Címkék listája

Facebook adatvédelmi beállítások #1. - Bejegyzések adatvédelme

Meglepetten tapasztaltam, hogy a mai világban mindenki csak szórja ki a tartalmakat a facebookra, és közben csomóaknak fogalmuk sincs az adatvédelmi beállítások működéséről, ideje tehát hogy írjunk pár szót erről a témáról.

A személyes profilunkon megosztott bejegyzések adatvédelme az egyik legalapvetőbb teendő. Mielőtt megosztunk valamit, gondoljuk át, hogy kikkel is szeretnénk tulajdonképpen megosztani.


A bejegyzésünk megírásakor nagyjából ez a kép tárul elénk. A Nyilvános (vagy Public) feliratra kattintva módosíthatjuk, hoyg ki láthassa a bejegyzésünket. Ha rákattintunk, az alábbi lehetőségeket látjuk:

Nyilvános: A bejegyzést mindenki látja, a teljesen idegenek is.
Ismerősök: A bejegyzést csak az ismerőseink látják.
Csak én: A bejegyzést csak a közzétevője láthatja.
Egyéni: Erről majd kicsit később.

Amennyiben megjelöltünk valakit a bejegyzésünkben, ez a lista kicsit másképp fog festeni, minden opció mllett láthat lesz egy + jel. Ez annyit jelent, hogy az Ismerősök opció esetén nem csak a mi ismerőseink, hanem a bejegyzésben megjelöltek ismerősei is láthatják, a Csak én opció esetén pedig nyilván azt, hogy nem csak a közzétevő, hanem a megjelölt személyek is láthatják.


Az Egyéni lehetőségre kattintva egy ilyen ablak jelenik meg. A felső listából az alábbi lehetőségek választhatók:

Csak én - ilyenkor az összes többi mező el is tűnik. Ennek a kiválasztásával csak a közzétevő, valamint a megjelöltek látják a bejegyzést.
Kiemelt emberek vagy listák... - Ilyenkor megadhatjuk név szerint (vagy lista alapján) hogy kik láthassák az adott bejegyzést. A listákról majd egy kicsit későbbi bejegyzésben ejtünk szót. Ezen a felületen azt is megadhatjuk, hogy ki NE lássa semmiképp a bejegyzést. Ennek akkor van értelme, ha az egyik listánkon pl. 10 ember van, de nem szeretnénk hogy az egyikőjük lássa amit megosztunk.
Ismerősök: Ilyenkor csak az ismerőseink látják a bejegyzést. Bejelölhetjük egy négyzettel, hogy a megjelöltek ismerősei is lássák-e, vagy csak a mi ismerőseink. Itt is van lehetőség egyesével vagy listánként megadni, hogy kik NE láthassák a bejegyzést.
Ismerősök ismerősei: Ilyenkor az ismerőseink, és az ő ismerőseik is láthatják a bejegyzésünket. Egy jelölőnégyzettel eldönthetjük, hogy a bejegyzésben megjelöltek ismerőseinek ismerősei is láthassák-e a bejegyzést. Itt is megadhatunk embereket vagy listákat, hogy kik NE lássák a posztot.

Amikor megosztunk valamit az üzenőfalunkon bizonyos általunk választott adatvédelmi beállításokkal, akkor ezek a beállítások a későbbiekben úgymond öröklődnek, azaz a további megosztásokra is vonatkoznak. Ha valaki a bejegyzésünk alatt rákattint a Megosztásra, akkor hiába állítja nyilvánosra, attól még csak azok az emberek fogják látni, akik az eredeti bejegyzést is láthatták. Célszerű tehát ésszel használni ezeket a beállításokat, hogy mindenki csak azt láthassa, amit "megérdemel".

Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.