Címkék listája

Domain név és tárhely, avagy ami egy jó honlaphoz kell

Rendszeresen olvasok az interneten olyan kérdéseket, hogy hogyan lehet valami.hu címen elérhető honlapokat gyártani. Sokan persze abban reménykednek, hogy mindez ingyenesen is lehetséges, de alapvetően nem. Teljes értékű ingyenes alternatíva nincs.



Ingyenes lehetőségek (és hátrányok)

Ingyenesen domaint igazából értesüléseim szerint csak .tk végződéssel lehet szerezni, azonban ennek van egy óriási hátránya. A google is tudja hogy ezek a domainnevek ingyenesek, ezért a keresési eredmények között hihetetlen mértékben lefokozza az ilyen oldalakat, ennek következtében senkinek nem ajánlom ezt a domain megoldást. Van sok olyan honlap, ahol tárhelyet, valamint aldomaint (honlapod.őhonlapjuk.hu) is szerezhetünk ingyen. Ez egy jelentősen jobb lehetőség, egész jó oldalakat össze lehet hozni, csak el kell csípni egy jó ingyenes tárhelyszolgáltatást, én ilyennek ítélem például a bplaced.net rendszerét. További ingyenes lehetőségek még azok a honlapok, ahol szintén aldomaint, valamint blogmotort vagy tartalomkezelő rendszert. Ilyen például a google által üzemeltetett blogger.com. Ezeknek a kezelése lehet hogy egyszerű, de számtalan hátrányuk is van, én a tárhelylehetőséget előnyben részesítem, és javaslom is mindenkinek. Aki viszont professzionális honlapot szeretne alkotni, annak fizetnie is kell ezért, nem feltétlen olyan nagy pénzeket.

Domain bérlés

Ha az embernek tárhelye már van, akkor lehetőség van önállóan csak domainnevet bérelni, számtalan fajta végződéssel. (valami.hu, valami.com, valami.info, valami.eu, stb.) Fontos megjegyezni, hogy célszerű azt a végződést választanunk, ami vagy az országunkhoz tartozik, vagy valami egyéb ok miatt illeszkedik a honlaphoz. Egy oldalhoz több domainnevet is hozzá lehet rendelni. Fontos, hogy ha csak domaint bérlünk, akkor javasolt előtte érdeklődni arról, hogy milyen kezelési lehetőségek járnak a címhez. Jár-e hozzá e-mail cím, és milyen lehetőségeink vannak az adminisztrációt illetően, például hogy hozhatunk-e létre úgynevezett aldomaineket. (valami.valami.hu, pl.: blog.edemmester.hu)

Tárhely bérlés

Akinek tárhelyre és domainnévre is szüksége van, az akár egy cégnél is bérelheti ezeket, ugyanis sok esetben bizonyos tárhelycsomagok árában már benne van egy .hu végződésű cím is. Itt számtalan paramétert figyelembe kell venni:
 - A tárhely mérete (hány GB, esetleg MB)
 - Rendelkezésre állás
 - Sávszélesség (azaz hogy milyen gyors internet hálózatra van bekötve a szerver)
 - Esetleges havi forgalmi limit (néhány helyen van ilyen)
 - FTP, esetleg SFTP, SSH
 - Ütemezési lehetőség van-e (Ezt crontab/cronjob néven szokás emlegetni)
 - PHP és/vagy ASP.NET futtatás van-e
 - Adatbázis lehetőség van-e
 - Esetleges méretkorlát az adatbázishoz
 - Esetleg online adminisztrációs panel
 - Esetleg gyorstelepítők, de ez csak azoknak kellhet, akik egyáltalán nem értenek a honlapkészítéshez.

Magunkról

A mi honlapunk jelenleg még a blogger rendszerén fut, de majd idővel át fogunk állni egy teljesen saját rendszerre. A versenyeink és számtalan egyéb szolgáltatásunk azonban nem a bloggert használja, ezért mi sem csak domaint, hanem tárhelyet is bérelünk. Eddigi tapasztalataink alapján bátran tudjuk javasolni másoknak is, hogy ha tárhelyre és domainre van szükségetek, akkor Mobilx Cloud!




Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.