Címkék listája

Mi lehet publikus, és minek nem kéne annak lennie?

Már sokszor felmerült bennem ennek a bejegyzésnek az ötlete, azonban a mai napon végleg úgy döntöttem, hogy meg kell születnie. A mai napon egy általános iskola honlapját böngésztem (nem, nem azét ahová jártam), és figyelmes lettem egy menüpontra a kezdőlap alján.

Sokan ész nélkül mindent publikálnak az interneten. Nem csak magánemberek a mindenki, hanem akár cégek, vagy oktatási intézmények is.

Mit nem kellene közzétenni?

Szerintem nem kéne semmit publikusan közzétenni amit nem muszáj, főleg ha az olyan adatot tartalmaz, ami alapján egyes személyek például azonosíthatóak. Nagyobb korban felvételik után számtalan iskola közzétette a felvett tanulók nevét, azonban teszem fel a kérdést: minek? Miért nem elég ha ezt a felvettek tudják? Biztos mindenkinek köze van hozzá, hogy ki melyik osztályba jár? Persze mondhatnánk hogy jajj ők már nagy kilencedikesek, de a probléma az, hogy nem csak. Ami a fent említett oktatási intézmény honlapján feltűnt, az bizony egy nagy vörös link, amelyen a "Felvételt nyert elsős tanulók listája 2014-2015-ös tanévre" szöveg szerepelt. És a lista elérhető volt bárki számára. Tehát ha ezeket a listákat valaki minden évben letölti, akkor 8 év alatt az iskola összes tanulójának a nevét tudni fogja. Innentől kezdve az iskola összes diákjának elő lehet keríteni például a profilját közösségi oldalakon, stb. és hiába nem teszi nyilvánossá az iskoláját vagy a lakhelyét, az általános iskola ezt már megtette helyette. Rendjén van ez így? Nem minden esetben az adatvédelmi beállítások a hibásak bizonyos adatok kiszivárgásáért.

Veszélyesebb helyzet...

Egyre több iskolában szokás az adatokat google driveban vezetett táblázatokba gyűjteni. Evvel csak egy komoly probléma van. Sok helyen nem rendelkezik mindenki google fiókkal. Sok esetben egyszerűbb egy táblázatba írni az adatokat mint egy űrlapra, és ilyenkor mit tesznek a tanárok? Nyilvánossá, azaz mindenki által hozzáférhetővé teszik az adott táblázatot. Ez mit eredményez? Minden benne lévő személyes adatunk nyilvánossá válik az interneten. Veszélyes? IGEN. Nem is kicsit. Tehát biztosan így kellene megoldani a problémát? Nem.

Eredmény

Ha ezeket a közzétett adatokat az emberek megtalálják és felhasználják, akkor az egyik este valószínűleg valami ehhez hasonlót fogunk látni a TVben.


Biztosan az a cél, hogy ide jusson a világ? Nem hinném.

Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.