Címkék listája

Hogyan uralkodjunk a Messenger felett?

A facebook már egy ideje bevezette, hogy mobilon a levelezéseinket csak Messengerben olvashatjuk. Jó, ez azért nem teljesen igaz, ugyanis a gyengébb eszközökre szánt Facebook Lite, és néhány egyéb, harmadik féltől származó chat alkalmazás továbbra is alkalmas levelezésre, azonban ha már ott a Messenger, akár használhatjuk is. Van azonban egy kis gond… Egy közelmúltbeli frissítés óta egy-két olyan funkció is bekerült, ami sokunknak az agyára megy. Jó hír: ki lehet őket kapcsolni!

imageVannak persze olyan újítások is, amik a maguk módján hasznosak. El tudom képzelni, hogy a megjelent Kedvencek, Jelenleg elérhető, és egyéb dobozok egyes esetekben jól jöhetnek, de engem speciel zavarnak, kevesebb friss üzenetet láthatok tőlük amikor ránézek a képernyőre. Azt viszont kevesen tudják, hogy ezektől könnyedén megszabadulhatunk.

Ha valamelyik zavar, akkor tartsuk lenyomva hosszan az egyik benne lévő személyt, majd a megjelenő opciók közül válasszuk a terület elrejtése opciót. Ekkor egy figyelmeztető ablakot kapunk, amelyben a facebook leírja, hogy előfordulhat, hogy később az a terület újra megjelenik, ha lesz benne új tartalom, itt kattintsunk az Elrejtés gombra. Bár az app saját bevallása szerint a panelek újból megjelenhetnek, én erre egyelőre nem láttam példát, így a megoldás viszonylag tartósnak mondható.

imageA másik funkció ami sokakat zavar, az az SMS-ek Messengerben történő kezelése. Ez szintén hasznos lehet a maga módján, azonban sokan vagyunk, akik ezt a funkciót annyira azért mégsem szeretjük. Szerencsére a Beállításokban az SMS menüpont alatt ettől is megszabadulhatunk, így tisztán elválaszthatjuk, hogy mi az ami faebookon érkezett, és mi az, ami csak szokásos szöveges üzenet.

Ezzel nagyjából rendbe is tettük a Messengerünket, azonban itt felmerül még egy érdekes kérdéskör. Mi a helyzet, ha többen használunk egy eszközt? Családi táblagépek esetén komoly problémát jelenthet, hogy melyikünk legyen éppen bejelentkezve, azonban egy ideje ennek megoldására két lehetőség is nyílik.

Sok androidos eszközön megjelent a több felhasználói fiók kezelésének lehetősége, ilyen módon az appok teljesen elszeparálódnak egymástól, mindenki csak az általa telepített dolgokat láthatja. Ez alapvetően nagyon hasonlít a windows felhasználói fiókjaihoz, van azonban vele egy apró gond. Amíg a gépünkön általában nem okoz látványos teljesítménycsökkenést ennek a funkciónak a használata, addig egyes táblagépeken annál inkább, talán ezért sem lett ez a megoldás olyan elterjedt.

A Messenger app azonban egy frissítés óta alkalmazáson belüli megoldást kínál, ami szintén a beállítások alatt rejlik. A fiókváltás menüpont lehetővé teszi számunkra, hogy több facebook felhasználó használhassa a Messengert, persze közülük egyszerre csak egy fogja látni a saját levelezéseit. A menüpont alatt a plusz jellel beléphetünk újabb fiókokba, melyek között később könnyedén váltani tudunk. Hogy ehhez szükséges legyen-e a jelszó újbóli beírása, azt egy jelölőnégyzet segítségével szabályozhatjuk, így tehát mindenki biztonságosan nézegetheti az üzeneteit, és senki nem láthat bele a másikéba.

A leveleinket megkapjuk, át is látjuk, minden rendben. De mit kezdjünk a már feleslegessé vált üzenetekkel? Sokan nincsenek tisztában az archiválás és a törlés közötti különbséggel, így ezt sem árt tisztázni. Ha egy levelezéstől teljesen meg akarunk szabadulni, akkor az egész beszélgetésláncot kitörölhetjük. Ez véglegesen és visszavonhatatlanul eltávolít mindent. Leveleket törölni egyesével is lehet persze a beszélgetésláncokból. Az archiválás funkció azonban ennél jóval szolidabb megoldást kínál, ugyanis csak elrejti a levelezést. Annak teljes tartalma megmarad, és ha később levelet írunk az illetőnek, vagy új üzenet érkezik a beszélgetésbe, akkor újra aktívvá válik, ezáltal tulajdonképpen “félretehetjük” ami útban van. Ha felhalmozódtak a lezárult, csak a helyet foglaló társalgások, akkor célszerű esetleg archiválni őket.

Persze olyan is előfordul, hogy valaki csak szimplán az agyunkra megy, vagy csak nyugalomra vágyunk. Ekkor jusson eszünkbe, hogy lehetőségünk van az értesítések kikapcsolására a beállításokban, ezzel átmenetileg vagy véglegesen megszabadulhatunk a folyamatos értesítésáradattól. Ez a funkció azonban személyenként is elérhető, némítás néven, ilyenkor csak az adott profiltól jövő üzenetekről nem kapunk értesítést, az összes többiről továbbra is, ez által az alvásidőnk nyugalma is könnyedén biztosítható.

Amikor letöltünk egy appot, mindig érdemes körülnézni a beállításokban, hogy tisztában lehessünk vele, hogy miket is tud pontosan, és amire lehetőség van, azt ne féljünk kihasználni. Így őrizhetjük meg tehát a leveleink és a Messengerünk rendezettségét, és persze a saját nyugalmunkat, ha épp arra vágyunk. Ha kérdésed merülne fel a poszttal kapcsolatban, vagy beszámolnál a tapasztalataidról, akkor pedig ne feledj el kommentelni!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.