Címkék listája

Egy programozás verseny tapasztalatai

Tegnap volt a Nemes Tihamér Informatika Tanulmányi Verseny programozás kategóriájának második (regionális) fordulója, amelyen én is megjelentem és harcba szálltam a döntőbejutásért. Érdekes dolog egy programozó verseny, bizonyos szempontból mint a többi tanulmányi megmérettetés, elsősorban a technikai szükségletek miatt.

Megjelenés

Érdekes, hogy az általános iskolás szokás mennyire kiveszik az emberekből mire gimnazistává vállnak. A fiatalabb korosztályban még (szerintem teljesen jogosan) általában tájékoztatják is a résztvevőket, hogy a versenyen ünneplő ruhában jelenjenek meg, ennek ellenére a gimnazisták körében ez már nem elterjedt. Miért nem? Erre én is kíváncsi lennék. Szerintem azért nem olyan nagy dolog felvenni egy emberi ruhát egy ilyen alkalomra.

Megvalósítás

Egy ilyen versenynek természetesen kritériuma egy normális minőségű informatika terem, ahol az a kérdés, hogy ki mennyire érti a dolgát, nem pedig az, hogy melyik gép fagy le előbb. Szerencsére ez a feltétel a helyszínen adott volt, ahogy a gépek átmeneti fallal történő elválasztása sem okozott gondot. A tájékoztatást a lehető legpapírtakarékosabb méretű kis lapokon meg is kaptuk, rajta az értékelő rendszerhez szükséges bejelentkezési adatainkkal, mert a feladatok ellenőrzése automatikusan zajlott egy webfelületen. A verseny kezdetekor bejelentkeztünk a kapott adatokkal, és innen tölthettük le a feladatokat és a példa bemeneti adatokat (apró hátrány, hogy mindezt egyesével kellett megtenni - minden feladatot és a bemeneteit külön külön kellett letöltögetni). A 4 feladatra összesen 150 pontot kaphattunk. Mindegyikhez részletesen leírták, hogy milyen formában adják az inputot, és milyen formában várják a kimenetet, a gépi ellenőrzés miatt ettől egy karakterrel sem térhettünk el. A programokra 2 alapvető kritérium vonatkozott: max 32 MB memória használható fel, és max 0,1 másodperces futásidővel végeznie kell. Ez utóbbi volt általában a problémásabb... A megoldott feladatokat rögtön feltölthettük, és szinte azonnal meg is jelent, hogy hány pontot kaptunk rá, illetve hogy miért csak annyit. (időtúllépés, hibás kimenet, hibakóddal kilépett, stb.) 5 óránk volt küzdeni, ez idő alatt minden feladatot maximum 20 alkalommal küldhettünk be, ezek közül a legmagasabb pontszámút veszik figyelembe, így végül 2 hibátlan és 2 félig működő programmal 108 pontot sikerült összegyűjteni, ami jelentősen több, mint amire számítottam.

A kivitelezés szerintem igényesen zajlott, a rendszer működését tekintve átlátható volt, a technikai feltételek adottak voltak. A teremben persze inni-enni lehetett, csak annyit kértek, hogy ezt ne a billentyűzet/egér fölött tegyük, ami egy jogos elvárás. A kiszabott idő pillanatok alatt elrepült, de azért bőven elegendő volt a feladatok megvalósítására, már amennyire meg tudtuk őket oldani.

Feladatok

Egy versenyen mindig fontos kérdés a nehézség, hogy mennyire lehet a kiszabott feltételeknek megfelelő munkát legyártani az adott idő alatt. Jelenleg szerintem evvel semmi probléma nem volt. Az első feladat egy alapszintű számítás volt, amihez mindössze minimális matematikai gondolkodásra, és persze alapvető programozási ismeretekre volt szükség. Ezt követte egy hasonlóan egyszerű feladat, ami ismételten csak minimális logikát igényelt, bár itt már nem volt hátrány, hogy rendelkeztünk a gráfok alapvető ismereteivel. A harmadik feladat kivitelezését tekintve úgyszint könnyen megvalósítható lett volna, ha nem lett volna futásidő limitünk, így azonban már megszenvedtünk vele, ezért erre már én is csak részpontot kaptam, túl nagy bemeneteken nem tudtam időben elvégezni a szükséges műveleteket. A negyedik feladat már valóban komolyabb gondolkodást igényelt, erre számtalan algoritmus ötlet merült fel bennem, illetve nem is csak bennem, de hogy melyik az ami valóban időben működik, az már egy más kérdés. Szerintem a szintezés teljesen rendben volt.

Összkép

Kicsit olyan semmilyen volt megjelenés tekintetében a dolog, azért én ennél nagyobb felhajtáshoz szoktam a versenyeken, de ezek szerint nagyobb korban már ez nem divat. Érdekes... Ezt leszámítva a verseny maga mindenképp rendben volt. Kellemes csalódás volt az egész jó technikai háttér, és mindenképp sok tapasztalattal gazdagodtam ez alatt az 5 óra alatt, a továbbjutási ponthatárt pedig izgatottan várjuk. :)

Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.