Címkék listája

Te mivel írod a posztokat?

fountain-pen-1463463_640Erre a kérdésre valószínűleg a legtöbb bloggeres vagy furán néz, vagy rávágja, hogy a blogger webfelületén, vagy esetleg Wordben. Esetenként mobilos írókra is találunk, vannak azonban egyéb kényelmes alternatívák is. Hogy lehet-e ötvözni a webfelület egyszerűségét, és a Word funkcionalitását? Persze! Ilyen megoldás például Windows felhasználók számára az Open Live Writer.

A lokális szerkesztőknek időnként vannak előnyei a webes alternatívákkal szemben. Ilyen lehet például a jobb helyesírás ellenőrzés is, de akár csak maga az a tény is, hogy szabadon választhatunk editort, és nem kötnek meg a Blogger esetleges hiányosságai. Könnyebben tölthetünk fel fotókat, videókat, vagy pillanatok alatt beágyazhatunk egy térképet, vagy táblázatot, ami azért sokszor megkönnyítheti az életünket.

Ezt a bejegyzést most tesztelési céllal én is Open Live Writerben írom, hogy könnyebben szemléltethessem a funkciók működését. A program az újabb office verziókhoz hasonlóan egy fülekből álló felülettel rendelkezik, ezzel 3 részre osztva a szerkesztő funkcióit. A Home lapon megtaláljuk az alap formázási eszközöket, mint a betűtípus, szövegszín, felsorolás, számozás, igazítás, és idézetblokk beszúrása, mellette pedig egy dobozban a címsorok láthatóak. Találunk itt egy kis beszúrás dobozt is, de ezt a következő lapnál részletezem, illetve egy szerkesztés boxot, amiben a helyesírás ellenőrzés, a keresés, és a szószámlálás lakik.

tapaszA beszúrás lapon lehetőség van töréspontok beszúrására, ilyen a vízszintes vonal, a bejegyzéstörés, illetve találunk itt egy “Clear break” funkciót is, ez akkor használatos, ha beszúrtunk egy képet, írtunk mellé valamit, de azt szeretnénk, hogy a következő bekezdés már mindenképpen a kép alatt kezdődjön csak el. Elérhető továbbá még egy olyan funkció, amit sokan hiányolunk a bloggerből: a táblázat. Létrehozáskor megadhatjuk a méreteit, amelyeket később szabadon módosíthatunk, akár Wordhöz hasonlóan húzással, akár képpontban megadva.

Ezen a lapon találhatóak a szoftver további erősségei is, a különböző média beszúrási lehetőségek. A linkek készítése is itt lakik, ez a webfelülethez hasonló, leszámítva egy apró plusz funkciót: beállíthatunk automatikus linkelést, azaz megadhatunk kifejezéseket, és beállíthatjuk, hogy ha ezeket beírjuk egy bejegyzésbe, akkor automatikusan átalakuljanak egy adott címre mutató linkké. Ez bizony hasznos lehet belső linkek felépítésekor, így a használatát erősen javaslom mindenkinek. Itt nyílik lehetőség kép beszúrására is a saját gépünkről, vagy az internetről, illetve könnyedén beágyazhatunk tartalmakat YouTuberól, vagy egyéb videómegosztókról. Fontos lehetőség, hogy képekre elhelyezhetünk vízjelet, vagy alap effekteket is közvetlen a poszt szerkesztése közben is, így apróbb dolgokhoz nem kell elindítanunk a képszerkesztőnket.

Lehetőség nyílik térkép beszúrására is, ekkor egy ablakban felvehetünk jelölőket, illetve megadhatjuk, hogy hol legyen a beágyazás középpontja, majd elhelyezhetjük azt a posztunkban. Lehetőség van persze a megjelenés alapvető finomhangolására is, így garantáltan jó helyre fog kerülni a tartalmunkban. Beszúrhatunk továbbá tageket, amik még ha alap funkcionalitásuk tekintetében nem is olyan hasznosak, könnyen kihozhatunk többet is belőlük némi állítgatással. Lényegében ez annyit csinál, hogy kiválaszthatunk egy címkeszolgáltatót, megadhatunk címkéket, majd az adott oldal ezen címkéire mutató linkeket helyez el a bejegyzésünkben. Ezt úgy fordíthatjuk a saját javunkra, ha a mi blogjainkat is felvisszük mint címkeszoltáltató, ami néhány kattintással megtehető. Van lehetőség alap emotikonok beszúrására is, de hogy őszinte legyek, annyira nekem nem tetszenek.

tapasz2Az utolsó lap a Blog Account, itt igazából a legfontosabb opció a szerkesztő megjelenésére vonatkozó beállítás. Van lehetőség arra, hogy az Open Live Writer letöltse a blogunk témáját, és ha bekapcsoljuk, akkor közvetlenül olyan stílussal és betűtípussal is szerkeszthetjük a posztunkat, ahogy az meg fog jelenni. Ez a funkció persze opcionális, kikapcsolhatjuk ha nem tetszik, viszont ez is egy olyan lehetőség, amit a webes szerkesztő nem ad meg nekünk. Innen érhetjük el továbbá a blogunkra vonatkozó beállító ablakot, ahol az editor és a blog közötti kapcsolat finomhangolható.

Esetenként, pl. táblázat szerkesztésekor további lapok is elérhetővé válnak, hasonlóan az Office programcsomag szoftvereihez, illetve helyenként plusz oldalsávi elemek és párbeszédpanelek adnak lehetőséget egyes beállítások finomhangolására, ezek megismerésével számtalan olyan lehetőség nyílik meg előttünk, amelyek a webes szerkesztő felület esetén nem lennének elérhetőek számunkra. Érdemes tehát a komolyabb bejegyzések megírása előtt esetleg elővenni egy hasonló programot.

Mi lesz a posztunkkal, ha készen vagyunk? Vagy ha nincs több időnk? Több lehetőség is rendelkezésünkre áll. Rögtön ki is posztolhatjuk a munkánkat, vagy elmenthetjük a bloggerbe piszkozatként, azonban ha esetleg nem áll rendelkezésünkre internet kapcsolat, vagy csak szimplán szeretnénk lokálisan tárolni a félkész anyagot, akkor ez is lehetséges, a fájl menüből könnyen elmenthetjük a posztunkat a gépünkre, amelyet később megnyithatunk, szerkeszthetünk, és publikálhatunk.

Oké-oké, tudunk publikálni, de mi lesz a címkézéssel, vagy az időzítéssel? Persze ezekről sem kell lemondanunk, hiszen azért ez eléggé alapvető dolognak minősül egy blog esetén. Az erre használatos funkciókat megtaláljuk a felület tetején, a gombok és a szerkesztőmező között egy sávon, míg alul az állapotsorban megtekinthetjük az írásunk forráskódját, vagy előnézetét a blogunkon, bár utóbbi esetben kiemelném, hogy ez a funkció nálam nem működik tökéletesen, de megeshet, hogy ennek csak a kacifántos sablon az oka, egy egyszerűbb alap megjelenés esetén jó eséllyel ez is hibátlanul funkcionál. Ha pedig a fájl menüben az opcióknál bekapcsoljuk, akkor a lábléc jobb sarkában a bejegyzésünkben található szavak számát is mindig láthatjuk, ami azért néha kényelmes.

tapasz3

Felmerülhet közben a kérdés, hogy ha van egy ilyen szuperprogram a gépünkön, akkor be kell-e egyáltalán valaha is lépnünk az internetes adminisztrációs felületre. A válasz erre egy erős igen, még ha nem is feltétlen olyan gyakran, mint eddig. Ennek több oka is van, egyrészt a beállítások módosítása, illetve a kommentek moderálása továbbra is csak itt lehetséges, másrészt technikailag lehet ugyan OLWben oldalakat is létrehozni, gyakorlatban ez a Blogger API egy korábbról megmaradt funkciója miatt sokunk esetén nem működik, így hát hiába a csodaprogram, azért a böngészőnk sem árt ha kéznél van.

Egy terület van azonban, amire még nem tértünk ki, ez pedig nem más, mint a bővíthetőség. Ha ugyanis keveselljük az Open Live Writer alap funkcióit, akkor lehetőségünk van 3 féle módon bővíteni mindezt. Egyrészt telepíthetünk különböző pluginokat, amelyek új beszúrható tartalmakat tesznek hozzáférhetővé, amelyeket az Insert fülön érhetünk el, másrészt telepíthetünk olyan bővítményeket, amelyek újabb blogmotorokkal való együttes használatot tesznek lehetővé, harmadrészt pedig egy egészen érdekes funkció segítségével akár az általunk kezelt blog is hozzáadhat néhány extra funkciót az OLWhez.

Ez úgy történik, hogy a blogunkra be tudunk linkelni egy speciális XML fájlt, amely tartalmazza, hogy a blogunk milyen plusz linkeket tenne elérhetővé az OLWben, majd amikor az adott oldalt felvisszük, akkor a rendszer letölti ezt a fájlt, és az adott gombokat hozzáadja a Blog Account laphoz. Ezek az XML fájlok plusz linkek elhelyezésén kívül jók továbbá arra, hogy egyedivé tehessük a szerkesztő és az előnézeti lap megjelenését is, ezzel az esetleges ilyen hibák orvosolhatók, illetve hozzáadhatunk egyéb grafikus elemeket is, hogy mégtökéletesebben láthassuk a posztunkat írás közben. Így egyébként az adminisztrációs felület néhány egyéb funkcióját is elérhetővé tehetjük közvetlenül az OLWben, ha rendelkezünk alapvető programozási ismeretekkel, azonban már dolgozom egy olyan rendszer legyártásán, amely segítségével még ez is kikerülhető, és mindössze egy kb. 2 perces beállítás után elérhetővé válhatnak számotokra is ezek a plusz funkciók, akár komolyabb technikai tudás nélkül is.

Mindent összevetve azonban továbbra is úgy érzem, hogy érdemes vetni rá egy pillantást, mert sokat könnyíthet az életünkön, főleg ha korábban éreztük már hiányát a fentebb említett funkcióknak, így hát nyugodt szívvel bátorítok mindenkit arra, hogy próbáljátok ki bátran az egyébként ingyenes programot, amelyet a http://openlivewriter.org/ honlapról tölthettek le, és persze azt se feledjétek, hogy nem csak Bloggerrel, hanem számtalan egyéb rendszerrel, pl. TypePaddel, DasBloggal, és egyéb blogszolgáltatókkal és CMS-ekkel is használható, így minden munkát egy helyről kezelhetünk, akkor is, ha több platformon dolgozunk.

Ha pedig úgy döntenél, hogy belevágsz, akkor ne feledd megosztani a programmal kapcsolatban a véleményed odalenn, a bejegyzés alatti kommenteknél. Winking smile

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.