videókkal karöltve kényelmes eszköz lehet a facebook által kínált videó beágyazási lehetőség is. Ha célunkként tűztük ki az ezen a platformon történő közösségépítést, akkor sok szempontból kényelmes lehet a videóinkat is inkább innen beágyazni, bizonyos frontokon egyértelműen jobb mint a YouTube, azonban sajnos a gyengeség is több. Néha azonban mindenképp érdemes lehet ilyen megoldáshoz folyamodni közösség építési szempontból.



A tetszik gomb a facebook szinte már ikonikus szimbólumává vált, ez is kiválló lehetőség lehet közösségépítésre, azonban találunk itt még két gombot. A megosztás, illetve az egy ideje már messenger logóval ékeskedő küldés gomb funkciója inkább a tartalom másoknak való ajánlására terjed ki, nem a saját jelenlegi olvasóink facebookra való átcsalogatására, ettől függetlenül a facebook és egy blog együttműködésének fontos eleme lehet, és jó eszköz a terjeszkedésre. Használatukhoz persze céleszerű a megfelelő OpenGraph metacímkék használata, melyek segítségével némileg személyre szabhatjuk az oldalunk közösségi médiában történő megjelenését, például a linkeink bélyegképét, címét, vagy leírását.

A badgek elavultak? Talán. Viszont a mai napig is vannak olyan platformok, többnyire például fórummotorok, ahol nincs lehetőségünk egyedi HTML kód hozzáadására, vagy egyszerűen csak nem igazán értünk hozzá. Ekkor még mindig visszanyúlhatunk a kép alapú megoldásokhoz, ezek legegyszerűbbje a facebook által kínált badge, ami egy magától frissülő kép, melyen az oldalunk fontosabb információit jeleníthetjük meg. Könnyedén linkké is tehetjük, innentől pedig egy újabb kapcsot képezhet a facebook felé ott is, ahol egyedi kódok elhelyezése nem lehetséges. Ha kicsit értünk a dolgokhoz, akkor akár saját badgeket is létrehozhatunk némi programozással, ezzel esetéeg megérheti foglalkozni.

Az egyedi design kérdése azonban már korábban is felmerült, és ez az, ami néha okoz némi fejtörést az integráció kapcsán. Azonban itt is jó hírrel kell szolgálnom: számtalan funkciót elhelyezhetünk a blogunkon egyszerű linkek segítségével is, ezzel pedig azonos funkcionalitást kölcsönözhetünk az oldalunknak a saját designunkkal. A megosztás, az üzenet küldés, és hasonló megolsások elérhetők tehát teljesen testreszabott formában is, ami javíthatja a felhasználói élményt anélkül, hogy bármi komolyabb lehetőségről le kellene mondanunk. Itt mutatkozik tehát meg igazán hogy a facebook integráció mennyire sokoldalú is tud lenni valójában.


Megfelelő megoldások használatával tehát úgy is építhetünk közösséget más platformokon, hogy nem mondunk le sem az egyediségről, sem pedig az egyszerűségről. Ha segítségre van szükséged ezeknek a funkcióknak a használatával, akkor KLIKK IDE és írj nekünk facebookon, vagy keress az info@edemmester.hu címen és szívesen segítek ezek gyakorlati kivitelezésében. Jó blogolást!

Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.