Címkék listája

Közvélemény-kutatás eredménye

Már elég régóta tartozunk nektek egy felmérés eredményével osztályközösség témában, és úgy döntöttem, hogy most ideje közzétenni az eredmények tanulságát. Persze a fiú-lány arány szokás szerint a lányok felé dől, de jelen esetben ez nem probléma, sőt, most a mennyiségbeli eltérés sem olyan vészes.

Jelentősen több gimnazistát értünk el, mint általános iskolást, így ezek az adatok többnyire a kicsit nagyobbak szavait tükrözik, de azért nem csak. Az osztályok átlagos létszáma 30 fő körüli, az esetek többségében a fiú-lány arány nagyjából kiegyensúlyozott.

Osztályközösség és beilleszkedés

Kevés olyan tanulót találtunk, akik kiközösítettnek érezték magukat. Az állításuk szerint népszerűek azért már valamivel többen voltak, de azért a  viszonylag átlagos "azért kedvel az osztály" opció vezeti a rangsort, ami számomra egy kellemes meglepetés. Az már kevésbé tölt el örömmel, hogy az osztályok több mint felében érezhetően előfordulnak kiközösített tagok, és sok a csoportokra szakadt osztály is, de a többség azért képes az összefogásra - állításuk szerint. A kitöltők kb fele érzi úgy, hogy az osztályuk valamilyen okok miatt felnéz valaki(k)re, ami elgondolkodtató, valamilyen szempontból azt mutatja, hogy az osztály a világ egy kicsinyített mása, és végülis az is, ugyanúgy emberek közössége. Általában a fiúk és a lányok is jóban vannak, a nemek közötti barátságok úgy néz ki rendszeresek. 

Kitöltő viszonya az osztállyal

Az átlag diákok 3-5 embertől kérhetnek nyugodt szívvel segítséget, és nagyjából ennyien segítenek is, ez azonban csak az átlag. Előfordultak olyan tagok, akik eszerint a pont szerint egyedül maradtak, ami felveti a kiközösítés kérdését... vagy csak senki nem szokott tanulni? Ez is előfordulhat. Persze egy-két népszerű emberrel is találkoztunk, de ez nem is lep meg. A tagok nagyja szokott beszélgetni az osztálytársaival, és barátként is tekint egyesekre, azonban az elmagányosodott tagok itt is megfigyelhetőek. Elérkeztünk a kérdőív talán legcsúnyább kérdéséhez, amelyben arról érdeklődtünk, hogy a kitöltő hány embert küldene el az osztályból, ha megtehetné. Érdekesség: erre a kérdésre nagyjából 10% mondta azt, hogy egyet sem, tökéletes osztály ezek szerint nem nagyon létezik, a többség azért 1-5 gyereket nem lát szívesen.

Összkép

A kiközösítés kimutathatóan létezik, és tökéletes osztály sem nagyon van, bár ez sejthető volt. Amit azonban most mindenképp megtanultunk, azok a mértékek. Gyakori, hogy valakit nem kedvelnek. Gyakorik, hogy valaki nem tud beilleszkedni. Még ha többnyire nem is az elnyomottabb tagok töltötték ki ezt a kérdéssort, azért egyértelműen tanúsíthatjuk, hogy vannak. Egyszóval az osztályok nagyja szinteződik: vannak nagyon népszerűek, van az átlag, és vannak a lenézettek, elhanyagoltak, stb. Miért van ez így? Jó kérdés. De tény, hogy így van. Az űrlap végén hagyhattatok nekünk személyes üzeneteket, ezeket persze elolvastuk és megpróbáltuk értelmezni (néhol ez problémás volt, pl.: a mondatvégi írásjeleket, valamint szükséges betűket nem tartalmazó üzenetek esetén, ahol csak szavak voltak értelmetlenül odahányva, de mi megtettük amit tudtunk), és persze ehhez fogjuk igazítani a jövőbeli kérdőíveinket, a visszajelzéseiteket a csapat nevében köszönöm. Természetesen a jövőben is várhatóak felmérések, ha szeretnél ezekről mihamarabb értesülni, akkor nyomj ránk egy likeot facebookon, vagy kövesd a munkánkat bármilyen egyéb módon.


Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.