Címkék listája

Nemzetközi π-nap

Bizony, ma van 3. hó 14, azaz a nemzetközi π-nap. Ezt a napot 1988 óta "ünneplik", sokfelé tartanak vetélkedőket, rendezvényeket, valamint konferenciákat.



Jelentőség

A π a matematika egyik leghíresebb száma, egészen pontosan egy 1 egység átmérőjű kör kerülete. Sok esetben 3,14-re szoktuk kerekíteni, azonban ez nem pontos érték. Mivel a szám irracionális, így teljesen pontosan nem lehet számjegyekkel leírni, végtelen és nem ismétlődő tizedestört. A tudósok már eléggé sok tizedesjegyig meghatározták, ITT elolvashattok belőle egy elég hosszú darabot.

π versek

Lusta vagy bemagolni a π számjegyeit? Van erre számtalan sokkal jobb megoldás, pl. a π versek. Ezek olyan dalok, versek, amelyek egymást követő szavainak hossza meghatározza a szám egymást követő számjegyeit. Nézzünk egy példát:

"Nem a régi s durva közelítés,
Mi szótól szóig így kijön
Betűiket számlálva.
Ludolph eredménye már,
Ha itt végezzük húsz jegyen.
De rendre kijő még tíz pontosan,
Azt is bízvást ígérhetem."

A vers első sorának szavai:

Nem - 3 betű
(tizedes vessző)
a - 1 betű
régi - 4 betű
s - 1 betű
durva - 5 betű
közelítés - 9 betű

(3,14159 ...)

Képrejtvények

A π-naphoz hozzá tartoznak az evvel kapcsolatos képrejtvények is. Ezekből egy igényes gyűjteményt megtekinthettek IDE KATTINTVA az index 2012-es cikkében. Ezen felül természetesen számtalan helyen lelhetünk még hasonló rejtvényekre. Ha esetleg ti gyártottatok valami ötletes π képrejtvényt, vagy van valami πs viccetek, akkor azt osszátok meg velünk a bejegyzés alatti komment szekcióban, vagy a facebook oldalunkon. 

Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.