Címkék listája

Könyvajánló: Fagyos ikrek (S. K. Tremayne)

Előfordul, hogy elegendő egy borítóra ráznéznem, és máris feltör bennem az a bizonyos "ez kell!" érzés, melyet a fülszöveg rendszerint csak tovább fokoz. Hasonló érzések közepette vágtam bele ebbe a könyvbe, és hogy őszinte legyek, bár meglehetősen komoly elvárásokkal fordultam felé, sikerült még ezeket is túlszárnyalnia.


Fülszöveg

Sarah egyik lánya meghalt. De vajon biztosan tudhatja e, melyik? A Fagyos ikrek lenyűgöző pszichothriller, fordulatokban bővelkedő cselekménnyel. 

Egy évvel azután, hogy az egyik egypetéjű ikerlányuk, Lydia balesetben meghalt, Angus és Sarah Moorcroft a férfi nagyanyjától örökölt kis skót szigetre költözik abban a reményben, hogy sikerült helyrehozni az életüket. 

Ám amikor az életben maradt lányuk, Kirstie azt állítja, tévedtek, és ő valójában Lydia, a házaspár világa ismét romokban hever. Ahogy közelít a tél, Angusnak el kell mennie a szigetről dolgozni. Sarah magányos, és Kirstie (vagy Lydia?) egyre zaklatottabban viselkedik. Amikor anya és lánya egy hatalmas viharban a szigeten reked, az asszonyra rátörnek a múlt emlékei. Mi is történt valójában azon a végzetes estén, amikor meghalt az egyik lánya?


A művet már hónapokkal ezelőtt kiszemeltem, és most, hogy a hosszas várakozás után végre a kezemben tarthattam, hirtelen előtörtek belőlem a különböző gondolatok, hogy vajon miről is szólhat, hogyan is végződhet egy ilyen történet. Ahogy fellapoztam és olvasni kezdtem, hamar kirajzolódott előttem a kezdeti szituáció, és úgy tűnt, hogy a család teljesen magabiztos, és minden szemszögből tökéletesen uralja a kialakult helyzetet, a cselekmény kibontakozása során azonban számtalan szívszorongató részletre derült fény, ezek élethűsége volt talán ami igazán megérintett.

Bár a mű számtalan mozzanata bizonyos szempotnból távol áll az általunk ismert valóságtól, a cselekmények leforgása mégis tökéletesen bemutatja az emberek viselkedését, és meglepő reakcióit a nehezen feldolgozható helyzetekre, beleértve itt az ösztönös, illetve a szándékos cselekedeteket is. Olvasás során egy olyan család életébe nyerhetünk bepillantást, akik egy számunkra szinte átérezhetetlenül nehéz helyzetben próbálják fenntartani az összetartásukat, és ezzel biztonságban tudni a gyermeküket.

Kicsit irodalmibb szemmel tekintve a dolgokra, a könyvet nagyon magával ragadónak találtam, szinte alig bírtam letenni. A kevés szabadidőm ellenére meglepően hamar sikerült kiolvasnom, és ennek a motiváltságomon kívül további oka a gördülékeny megfogalmazás, és a tartalmas cselekmény, amely egy pillanatra sem hagyott nyugodni, még akkor is Kirstie és Lydia jártak a fejemben, amikor épp a csak az utcán sétáltam.

A könyvet a nagyon fiatal generáción kívül mindenkinek nyugodt szívvel merem ajánlani, bár mindenképp igaz, hogy egyesek számára okozhat nagyon fájó perceket, adódóan a történet milyenségéből, továbbá név szerint ajánlom a kötetet Virág osztálytársamnak, mert úgy érzem, hogy az eddigi ismerettségünk alapján valószínűleg hasonlóan pozitív véleménnyel lenne a történetről.

A papám még becenevet is adott nekik, a Fagyos ikrek, mert az év leghidegebb napján születtek, jeges kék volt a szemük és hófehér szőke a hajuk. Nekem kicsit szomorúnak tűnt ez a becenév, és soha nem használtam igazán, azt azonban nem tagadhattam, hogy bizonyos értelemben illett rájuk. Megfogta a megfoghatatlant. - idézet megosztása

A mű olvasása közben minden részletről szépen lassan lehull a lepel, bennem is újabb és újabb gondolatok ébredtek. Utólag ahogy beleolvasgattam, hogy megtaláljam a megfelelő idézeteket, még mindig előpattantak a fejemből lehetséges forgatókönyvek, és utólag is találtam olyan részleteket és összefüggéseket, amelyeken korábban nem gondolkodtam el, pedig azért így is sokat töprengtem miközben épp mással kellett foglalkoznom.

Nem tudom miért, de a világítótorony látványa, a puszta léte mindig megvigasztal és megnyugtat. Biztató őrfény, bölcs és derűs. Éjjel minden kilenc másodpercben felvillan, jelzi a világnak, itt vagyunk.idézet megosztása

Korábban említettem már, hogy a nagyon ifjú generációnak azért még nem szívesen adnám a kezébe a könyvet, ennek a halálesetből adódó fájó történeten kívül a másik oka a műfaj. Aláírom, hogy itt azért nem kell horror történetre gondolni, de a műben bizony előfordulnak megmagyarázhatatlan, esetleg felfoghatatlan jelenségek.

Mindent összevetve egy remek könyv, kellemes olvasmány lehet bárkinek, aki nyitott egy ilyesmi történetre. A beszerzése sem okoz különösebb nehézséget, nyomtatott formában beszerezhető Book24-ről, booklineról, és minden nagyobb könyváruházból, de elérhető elektronikus könyvként is. Ha úgy gondolod, hogy az ismerőseidet is érdekelné a könyv, akkor oszdd meg bátran az egyik idézetet a mögöttük található linkkel, ha pedig már olvastad, oszdd meg a véleményed velünk is odalenn a kommenteknél, vagy ide kattintva posztold ki facebookra az #EGBfagyosikrek hashtaggel ellátva (persze utóbbi esetben csak a nyilvánosan megosztott posztokat tudjuk elolvasni, erre kérlek legyetek tekintettel).

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.