Címkék listája

Wiki az oktatás szolgálatában

A wiki szóról valószínűleg szinte mindenkinek a Wikipédia jut eszébe, pedig ez csak egy a számtalan ilyen típusú webhely közül. Egy wiki alapja, hogy az adott honlaphoz annak felhasználói is könnyedén hozzáadhatnak tartalmat, vagy szerkeszthetik a meglévő oldalakat, így a honlap végeredményében minden olvasó tudását tartalmazza.

Wiki oldalakat használhatunk tudás összegyűjtésére, szervezésre, figyelemfelkeltésre, könyvek helyett, ötletek összegyűjtésére, vagy számtalan egyéb célra, akár az oktatásban is, még ha Magyarországon ez nem is olyan elterjedt felhasználás.

Iskolai tudástár

Egy általános iskolában, vagy egy gimnáziumban összegyűjteni mindent, amit a diákoknak meg kell tanulniuk, egyedül meglehetősen embertelen feladat, ezt szerintem be kell látnunk, de néha azért milyen jó is volna, ha lenne egy olyan oldal, ahol bárminek utánanézhetünk amire az iskolában szükségünk lehet, és biztosak lehetünk benne, hogy amit ott találunk, az megbízható, és azt írja le, amire szükségünk van, nem más felesleges információkat. Egy embernek egy ilyet létrehozni sok idő, de többnek? Ha minden osztály néhány vállalkozó tagja segít abban, hogy egy iskolai tudásbázist létrehozzanak, és az általuk éppen vett tananyagokból létrehozza és tartalommal feltölti a szükséges szócikkeket, akkor akár egy tanéven belül is könnyedén létrejöhet egy alapvető tudásközpont, amelyet persze utána folyamatosan napról napra lehet fejleszteni, és újabb adatokkal feltölteni. Elég évfolyamonként, vagy osztályonként néhány elszánt diák, és máris egy olyan virtuális könyv jöhet létre, ami többet ér, mint minden tankönyv együtt - ráadásul jelentősen olcsóbb. Még ha az iskola fizet is a webtárhelyért, akkor is jelentősen olcsóbb a szerverbérlés éves díja, mint a számtalan felesleges könyv megvásárlása, és még ha mindent nem is, de az elektromos eszközök korában számtalan taneszközt helyettesíthet egy ilyen tudásbázis.

Osztálywiki

Az együttműködés nem csak élmény, de a szervezést is megkönnyítheti, sőt, az élmények megosztásának is teret adhat. Egy osztálykirándulás után könnyedén írhatnak a diákok olyan élménybeszámolót, amely miden szemszögből leírja a túrát, mindenki véleményét összesíti, stb., sőt, akár a szülőkkel való együttműködést is segítheti. Meg lehet szervezni ilyen módon egy előadást, meg lehet osztani a szülői értekezlet eseményeit, illetve a diákok apróbb saját projektjeiket is bemutathatják a saját wiki oldalaikon. Írhatnak élménybeszámolókat, bemutathatják a saját kísérleteiket, stb. és ezt utána megmutathatják másoknak. Megismerkedhetnek az együttműködés fontosságával, és persze a wikik világával is, és az itt szerzett tapasztalataikat a későbbiekben kamatoztathatják, egyszóval akár közösségépítő és tudásszerző hatása is lehet.

Források, egyéb anyagok

Előfordul, hogy a diákok, vagy a tanárok könyveket, honlapokat, stb. ajánlanak egymásnak akár a tananyaggal kapcsolatban, akár szabadidős szórakozásként. Ezek is könnyedén összegyűjthetőek egy wiki oldalon linkekkel, így a könyvek ajánlói sem egy személy véleményéből épülnek fel, hanem a közösség gondolatait írják le.

Tanári szemmel

Néha a közös tanári együttműködést is elősegítheti egy wiki használata. Itt lehetőség volna a tanrend közös megalkotására, valamint az iskola diákjait érintő dokumentumok közös létrehozására és szerkesztésére is, evvel megspórolva számtalan összeülést, vagy digitális levelezést. Egy jól kialakított wiki környezet a pedagógusok munkáját, valamint a diákokkal való kommunikációt is számtalan helyzetben megkönnyítené.

Egyéb együttműködésre használható eszközök

Számtalan egyéb szolgáltatás is létezik, amelyet kiválóan lehet iskolákban közös munkára használni, ilyen például a Google Driveon elérhető szövegszerkesztő, táblázatkezelő, valamint prezentációs eszköz, melyek teljesen ingyenesek, és úgyszint lehetővé teszik a közös munkát. Nagy előnyük, hogy itt valósidejű együttműködés is megvalósítható, így bizonyos helyzetekben ez előnyösebb, nyilván egészen másra való mint egy wiki. Az iskolai életet továbbá elősegítheti akár egy fórum is, mely megkönnyíti a diákok, vagy egyes csoportjaik kommunikációját, egy iskolai honlapot tehát manapság egyszerűen fel lehetne építeni úgy, hogy az teret adjon az együttműködésnek, és ne csak olvasni lehessen a rajta található információkat, hanem közösen gyártani is.

Végszó

A wiki rendszerek, fórumok, valósidejű együttműködést lehetővé tevő szolgáltatások, és egyéb közösségi elemek (ilyen lehet egy szavazás, egy űrlap, stb.) sokkal hatékonyabbá tudják tenni a kommunikációt és az oktatást, mégsem igazán látom, hogy Magyarországon használnák. Ezek olyan lehetőségek, amelyeket mindenképp érdemes volna kihasználni, hisz ahogy fejlődik a világ, úgy fejlődnie kell az oktatásnak is.

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.