Címkék listája

Marie Curie és a 150 év

Marie-Curie-Nobel-portrait-600Marie Curie (és Pierre Curie) neve valószínűleg legtöbbünknek ismerős, elsősorban a tudományos munkásságuk okán, még ha azt nem is feltétlen tudjuk, hogy épp 150 évvel ezelőtt született. Nem ez azonban az egyetlen érdekesség vele, és munkásságával kapcsolatban, ami kevésbé ismeretes, ugyanis nem a Nobel-díj az egyetlen dolog, amire volt oka büszkének lenni.

Maria Curie, avagy születéskori nevén Maria Salomea Skłodowska 1867 november 7.-én született Varsóban (akkor Orosz birodalom, ma Lengyelország). Miután 1883-ban a helyi lánygimnáziumban letette érettségiét, szeretett volna egyetemre menni, ahová azonban nem vették fel, egyrészt mert lány, és másrészt pedig mert lengyel.

Tanulmányait végül Franciaországban, Párizsban sikerült megkezdenie 1891 novemberében, ahol matematikát, fizikát és kémiát tanult, majd diplomákat szerzett. Henri Becquerel 1896-ban jöttek rá, hogy az uránsók a röntgensugárzáshoz hasonló sugarakat bocsátanak ki. Később ezt a jelenséget kezdte el tanulmányozni elektrométer használatával. Később a kutatáshoz Pierre Curie is csatlakozott, majd együtt adták ki 1898-as tanulmányukat az általuk felfedezett új elemről, amelyet polóniumnak neveztek. Később ebben az évben a rádium felfedezéséről is publikáltak.

1903-ban, franciaországban első nőként Marie Curie megkapta doktori címét, majd ugyanebben az évben Pierre Curievel és Henri Becquerel együtt közösen megkapták a fizikai Nobel-díjat. Az ezért járó honorárium egy részét a lakásuk modernizálására, maradékát pedig az arra szoruló diákok és ismerősök támogatására fordították.

450px-Sklodowska-Curie_statue,_WarsawPierre 1906-ban meghalt, ami nagyon megviselte Curie-t, azonban ez nem jelentette a tudományos karrierjének végét. 1911-ben pedig különleges esemény történik, a svéd királyi Tudományos Akadémia ugyanis neki ítéli a kémiai Nobel-díjat. Második Nobel-díja pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sikerült meggyőznie a francia kormányt a Rádium Intézet megalapításának fontosságáról, amely később 1914-ben nyitotta meg a kapuit.

Mivel azonban abban a korban a sugárzás káros hatásai még nem voltak ismeretesek, a Curie házaspár nem tudhatta, hogy tudományos munkájuk milyen következményekkel jár a saját életükre nézve. Nem voltak elővigyázatosak amikor a radioaktív sugárzással kísérleteztek, nem használtak a maihoz hasonló védőfelszerelést, semmi nem védte a szervezetüket a mára már ismerten káros hatású sugárzástól, így Curie halálát végül a saját találmánya okozta. 1934 tavaszán húnyt el kelet-franciaországban, halálát a tudomány jelenlegi álláspontja szerint szinte biztos, hogy a sugárzás káros hatásai okozták. Holttestét később áthelyezték a Panthéonba, ezzel ő volt az első nő, aki tudományos akit saját érdemei miatt helyeztek itt el.

Hogy mit tett tehát Marie Curie? Azon kívül, hogy olyan tudományos vívmányokat adott a mai embereknek, amelyek nélkül az orvostudomány ma elképzelhetetlen lenne, sikerült kivívnia a tiszteletét nőként egy olyan társadalomban, ahol akkor még a női egyenjogúság nem volt egy alapvető dolog. Ezzel még ha nem is feltétlen gondolt rá, de valami olyat mutatott az akkori világnak, amire szerintem érdemes így 150 év távlatából is megemlékezni. Szerencsére a tudomány területén dolgozó nők lehetőségei azóta nagyon sokat javultak, és manapság szinte elképzelhetetlennek tartjuk azt, hogy valakit például egy egyetem nemi alapon megkülönböztessen, azonban sajnos a múltunk során ez nem volt mindig így.

Legyünk tehát hálásak Marie Curie-nek a tudományos eredményeiért, a kitartó munkájáért, valamint azért, hogy két elemen kívül sikerült azt is megmutatnia a kor embereinek, hogy a nőknek is épp úgy kijár a tudomány gyakorlásának lehetősége, mint a férfiaknak. Munkáját azóta számtalan egyetem ismerte el, és világszerte több helyen is állítottak neki szobrokat, ezzel tisztelegve az eredményei előtt.

Ha szeretnél többet megtudni a tudományos munkásságáról, érdemes meglátogatni a helyi könyvtárat, könyvesboltot, vagy antikváriumot. Számtalan életrajzi és tudományos kötet foglalkozik Curie életével, amelyek mégmélyebb betekintést engednek számunkra a tudósnő életébe és kutatásaiba.

Nem szeretnél lemaradni a cikkeinkről?

Kövesd a munkásságomat facebookon, hogy a legújabb cikkeink mindig kéznél legyenek.

Ajánlott bejegyzések

2 megjegyzés :

  1. Marie Curie és Pierre Curie kiemelt szerepet játszanak a kémia könyvünkben, habár - mint azt te is említetted - írói inkább a munkásságukra fektették a hangsúlyt, mintsem a házaspár életére vagy épp haláluk okára.. Nagyon örülök ennek a cikknek, mert (bár a kémia közel áll hozzám) magamtól nem biztos, hogy rákerestem volna a nevükre... Márpedig megérdemlik, hogy emlékezzünk rájuk és arra, amit az orvostudományért (vagyis értünk) tettek.
    Köszönöm a lehetőséget! Reménykedem még ehhez hasonló cikkekben..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy érdekesnek találtad a cikket. Ne aggódj, lesznek még hasonló "csemegéink" ;)

      Törlés

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.