Címkék listája

A tanárok teszik nehézzé a felvételit

Ismét közeledik a felvételi, és ismét a szokásos a szituáció. A tanárok elmagyarázzák hogy nehéz, ettől minden diák megijed, majd végül ezért rontják el az egészet. Hogy miért céljuk a tanároknak a diákok ijesztgetése? Ki tudja. Talán "jól mutat valami statisztikában", vagy nem tudom, de hogy emberek életét teszik tönkre vele, az is biztos.

A felvételi feladatsorokat átnézve azért látszik, hogy annyira nem vészesek rajtuk a feladatok. A probléma csak az, hogy ha az ember végigrettegi a kiszabott időt, avval nagyon csúnyán lerontja a saját esélyeit. És miért is rettegnek olyan sokan? Mi is az alapja ennek az egésznek? Erről nem a diákság tehet. Igen, a tanárok azok.

Órák a felvételik előtt

Ilyenkor a tanárok eléggé nagy csoportja állandóan evvel példálózik, és erről magyaráz. Mesélnek arról hogy a felvételi milyen nehéz, mesélnek arról hogy mekkora óriási fontossága van, meg arról hogy mennyire profinak kell lenni hozzá, meg hogy mennyire összeszedettnek, elmagyarázzák hogy alig lesz idő, stb. A nyolcadikosok közül szerintem már szinte mindenki hallotta ezt. De arra miért nem gondol senki, hogy ennek az egésznek következményei is vannak? 

Fiatal szemmel

Itt az ideje, hogy egy kicsit úgy nézzük a világot, mint egy nyolcadikos. Mindig csak arról beszélnek nekünk, hogy milyen nehezek ezek a dolgok, és hogy nagyon nagy tudás meg odafigyelés fog kelleni, stb. Idővel szinte mindenkiben kialakul némi stressz, idegesség, és félelemérzet. Eljön a nagy nap, amikor az ifjúság beül a tantermekben. Már a levegő is szinte tele van feszültséggel, mert minden teremben sok az olyan diák, akit megfélemlítettek vagy a tanárok, vagy otthon. Amikor pedig megkezdődik a feladatlap kitöltése, és ezek az emberek tele vannak félelemmel. Avval a félelemmel, amit mások beléjük sugároztak az állandó riogatásukkal. Persze ilyenkor akarva akaratlan rosszabbul fognak teljesíteni, és ez az egész ijedtség és feszültség végül rányomja a bélyegét a felvételi eredményekre és a továbbtanulásra.

Miért jó ez a tanároknak?

Ez az amit én is nagyon szeretnék tudni. Szerintem ha valaki oktatással foglalkozik, annak az a célja, hogy minél jobb teljesítményt érjenek el a diákjai. Abban sem vagyok biztos, hogy minden tanár végiggondolja-e diák szemmel az ilyen szavainak a következményét. Lehet az is, hogy a pedagógusok nem akarnak rosszat a diákoknak. Mondjuk szerintem nem nehéz rájönni erre az összefüggésre, csak egy kicsit a diákság szemével is végig kellene gondolni a tettek következményét. Talán egy kicsit jobban mint most. 

Mit mutat meg a felvételi?

Három dolgot. Azt hogy az iskolában milyen a tanmenet, azt hogy milyenek a tanárok (hogy magyaráznak, hogy foglalkoznak a csoporttal, stb), és azt hogy mennyire ijesztgetnek a tanárok. Egy probléma van, méghozzá az, hogy ezek közül az egyik sem a diák tudása. Azt egyre kevésbé mutatja meg. Ez az ami szerintem sajnálatos. Persze lehet hogy ez másnak is feltűnt, és más ilyen cikkek is vannak az interneten, csak ez esetben ismét azt nem értem, hogy akkor miért történik ez?

Nektek mi a véleményetek erről? Nektek mit mondtak felvételi előtt a tanáraid? Írd meg te is kommentben! Minden vélemény számít!
A bejegyzésnek nem célja a pedagógusokat rossz fényben feltüntetni, mindössze egy személyes véleményt tartalmaz. Ha valaki esetleg nem ért egyet evvel, akkor azt normális ember módjára megoszthatja velünk a hozzászólásoknál. Ha erre nem képes, akkor pedig el lehet hagyni az oldalt reakció nélkül. Az építő jellegű kritikákat természetesen szívesen látjuk.

Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.