Címkék listája

Könyvajánló: Gyerekekre hangolva (Gary Chapman és Ross Campbell)

Egy újabb könyv a kezemben, szintén Gary Chapmantől, a téma ismét a szeretetnyelvek, azonban az Egymásra hangolvával ellentétben a párkapcsolatok helyett most inkább a gyereknevelés került a középpontba. Ettől függetlenül a könyvet egyáltalán nem csak szülőknek merném ajánlani...

Ahány szülő él a földön, annyi különböző elképzelés létezik a gyereknevelésről, ezek közül azonban sajnos kevés tulajdonít kellő fontosságot a szeretet megfelelő módon történő kifejezésének. Ebből az olvasmányból megismerhetjük az öt szeretetnyelvet, illetve azt, hogy ezek milyen komoly szerepet töltenek be gyermekünk szellemi fejlődésében. Megtanulhatunk szeretetteljesen, ám mégis határozottan fegyelmezni, elsajátíthatjuk az indulataink és konfliktusaink megfelelő kezelését, illetve azt is, hogy hogyan okíthatjuk erre a csemetéinket is.

Alapvetően úgy érzem, hogy ez a kötet kifejezetten hasznos lehet mind szülőknek, mind pedig bárki másnak, aki szeretné jobban megérteni a fiatalabb korosztály viselkedése mögött rejlő okokat, vagy épp azt, hogy miként védhetjük a fiatalságot a kábítószer, vagy a meggondolatlan szexuális kapcsolatok ártalmaitól, és hogyan előzhető meg a passzív-agresszív magatartás.

A könyvben olvasottakhoz mindenképp jó kiegészítés a korábban már említett Egymásra hangolva, amelyről már régebben írtunk a blogon, illetve a Kamaszokra hangolva, ami egy kicsit a tinikkel való bánásmódra és a kamaszkori szülő-gyerek kapcsolatok megfelelő ápolására és kezelésére összpontosít, fontos ugyanis megjegyezni, hogy az emberek szeretetigénye és az egyes jelzések, cselekedetek jelentősége időről időre változik. Ha egy anyuka megfogja az óvodás lánya kezét, az egyértelműen a testi érintésen keresztüli szeretetkifejezéshez sorolható, azonban egy 17 éves fiú ezt már általában inkább kínosan éli meg.

Helyenként meglátszik a könyvön a szerző vallással való kapcsolata, azonban ezt nem érzem feltétlenül problémának, és nem hinném hogy ez zavaró mértéket öltene. Néhol látható továbbá, hogy többnyire amerikai felmérésekre hivatkoznak a műben, de ez is csak kicsit változatosabbá és nyitottabbá teszi a látásmódunkat, megismerkedhetünk néhány olyan társadalmi kutatással, amelyeket igazán érdekes volna hazánkban is elvégezni. A kötet utolsó fejezetében a gyakorlati tanácsokon kívül ahhoz is kapunk némi segítséget, hogy az olvasmányt hogyan célszerű feldolgozni szülői csoportokban, az itt leírt kérdések akár egy felnőttekből álló érdeklődő baráti kör számára is érdekesek lehetnek, és új gondolatokat ébreszthetnek.

Összességében abszolút pozitív a véleményem a könyvről, nyugodt szívvel ajánlom figyelmetekbe, akár felnőtt, akár gyermek korosztálynak. Fiatalként is érdekes olvasmány, és segíthet egy kicsit végiggondolni a saját életünket a szülők szemszögéből. A kötet szinte bármilyen nagyobb könyvesboltban beszerezhető, de akár ide kattintva booklineról is megrendelhető.

Te is elolvastad? Oszd meg velünk a gondolataidat a komment szekcióban!

Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.