Címkék listája

Hogyan nyissunk blogot: rövid útmutató a kezdőknek, terveik megvalósításához

Sok ember szeretne blogot nyitni, közülük sokan azonban nem gondolják át kellően hogy mi is kell ehhez, és hogy hogyan is lehet mindezt igényesen kivitelezni. Evvel a bejegyzéssel szeretnék tehát adni némi útmutatást azoknak, akik ilyen dolgokba szeretnének belevágni.

1. Tervezés

Ezt a lépést sokan teljesen elfelejtik, pedig kifejezetten fontos eleme a minőségi alkotásnak. Át kell gondolni számtalan dolgot a megalapítás előtt:
 - A blog témája: át kell gondolni hogy pontosan miről fog szólni a blog. Ha ez egy ego blog (azaz az író saját életét mutatja be) akkor át kell gondolni hogy pontosan milyen témákról fogsz írni. Ha történetet fogsz írni akkor át kell gondolni nagyjából a témáját. Amennyiben valami szakmai dologról fogsz írni akkor át kell gondolni a szakirányt, stb.
 - A blog célja: Kiket szeretnél elérni a munkáddal? Kikhez szeretnéd hogy eljusson? Miért írod a blogot?
 - Rendszeresség: Fontos, hogy csak akkor vágj bele egy blogba, ha van elég időd és elszántságod hozzá. Ha nincs elég időd, vagy nem érzel magadban elég elszántságot, akkor ne vágj bele. Sokan ezt nem veszik figyelembe. Sajnos.
 - Technika: Át kell gondolni, hogy pontosan hol szeretnéd vezetni a blogodat. Amennyiben egy ingyenes rendszert használnál, akkor célszerű megnézni hogy hol milyen lehetőségeid vannak. Használhatsz erre készített honlapokat, vagy használhatsz FTPs tárhelyeket és tartalomkezelő rendszereket, de ha ehhez nem értesz, akkor ebbe ne vágj bele.

2. Alapítás, design, modulok, stb.

Most hogy mindent átgondoltál, hozd létre a blogot az általad kiválasztott rendszerben, Ez után azonban még ne írj rá semmit! Célszerű eleinte priváttá tenni a blogodat. Eljött az idő hogy átgondold és létrehozd a blogod kinézetét. Ez egy fontos pont. Ha valaki fellátogat a blogodra, akkor a design az első amit meg fog látni. Fontos hogy a kinézet legyen egyedi, hogy az emberek megjegyezzék. Legyen elegáns, és passzoljon a blog témájához. Ezen kívül fontos hogy a betűk olvashatóak legyenek! A bejegyzések szövegéhez ajánlott talpas (serifes) betűk használata, mert az olvashatóbb. Ez egy talpas betűs szöveg. Ez NEM talpas betűs szöveg. Ez pedig egy monospace szöveg. Ez bizonyos helyeken jól mutathat, sok helyen viszont nem. Szerintem látható a különbség. Fontos hogy a színek is olvashatóan legyenek összepárosítva, mert ez így mondjuk olvasható, de ez már nehezebben. Sajnos sok blogon erre nem fordítanak figyelmet, így hát eléggé olvashatatlanok a tartalmak. Miután a design beállítása megtörtént, ideje a modulokat is beállítani. Ez a tartalomkezelő rendszerek nagy részében ugyanúgy hasonlóan működik. Vannak alap modulok, illetve készíthetőek vagy beszerezhetőek sajátok. Fontos hogy a modulokat jól konfigoljuk be, ugyanis később fontosak lehetnek a látogatók irányításában. Már régebben írtam egy bejegyzést erről, ezt ajánlom a blogalapítók figyelmébe is. Ez a bejegyzés nagyjából minden modulokkal kapcsolatos információt tartalmaz. (aki még ezt nem vette volna észre annak ajánlom a figyelmébe az általam készített modulokat, ezeket itt éritek el

3. Az első bejegyzés

Amennyiben elkészültél a beállításokkal, akkor itt az ideje belevágni a blogolásba. Ha eddig priváttá volt téve a blogod, akkor most tedd át publikussá, majd írd meg az első bejegyzésedet. A blogok nagyrészén ajánlott a címkéket is használni, ezt mindenkinek ajánlom a figyelmébe. Az első bejegyzés közzététele után viszont nagy felelősség kerül ránk, ugyanis onnantól a blog megnyitottnak tekinthető. Célszerű lehet esetleg előre megírni még néhány bejegyzést, ugyanis ez már valamilyen szinten garancia arra, hogy ne haljon ki olyan hamar a blog. Persze a bejegyzéseknek is van néhány íratlan szabálya, amit sokan nem gondolnak végig. Nem szabad például hosszan nagybetűvel írni, mert az zavaró. Nem szabad össze-vissza formázni a bejegyzéseket, ugyanis ez is zavaró. A sok össze-vissza szín kifejezetten idegesítő lehet olvasás közben. A képek szépíthetik a bejegyzéseket, feltéve hogy beleillenek, és igényesen vannak elhelyezve. A sok animáció viszont ugyanúgy zavaró lehet mint a formázások. Célszerű tehát szépen összerakni a tartalmat.

4. A további bejegyzések

Sok blog hamar kihal. Ennek az idő vagy az inspiráció hiánya a leggyakoribb oka. Ez azonban rossz. Egy blognak nincs esélye a híressé válásra akkor, hogyha nem gyárt rendszeresen tartalmakat. Van olyan ember aki azt mondja, hogy azért nem ír bejegyzéseket, mert várja hogy népszerű legyen, és majd vár utána. Evvel csak az a gond, hogy amíg nem teszünk közzé tartalmakat, addig esélyünk sincs hogy igazán híressé váljunk. Az eredmény csak a munka után jöhet. Lehet hogy eleinte úgy néz ki hogy fölöslegesen dolgozunk, de idővel ez meg fog változni, feltéve hogy megfelelő bejegyzéseket gyártunk.

5. A marketing és a célok

Már föntebb írtam hogy gondold át a célodat a bloggal kapcsolatban. Fontos, hogy ez a cél inspiráljon téged folyamatosan. A célod eléréséhez pedig használd föl azokat a javaslatokat, amikről már írtam két korábbi bejegyzésemben. Az egyik az itt érhető el, ebben a blogmarketing alapjairól szólok pár szót, a másik pedig inkább a közösségi médiáról szól, ezt pedig ezen a linken érhető el.

Összegzés

Egy blog megalapításához sok lelki erő kell, és sok elszántság. Sajnos sokan nem gondolják át az első pontban leírtakat, csak belevágnak egy blogba, ami a közeljövőben igénytelenné válik. Ez talán az oka a sok selejt honlapnak. Remélem ti nem estek bele ebbe a hibába, sok sikert a blognyitáshoz!

Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

1 megjegyzés :

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.