Címkék listája

A döntés a miénk

Amikor a környezetünkben valamilyen esemény következik be, legyen az egy felénk intézett kérés, utasítás, vagy csak valamilyen változás, arra többnyire van valami válaszreakciónk. Események, és rájuk adott válaszaink alakítják a mindennapjainkat, és irányítják az életünket. Döntéseink, és azok következményei alakíthatják később embercsoportok, vagy akár egész társadalmunk jövőjét is.

Amikor valaki ránk köszön, és mi visszaköszönünk, vagy épp csak annyit mondunk, hogy nincs kedvünk vele beszélgetni, azzal reagálunk egy minket érintő eseményre. Általában ezen reakciókat erősen befolyásolja érzelmi állapotunk, gondolataink, és maga a szituáció, ám általában a döntésünk rövidtávú következményei egyértelműen láthatóak. Ha valaki kommunikációt kezdeményez, mire mi reakcióként kifejezzük, hogy nem szeretnénk az illetővel beszélni, annak rövidtávon egyértelmű üzenete van. Azt viszont már csak kevesebb esetben gondolja végig az ember, hogy ennek az elutasításnak hosszabb távon milyen következményei lehetnek, illetve hogyan befolyásolhatja az illető rólunk alkotott képét.

A baráti vagy haveri beszélgetések során a reakcióinkon többnyire csak a kettőnk közötti kapcsolat stabilitása, illetve kettőnk lelki állapota múlik, vagy esetenként a körülöttünk kialakuló közösségé. Esetenként azonban legapróbb szavaink is hosszabb távon olyan változásokhoz vezethetnek, amikre nem is gondolunk. Egy apróbb szó is képes lehet elgondolkodtatni az embert. És talán egy apró pár szóban megbúvó kritika fogja megváltoztatni a jövőképünket, vagy építi, esetleg rombolja önképünket.

A fiatalság életét nagyban befolyásolja az oktatási intézményekben zajló oktató és nevelő folyamat, melynek célja normál esetben a diákok tudásvágyának felkeltése, illetve az alapvető tudás átadása kellene hogy legyen. Azonban ez is egy kétoldalú folyamat az oktató és a diákság között. Az oktató néhány szavának is lehet hosszabb távon negatív következménye a fiatalság önbecsülésére, és minél inkább tiszteletben álló vagy hiteles az oktató, annál nagyobb fájdalmat tud okozni. Ugyanígy ha egy adott információra a diákság egy része más módon reagál, azzal a tudás átadása helyett egészen más hatás is elérhető.

Amikor az embert valamilyen formában befolyásolják, vagy valamilyen módon korlátokat szabnak neki, akkor erre hosszú távon is kifizetődő módon kell tudni reagálni. Sok esetben elsőre a legkifizetődőbb válaszreakciónak a hallgatás és elviselés tűnik. Bizonyos esetekben, illetve egyes erőviszonyok mellett ez megoldás lehet, azonban általában nem lesz elegendő. Általában amennyiben nem értünk egyet, ezt megfelelő módon célszerű környezetünk tudomására juttatni. Egy szülő-gyerek kapcsolatban is tudnia kell a felnövő félben lévő gyermeknek kifejezni gondolatait a szülőkkel kapcsolatban, ahogy egy polgár-állam kapcsolatban is meg kell találni a megfelelő kifejezési módot.

Alapvetően a néma elviselő magatartás sokat kedvezhet a minket befolyásoló tényezőknek, és egy tökéletes lehetőséget ad arra, hogy környezetünk kedvére formálhasson minket. Ez volna a befolyásolhatóság. Néhány ember néhány hibás reakcióján múlhat egy közösség jövője, egy csoport tagjainak erőviszonyának alakulása. Hosszabb távon ennek következménye akár egy egész ország felépítése megváltozhat megfelelő vezetői irányadás hatására.

Alapvetően tehát ez a kapcsolat az alapvető emberi kommunikáció, és társadalmunk jövője között. Így befolyásolhat egy iskola, vagy egy szülő, és így süllyedhet egyre mélyebbre világunk néhány rossz, esetleg rövid távon jónak tűnő válaszreakció hatására. A saját jövőnk, és országunk jövője egyaránt a mi kezünkben van. Minden a mi válaszreakcióinkon múlik. Bármilyen apró legyen is egy esemény, az arra adott reakciónk minden esetben hatással van ránk és környezetünkre, amiért igenis felelősséggel tartozunk. Mi formáljuk a jövőnket. Tegyünk együtt a fejlődésért!

Mit gondolsz, te, vagy a környezeted megfelelően reagál az egyes eseményekre? Mire volna szükség ahhoz, hogy világunk megfelelően tudjon fejlődni? Mit tehetünk mi azért, hogy leendő gyermekeink megfelelő irányba fejlődjenek? Oszdd meg velünk véleményed a kommentek között!

Később se maradj le semmiről! Nyomj ránk egy tetsziket, hogy te is azonnal értesülhess legújabb posztjainkról!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.