Címkék listája

Kritika: Wia élete [blog]

imageBár az egyéb teendők miatt némileg késésben vagyok, de nem feledkeztem meg a nemrégiben érkezett kritika kérésünkről, melyben ismét egy történetes bloggal kerültem szembe. Hogy őszinte legyek, nem igazán tudtam, hogy mire számítsak amikor rákattintottam a linkre, de bizonyos szempontból kellemes meglepetés fogadott, ugyanis első ránézésre egy egész koherens megjelenésű kezdőoldal fogadott. 

Szokás szerint az értékelés alapjául most is a korábban már bemutatott 80 pontos szempontsorunk fog szolgálni, ennek kinyomtatott verzióját töltöttem ki magam is mielőtt nekiálltam ennek a posztnak.

Első benyomás

Mint fentebb már említettem, elsőre viszonylag kellemes meglepetés volt, amikor körülnéztem a linkelt oldalon, olyannyira, hogy az erre a csoportra járó 10 pontot maximálisan megadtam az oldalnak, mert úgy érzem, hogy minden rendben volt. A fejléckép illik a témához, a képek meglepően összepasszolnak, bár meg kell hagyni, hogy a külső háttér színe nem egészen illeszkedik a többi részhez. Amit egy kicsit kifogásolni tudnék elsőre, az a kép alatti rövid leírás, és ennek sem a tartalma, inkább a megjelenése, mert ebben a formában szerintem eléggé elveszik a kép alatt, talán el lehetne gondolkodni az átformázásán, vagy az átköltöztetésén.

Kinézet

Ez az egység 15 pontot kapott a 20-ból, ami még ha csúnyán is hangozhat, de igazából nem olyan rossz. Maguk az oldalon használt betűtípusok alapvetően rendben vannak, ami ezekre vonatkozóan viszont feltűnt, hogy a modulcímek (és dátumfejlécek) betűi nem annyira illenek a többihez, persze ez valamennyire személyes vélemény, illetve az oldalsávon én kicsit a vonalakat is sokallottam, főleg hogy más színűek, és elég erősek. A tartalom formázása viszont alapvetően tetszik, jó hatást kelt, hogy a különféle bejegyzések azonosan néznek ki, a képek illeszkednek egymáshoz és a témához, mind elég hasonló stílusú, és elhelyezés tekintetében is korrektek, igazából a blog ezen részére nem nagyon tudok rosszat mondani, a betűk talán kicsit nagyok, de nem zavaró. (Ja, és még dobhatna a dolgon egy favicon, de ez sem olyan kritikus)

Tartalom

child-865116_1280Hogy őszinte legyek, nem olvastam végig az összes bejegyzést még, viszont igyekeztem azért figyelni arra, hogy az első és az későbbi tartalmakról egyaránt tudjak véleményt formálni. Stílusát tekintve szerintem abszolút a szituációhoz illő a történet megfogalmazása és szóhasználata, meglepően jól olvasható, és a megfogalmazása sem olyan rossz. Egy-egy helyen kicsit tőmondatosnak éreztem, de annyira nem, hogy ez komolyabban rontson az olvasási élményen, és szóismétlések sem fordulnak elő gyakran. Természetesen van hová fejlődni, de alapvetően ilyen szemszögből szerintem egy viszonylag ígéretes kezdést láthatunk, ami 14 pontot ért a szememben a szekcióra adható 15-ből.

Használhatóság

Ez a csoport a 15 pontból csak 10-et kapott, de itt is kiemelném, hogy ez bizonyos szinten személyes vélemény. A blog elrendezése alapvetően szerintem teljesen korrekt, követi a mostanában megszokott sémát, azonban az oldalsáv kapcsán el kellett gondolkodnom egy kicsit, és most nem a vonalakra, inkább a tartalmi dolgokra gondolok. Mivel a bejegyzések önmagukban hosszúak, így el lehetne gondolkodni az oldalsáv újratervezésén ennek megfelelően, és további megállapítás, hogy a részek rossz sorrendben jelennek meg az oldalsávon. (ehhez egy apró megjegyzés: a címkék modul nem erre való, érdemes lenne elgondolkodni a lecserélésén)

Hozzáállás

A legtöbb kritika megírásánál ez a legkritikusabb rész, amikor tényleg erős gondolkodásba esik az ember, hogy mégis mik itt a tervek, ennél a blognál azonban erre nem igazán volt szükség, az erős 17 pont a 20-ból elég jól láthatóan összejött. A bejegyzések meglehetősen rendszerezettek, mind időben, mind tartalmilag jó az eloszlásuk, és látszik, hogy tényleges elszántság hajtja az oldalt. A reakciók fogadására sem nagyon tudnék rosszat mondani, és a mennyiség/minőség arány is rendben van és stabil, összességében szerintem elég pozitív képet alkot az íróról. Az egyetlen dolog amit esetleg meg lehet említeni, az a bemutatkozás bujkálása, azonban azt nem mondhatom, hogy nem létezik, mert a profilodon végül erre is rátaláltam.

Összkép

Alapvetően ígéretes kezdésnek találom a blogot, még akkor is, ha esetleg a jövőben volna hová fejlődni. A manapság létrehozott átlag blogokhoz képest egy viszonylag igényes munkáról van szó, és amit mindenképpen kiemelnék itt, az a bejegyzések gyakorisága, rendezettsége, valamint a designtartás. Persze egy folytatásos történet esetén az első 10 rész általában csak egy iromány eleje, így sok minden kialakulhat még mire a történet végére érünk (ha lesz egyáltalán), azonban mindenképp biztatni szeretném a magát Wia névre keresztelő írót a folytatásra, mert szerintem abszolút vannak lehetőségek ebben az oldalban. A számok összegzése pedig valahogy így alakult:

Csoport Kapott pontszám Max. pontszám
Első benyomás 10 10
Kinézet 15 20
Tartalom 14 15
Használhatóság 10 15
Hozzáállás 17 20
Összesen 66 80

Ezzel a blog rendszerünk szerint másodosztályú besorolást kapott, gratulálunk! Amennyiben pedig bármilyen kérdés merülne fel bennetek a bejegyzéssel kapcsolatban, úgy azt emailben (info@edemmester.hu) vagy kommentben feltehetitek, kritika kérésre pedig ezeken a módokon kívül az erre készült űrlapon keresztül is lehetőség van, amelyet az ide kattintva elérhető bejegyzésünkben találhattok. Reméljük, hogy sorainkkal hozzájárulhattunk a blog fejlődéséhez.

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.