Címkék listája

Különböző linkek karusszeleknél! Várjunk... mi az a karusszel?

Az utóbbi időben facebook kapcsán egyre többször előkerült a karusszel szó, mint újabb bejegyzésformátum. A dolog jól is hangzik és hasznos is, de mindenek előtt... mi az a karusszel? Mármint... a poszt formátumon kívül mit jelent még a szó? Mert én ilyet még soha nem hallottam, és szerintem nem vagyok egyedül ezzel... Irány a könyvtár!


Ma délután az iskolánk könyvtárában kicsit kutakodtam a Magyar nagylexikonban, és hamarosan meg is találtam a választ a kérdésemre. A karusszel szó elsődleges jelentése körhinta, ringlispíl. Létezik továbbá karusszeleszterga, ami az eszterga egy fajtája, illetve lovaskarusszel, valamint egy ilyen névvel emlegetett fejő gép is. Végül pedig a forgófenekű kemence szinonímája a karusszelkemence, melyet a kohászatban redukálásra és ércek pörkölésére használnak. Na jó, ez még mindig kicsit vad, nem?

Visszatérve a közösségi médiához, gondolom rájöttetek, hogy ez a funkció nem körhinták megosztásáról, hanem valami egészen másról fog szólni. A hirdetések esetén már egy ideje előfordulnak karusszel formátumú bejegyzések, azonban nemrég ez a funkció korlátozott formában az átlag felhasználók számára is elérhetővé vállt. Korábban már mi is posztoltunk egy karusszelt az oldalunkra... de ettől még mindig nem tudjuk mi az. :P 

A dolog lényege, hogy egy link típusú bejegyzéshez feltölthetünk több különböző képet, számszerint ötöt, amik utána oldalra lapozható formában jelennek meg a hírfolyamban. A képek kisebb méretűek ugyan mint egy normál linkmegosztásnál, azonban lapozhatóak, elláthatóak címekkel, és interaktívabbak, összességében tehát többet mutathatnak meg a posztunkból, mint egy darab kép. A dolog tehát határozottan hasznos lehet. Eleinte amikor ez a funkció elérhetővé vállt, a karusszelhez feltöltött képek (legalábbis normál posztok esetében - hirdetéseknél nem feltétlen) csak egy azonos linkre mutathattak, ami erősen csökkentette a használhatóságukat. Egy ilyen példa is látható lesz lentebb a bejegyzés alja felé. Néhány napja azonban az átlag emberek számára is elérhetővé vállt az eltérő linkek beállítása, így mostantól hivatalosan is kijelenthetjük, hogy a karusszel posztok bizony hasznosak.

Ideje azonban kicsit pontosabban megnézni a karusszel korlátait. Előszöris mindenképp meg kell jegyeznünk, hogy maximum 5 képet tölthetünk fel, ami tehát 5 különböző link. (illetve.... 6, de erről kicsit később) Ehhez az 5 különböző képhez célszerű megadni 5 különböző címet is, ami viszonylag illik a képen látottakhoz. Fontos tudni, hogy a ezt a bejegyzéstípust választva a bejegyzésünk rövid szöveges leírását elveszítjük, csak a képek és a címek maradnak. Ami pedig szintén fontos lehet, hogy a facebook automatikusan el fog helyezni plusz egy dobozt a karusszelünk végén, egy amolyan tudj meg többet féle dobozt, aminek a képét sajnos nem mi határozzuk meg, a facebook eddigi tapasztalatok szerint a FB oldalunk képét rántja be ide. Ez a doboz azonban mindenképp stratégiai fontosságú lehet, hisz egyrészt ez az utolsó dobozunk, aminek bár a megjelenése nem rajtunk áll, mégis csábító lehet. Ami pedig ennél is jobb, hogy ennek a linkje teljesen eltérhet a többi öttől, bár ez igényel egy kis odafigyelést. Nézzünk meg egy karusszelt élőben, a gyakorlati felhasználásáról pedig majd alatta írok. Görgess! (ez a fentebb említett régi karusszel, itt még minden link egy helyre mutat - eltérő linkes mintadarab is lesz majd kicsit lentebb)


Hogyan integrálhatod a facebookot a blogodba? Erre számtalan lehetőséged van, ezek közül csak néhány... Többet szeretnél tudni? Klikkelj!
Posted by Edemmester Gamer Blog on Sunday, October 18, 2015


Karusszel létrehozásához először dobjunk be egy linket egy bejegyzésbe. Ekkor ugye mint egy szokásos linkmegosztásnál, megkapjuk a linket a képpel, címmel, szöveggel. Egyes esetekben (az oldal OpenGraph tagjai függvényében) a megosztott link eleve karusszel formájában jelenik meg, más esetekben a régi megjelenést fogjuk látni, ne aggódjuk, mindent be lehet állítani. Az előnézet alatt kis méretben látjuk a felhasználható képeket, vagy ha valami hiányzik, fel is tölthetünk újabbat. Ugyanitt van lehetőségünk kijelölni a képek közül azt az ötöt, amiket használni fogunk. Kijelölni, vagy kijelölést megszüntetni egyszerűen kattintással lehet, húzással pedig a képek sorrendje is átrendezhető. A bejelölt képek meg is jelennek röktön a szerkesztő felületen, ahol az élő megjelenéshez hasonlóan lapozgathatjuk őket, a szerkesztés többi része itt történik. A képek címére kattintva átírható a cím szövege, ezzel nevezhetjük el a különböző dobozokat, ha pedig a kép fölé visszük az egeret, egy kis feketés gomb jelenik meg, erre kattintva adhatjuk meg, hogy az adott doboz melyik linkre mutasson. Az utolsó doboz, mint látjuk, nem szerkeszthető. Ahhoz, hogy ennek a linkje is az legyen amit szeretnénk, egy apró trükkre van szükség. Amikor létrehozzuk az adott bejegyzést és bemásolunk egy linket, azt a linket másoljuk be, ahová az utolsó, automatikusan generált doboznak mutatnia kell. Ez lehet a kezdőlapunk, vagy egy tematikus gyűjtőoldal, de akár egy poszt is. A többi doboz linkjét ugyanis mind módosíthatjuk, így végeredményében tehát lehet 6 különböző linkünk egy bejegyzésben, ami ráadásul látványos is. Íme egy ilyesmi karusszel (alatta a bejegyzés folytatódik, görgess!)


No vajon működik a karusszel úgy, ahogy kellene neki? Mindjárt meglátjuk... ;)
Posted by Edemmester Gamer Blog on Monday, November 23, 2015


Most már láttunk élőben pár példát, megtanultuk elkészíteni, megismerkedtünk az előnyeivel és a tulajdonságaival, azaz a titkos recept már meg is volna... a kérdés csak az, hogyan tovább? Mire használjuk a karusszelt? Ez egy teljesen jogos és helyénvaló kérdés. Sokan valószínűleg semmire... sajnos. Pedig számtalan új lehetőséget hordoz magában ez a funkció, főleg épp a blogger világ számára.

Egyrészt lehetőségünk van arra, hogy az olvasóinknak több mutassunk meg a bejegyzésünkből a facebookon belül. Ha az első kép kellően vonzó ahhoz, hogy valaki lapozgatni kezdjen, akkor még mindig van 4 képnyi helyünk arra, hogy végleg meggyőzzük, és rávegyük a kattintásra, így érdekes képek esetén mindenképp hasznos lehet egy karusszel, főleg kép orientáltabb bejegyzéseknél. Lehet ilyen akár egy fotós poszt, egy recept, vagy tulajdonképp bármi olyan tartalom, amihez reprezentatív képeket lehet rendelni. Akár az összes kép mutathat egy posztra is, vagy annak különböző részeire, így a forgalom teljes egészében arra a posztra koncentrálódik.

Használhatjuk azonban arra is, hogy hasonló, vagy épp eltérő témájú bejegyzéseket egyszerre osszunk meg. A görgethető formát kényelmesen át lehet futni, és a felhasználó könnyedén kiválaszthatja, és elolvashatja az őt érdeklő tartalmakat. Persze a képeknek itt is reprezentatívaknak kell lenniük, azonban így több bejegyzésre egyenletesebben tudunk forgalmat vinni a közösségi oldalról. A karusszellel akár látványos szavazásokat is lebonyolíthatunk viszonylag egyszerűen, így valamennyire talán a korábban elveszített kérdések funkció helyett is kárpótolhatja az oldaltulajdonosokat, bár igényelhet némi munkát egy ilyen rendszer összeállítása. A koncepció működőképes, de a hatékonyságára vonatkozóan magam sem végeztem még méréseket. De idővel mindenképp kipróbálom magam is.

Ha tetszik ez a karusszeles forma, akkor bátran lájkoljátok a fentebbi mintákat, ezzel is kifejezve véleményeteket. Ha pedig van rá igény, akkor szívesen készítek videót a karusszelek elkészítésének menetéről. Hogy erről se maradj le, célszerű lehet feliratkozni! ;)


Szerk.: elgépelések javítva

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.