Címkék listája

Könyvajánló: Egymásra hangolva (Gary Chapman)

Minőségi idő, ajándékok, szívességek, testi érintés, elismerő szavak... Hallottál már az 5 szeretetnyelvről?

A neves amerikai pszichológus és családterapeuta, Gary Chapman Egymásra hangolva című művében részletesen leírja amit érdemes tudni róla. Chapman doktor ebben a könyvében a válságban lévő házasságokon keresztül mutatja be, mik is a szeretetnyelvek, milyen fajtái vannak, hogyan lehet ezeket használni, milyen hatással van ezek használata életünkre és miről ismerhetjük fel egymás szeretetnyelvét.

Mindez természetesen nem csak a (tönkremenő) házasságokban alkalmazható, hanem (egészséges) baráti kapcsolatainkban, párkapcsolatainkban, sőt, igazából bármilyen emberi kapcsolatunkban.
Személyes véleményem a témával kapcsolatban, hogy érdemes megismerkedni a dologgal és kipróbálni. A könyv olvasása megtanított arra, hogy milyen fontos kifejezni a másik felé mit is érzek, különben honnan is tudná, hogy amit tett az kedvemre való volt-e, vagy nagyon megbántott vele. Ami viszont még fontosabb, megtanultam, hogy fejezhetem ki a másik felé az iránta érzett szeretetemet.

Legyen a másik fél a családtagom, a barátom, a barátnőm, a tanárom, vagy a párom, ugyan úgy ki lehet felé fejezni a szeretetet, de nem mindegy milyen nyelven. Ahogy a német kisfiú nem érti ha magyarul beszélnek hozzá, úgy azok akik például elsősorban az ajándékok szeretetnyelvét beszélik sem érzik annyira a szeretetünket, ha a minőségi idő szeretetnyelvén szólunk hozzájuk. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ha valaki az ajándékok nyelvét beszéli, az semmi mást nem ért, mivel minden ember más és más és ennél jóval összetettebbek az érzelmei, érzései. Ez mindössze arról szól, hogy mi áll legközelebb a személyiségéhez, mi az, amiből biztosan érti és érzi szeretetünket, mi az ami boldoggá teszi.

A könyvet már többször kiadták magyar nyelven is, az író egyéb hasonlóan remek művével együtt. (Gyerekekre hangolva, Kamaszokra hangolva, 12 dolog amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt stb.)

Rengeteg előadást tartanak az Egymásra hangolva tartalmát feldolgozva, világszerte. Azt hiszem az olvasók és hallgatók mennyisége bizonyítja a módszer hatékonyságát. (Ezek után csak zárójelben jegyezném meg, hogy 1# New York Times Bestseller.)

Röviden, mindenkinek, akinek felkeltette az érdeklődését, jó olvasást kívánok! :)

Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.