Címkék listája

Kéretlen levelek VS. törvények

Sokszor érkeznek az emailjeink közé olyan üzenetek, amelyekben valamilyen terméket próbálnak ránk sózni, esetleg valami akcióról tájékoztatnak, stb. Ezekre a levelekre persze sokszor mi iratkozunk fel (még ha erről nem is tudunk, mert nem olvassuk el az egyes oldalak szabályzatait), ennek ellenére gyakran meg akarunk válni tőlük.

Ezeket a reklámleveleket 3 kategóriába sorolhatjuk abból a szempontból, hogy hogyan szabadulhatunk meg tőlük.

Leiratkozási link

A legtöbb reklámüzenet alján szerencsére megtalálható a leiratkozási link. Erre kattintva többnyire viszonylag egyszerűen leiratkozhatunk az adott üzenetekről. Néhol (például nálunk) ez csak egy kattintás, néhol még egy emailben meg kell erősíteni a leiratkozási szándékot, de a lényeg, hogy ha van ilyen link, akkor mindenképp próbálkozzunk ezzel. (többnyire a levél legalján található)

Elérhetőség

Megeshet, hogy a levél alján csak elérhetőséget találunk, esetenként az is oda van írva, hogy "írjon egy emailt a ... címre ha nem szeretne több üzenetet kapni tőlünk". Ezen esetben célszerű felvenni a kapcsolatot az adott elérhetőségen a feladóval, és ott kérni a leiratkozást.

Se link, se elérhetőség

Kérdés tehát: ilyenkor mit lehet tenni? Érdemes mindenképp azzal kezdeni, hogy írunk egy válasz levelet. Mivel email küldésekor technikailag bármilyen cím kerülhet a "feladó" mezőbe, így az sem biztos hogy a levelünk egyáltalán eljut valahova, és ha eljut, akkor sem feltétlen olvassák el, de próbálkozni azért szabad. Kapcsolattartáshoz az alábbi formalevelet is használhatjátok (persze a köszönésnél és az aláírásban töltsétek ki a nevet):


Persze megeshet, hogy a levél el sem jut a címzetthez. Amennyiben a levél (állítása szerint) egy saját domainről érkezik (pl.: edemmester.hu) , tehát nem egy mail szolgáltatóé (pl.: gmail, freemail, stb), azaz az emailcímben a @ jel mögött nem egy mailszolgáltató végződése (pl.: valami@gmail.com, valami@freemail.hu) áll, hanem egy bármilyen egyéb honlapé (pl.: info@edemmester.hu), akkor megpróbálkozhatunk két további megoldással, azonban hangsúlyozom, hogy nem biztos hogy a levélnek bármi köze van a domainhez, ugyanis az emailezés technikai hátteréből adódóan bárki küldhet alapvetően bármilyen címről emailt. A két lehetőség egyikére valószínűleg a bolond is rájön magától: látogassuk meg a mailcím végén szereplő honlapot. Ha ez nem létezik, vagy esetleg csak nincs rajta kontakt adat, akkor még egy WHOIS lekérdezéssel is próbálkozhatunk. Ha az email tartalmaz bármilyen linket, akkor azon keresztül is nézelődhetünk, hátha kontakt adatokra lelünk. Persze legyen eszünk, és ne töltsünk le semmilyen futtatható állományt ilyen oldalakról, ne adjuk meg a telefonszámunkat, stb.

Sajnos manapság sok levél tartozik még ebbe a harmadik kategóriába, azonban van egy jó hírünk: A mi hírlevelünkről egy kattintással leiratkozhatsz bármikor, tehát ne félj feliratkozni sem!


Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.