Címkék listája

Tumblr - véleménydoboz, vagy inkább a kreativitás ellentettje?

Egyre többen használják a tumblr-t. Van egy nagyon nagyon kis réteg, akik egyedi tartalmat oszt meg rajta, és van egy óriási réteg, aki semmi egyedit nem oszt meg, egyszerűen csak reblogol mindent ami neki tetszik, és evvel törekszik hírességre. Majd meglepődik hogy miért nem népszerű.

Mit tudunk csinálni tumblr-ön?

Mondhatnám blogmotornak, de talán inkább a mikroblog szolgáltató volna aszebb kifejezés. Létrehozhatunk oldalakat, és azokon megoszthatunk szövegeket, képeket, idézeteket, rövid videókat, azaz kb amit akarunk. Ez alapvetően akár még egy jó lehetőség is lenne, ha erre használnák a rendszert, azonban a készítők elkövettek egy nagy... mondhatni hibát. Létrehozták a reblog gombot, és evvel együtt megölték az egyedi tartalmak nagyját.

Miért regisztrálnak a legtöbben?

Egyszerű: hogy létrehozzanak egy oldalt, bemásoljanak a netről egy témát, rátegyenek egy háttérzenét, majd reblogoljanak mindent ami nekik megtetszik. Persze ők többnyrie ettől hírnevet remélnek, azonban a sikerhez egyediség kell. Pillanatok alatt sokan meg is unják, és így tulajdonképpen a tumblr egy kis részén van pár igényes blog, a többi része pedig egy reblog szemetes. Kinek jó ez? Max a tumblr mögött álló cégnek. Gazdaságos. Minden képet csak egyszer kell letárolni, úgyis mindenki ugyanazt a pár képet reblogolja. Rajtuk kívül ez senkinek nem éri meg.

Mutatja egy tumblr a készítő személyiségét?

Talán, de sok esetben nem. Gyakran az ilyen reblogos oldalaknak még tematikájuk sincs, csak odavágnak mindent, eztán részükről le van tudva, nekik az úgy tetszik... értelme semmi... de kit zavar az? A sok hulladék miatt sok helyen már eleve maga a "tumblr" kifejezés egyet jelent a szeméttel, pedig azért akadnak rajta értelmes tartalmak is, többnyire angolul, csak nagyon keresni kell.

Neked van tumblr-öd? Mit gondolsz róla? És azokról, amiket eddig láttál? Oszdd meg velünk bátran a kommenteknél!


Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

2 megjegyzés :

  1. Nekem is van tumblr-öm. Nos, egyetértek veled egy szinten, de hozzátenném, hogy annyira nem kicsi réteg azok, akik egyedi tartalmakat osztanak meg.Sőt.
    Szerintem a tumblr nem vált monoton reblogolássá, én legalábbis nem érzem, bár nem látom be az egészet persze, csak egy kisebb szekciójában vagyok inkább aktív.
    Szerintem igenis sokan használják önkifejezésre, sok művész, vagy hobbyból rajzoló, fotózó, éneklő vagy író oszt meg tartalmat, vesz részt challenge-eken, vagy ilyen 30-days-meme-eken is. Illetve sokan megosztják véleményüket, és a reblogolással lehetőség válik hozzászólni, véleményezni is az adott tartalmat. Ezt még látni is lehet, visszanézni. Persze sokan csak egyszerűen megosztják a dolgokat, ez tény.
    Ott van még az őrült része az oldalak, a vicces gifek, képek tömkelege is, nagyon rá lehet függni tőlük tumblr-re. Meg a random hülyéskedések, "észrevételek", kifigurázások. De ez megint csak egy másik szöglete a tumblr-nek.
    Szóval én nem mondanám, hogy csak reblogolásból áll, elég színes a tumblr. (Most pedig főleg, szivárványszínbe öltözött a Pride-féle tüntetések miatt.) És én szeretem. :)

    VálaszTörlés
  2. Én sajnos nem ezt tapasztalom. Bárhol tumblr oldalakat látok, az egyiken sincs semmi értelmes, nagyjából az összes nagy nulla. Talán tízből egy az amin akad valami értelmes. Bár persze máshol sem sokkal jobb a helyzet, ez is tény. Változó mondjuk az is hogy kivel mi jön szembe, ki miből lát többet.

    VálaszTörlés

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.