Címkék listája

Messenger bot - akár neked is!

imageAz utóbbi időben a Messenger rohamos fejlődésnek indult, mind megjelenés, mind pedig funkcionalitás terén, utóbbi területen pedig az egyik komoly újítást a botok jelentik. Elérkezett hát az idő, amikor már facebookon sem csak emberekkel, hanem szoftverekkel is beszélgethetünk. Hogy milyen lehetőségeket is jelent ez számunkra? Ez bizony egy két oldalú kérdés.

Felhasználói szemmel nézve ez mindössze annyit jelent, hogy számtalan új tartalom válhat ezáltal hozzáférhetővé a Messengeren belül, és mostantól már a levelezéseinket sem kell félretennünk, ha meg szeretnénk tudni a napi időjárást, vagy ha épp a legfrissebb hírekről szeretnénk informálódni. Ennél azért persze jóval többről van szó, mert egy okosan megírt szoftver azért sok új lehetőséget adhat a kezünkbe, azonban a botinváziónak van egy másik oldala is, ez pedig a tartalomgyártói oldal.

Könnyen gondolhatjuk azt, hogy egy ilyen bot elkészítéséhez programozói ismeretek szükségesek. Alapvetően természetesen ez így is van, és sok lehetőség tényleg csak akkor nyílik meg előttünk, ha rendelkezünk az ehhez kellő ismeretekkel, vannak azonban meglepően jól működő internetes megoldások is arra, hogy könnyedén összehozhassunk magunknak egy egyszerűbb botot anélkül, hogy komolyabban tudnunk kellene, hogy mi folyik a motorháztető alatt. Persze itt a lehetőségek azért valamilyen szinten korlátozottak, de ennek ellenére is számtalan célra használhatjuk, akár mint normál ember, akár mint blogger, vagy akár mint diák, esetleg tanár.

Mire használhatjuk őket?

Tartalomközvetítésre: blogolsz? Miért ne csinálhatnál egy saját botot, ami szól az olvasóidnak a friss posztokról, vagy ami könnyen lehetőséget ad a bejegyzések közti keresésre, vagy a leggyakoribb kérdések megválaszolására, esetleg a veled való kapcsolatfelvételre?

Oktatási célokra: tanárként meguntad, hogy a diákjaidnak mindent százszor kell elmondanod? Készíthetsz egy botot, amely elmagyarázza a tanítványaidnak az anyagot, ezzel megkönnyítve számukra az otthoni felkészülést, vagy a lecke megoldását.

Felfedezésre: rendelkezel valamilyen adatokkal? Miért ne kereshetne bennük egy bot? Randihelyszín keresésre, időjárás ellenőrzésre, vagy repülőjárat keresésre is kiválóan alkalmas lehet egy virtuális asszisztens.

Termékajánlásra: webáruházat üzemeltetsz? Javasolj termékeket, tedd könnyebbé a megfelelő méretű ruha kiválasztását, vagy éppen lásd el a vevőidet hasznos tanácsokkal a tanévkezdés, vagy az ünnepek kapcsán, ezzel az ő dolgukat is megkönnyítve, vagy adj lehetőséget a rendelés Messengeren való nyomkövetésére.

Csak a képzelet szab határt! A botok számtalan egyedi, kreatív dologra felhasználhatók. Ez itt csak néhány ötlet volt, számtalan egyéb dologra is felhasználhatod ezeket a lehetőségeket. Hogy hogyan? Mutatjuk!

Hogyan készült: a robot

Alapvetően a facebook fejlesztői oldalán fellelhetünk egy dokumentációt, amely leírja, hogy ha rendelkezünk webfejlesztői ismeretekkel, akkor miként vághatunk bele a robotkészítésbe, ám mint említettem, számtalan egyéb alternatíva is van, ezek némelyike ráadásul ingyenes. A poszt folytatása többnyire a Chatfuel nevű bot készítő oldalt fogja bemutatni, érdemes azonban körülnézni, számtalan egyéb hasonlót is találni a neten. A regisztráció és bejelentkezés folyamata elég magától értetődő, így ezeket szerintem nem szükséges bővebben kifejteni, majd ha ezzel megvagyunk, egy kezelő felületre érkezünk, ahol létrehozhatunk botokat. Új robot készítésekor lehetőséget kapunk egy üres sablon használatára, illetve néhány létező minta lemásolására is, ezek hasznosak lehetnek, ha szeretnénk megnézni, hogy miként is működik egy ilyen.

A robot kezelése egy 7 fülből álló adminisztrációs felületen történik, ebből a statisztikát tartalmazó Analytics, illetve a súgócikkekre mutató Help fület nem tervezem bővebben kifejteni, a többi viszont szorosan kapcsolódik a botunk felprogramozásához. Azok az üzenetek, amelyeket a felhasználók látni fognak, a Structure, azaz struktúra lapon lelhetők fel, csoportokra bontva. Két alap strukturális blokkot a rendszer mindenképpen létrehoz nekünk, ez a Welcome, illetve a Default answer, ezek közül az előbbi akkor lesz látható, amikor egy felhasználó először használni kezdi a botunkat, a második pedig minden olyan esetben, amikor egy adott szövegre a rendszer semmi más választ nem tud adni. Itt hozhatjuk létre azokat a szövegekből, képekből, és gombokból álló üzeneteket, amelyeket a felhasználóinknak mutatni szeretnénk.

Egy blokk több összefüggő üzenetből is állhat, ezek egymás után kerülnek kiküldésre, amikor a blokk aktiválódik. Ez több módon is megtörténhet, például ha egy üzenethez gombokat csatolunk, akkor megadhatjuk, hogy melyik gomb melyik linkre, VAGY melyik blokkra hivatkozzon, így akár menürendszerek is létrehozhatóak. Az alap válaszfajtákon kívül akár Pluginokat is használhatunk, ezek lehetőséget adnak instagramos képek, facebookos posztok, vagy akár blogbejegyzések megjelenítésére, kérdések feltételére, amelyek után a kapott válaszokat a bot feldolgozhatja, blogposztok automatikus kiküldésére feliratkozóknak, és számtalan egyéb eszközhöz is hozzácsatolhatjuk a robotunkat, ezáltal mégjobban felokosítva azt.

A következő fül a Broadcasting, itt nyílik lehetőségünk arra, hogy a botunk összes felhasználójának azonnali üzenetet küldjünk, vagy beütemezzünk előre értesítő szövegeket, amelyeket minden felhasználó megkap. Itt segítségül hívhatjuk az IFTTT-t, vagy egyéb külső oldalakat is, hogy ezeken keresztül küldhessünk ki tartalmat a felhasználóknak. Ezzel azért jobb óvatosan bánni, mert túl sok automatikus üzenet idegesítővé vállhat, azonban ha például csinálunk egy feliratkozási lehetőséget (erre is van Plugin), amelyen keresztül az olvasóink Messengeres értesítést kérhetnek az új posztjainkról, akkor egy egészen új lehetőséget kapunk a látogatóink elérésére.

A harmadik lap az AI Setup, az igazi csoda tulajdonképpen itt történik. Itt állíthatjuk ugyanis be, hogy milyen szöveges válaszokra mit reagáljon a robotunk, megadhatjuk például, hogy a Szia, Hello, és Csáo szavakra meghívja a Köszönés blokkot. Felvihetünk szavakat, vagy kifejezéseket, majd hozzájuk csatolhatunk blokkokat. Fontos, hogy a rendszer nem csak a teljesen pontos egyezéseket veszi figyelembe, hanem a körülbelülieket is, ennek megfelelő működéséhez javasolt az oldal tetején a nyelvet megfelelően beállítani.

A következő oldal a Promotion, ez csak akkor válik elérhetővé, ha a robotunkat már hozzácsatoltuk egy facebook oldalhoz. Itt megtekinthetjük a bot közvetlen linkjét, javasolnak nekünk borítóképeket, illetve segítséget kapunk különböző Messenger gombok oldalunkon való elhelyezéséhez, ezzel megkönnyítve a robotunk felfedezését az olvasók számára.

Az utolsó lap pedig a Settings, azaz beállítások. A robotunkat a jobb felül található Test your bot gombbal eddig is kipróbálhattuk, mások azonban nem tudják használni egészen addig, ameddig egy oldalhoz hozzá nem kapcsoljuk. Minden bot egy facebook oldal nevében küld üzeneteket, így ehhez létre kell hoznunk egy oldalt, majd azt a Settings oldalon található listából kiválasztva hozzá kell csatolni a botot. Innentől kezdve az adott oldalra érkező minden üzenet a bothoz fut be, és azokra a választ is a botunk adja. Ha ezzel megvagyunk, célszerű még meglesni a Presistent menu opciót, itt ugyanis felvehetünk menü elemeket, amik a látogatóink számára mindig elérhetőek lesznek a Messenger botunkkal való beszélgetés során az üzenet mező jobb oldalán található gombra kattintva. (ezek csak akkor látszanak, ha a botot már egy oldalhoz kapcsoltuk) Itt egy forrásmegjelölés fixen látható lesz, amely megmutatja, hogy a botunk a Chatfuel segítségével készült, azonban mivel ez egy ingyenes szolgáltatás, ráadásul meglehetősen jól is működik, így ennyit megérdemelnek. Ezzel nagyjából el is érkeztünk a beállítási lehetőségek végéhez.

Ha a robotunkat egy oldalhoz kapcsoljuk, és az az oldal nyilvános, akkor innentől kezdve másoknak is lehetőségünk nyílik az azzal való csevegésre. Ha szeretnénk, hogy tényleges felhasználókra tegyünk szert, akkor persze nem árt, ha az oldalunkon elhelyezzük a bothoz vezető linket, ezáltal mindenki értesülhet róla, hogy mostantól ezen a kommunikációs csatornán is jelen vagyunk. Innentől a lehetőségeinknek csak a képzelet szab határt!

Tetszett ez a bejegyzés?

Ha biztosan nem szeretnél lemaradni a jövőbeli munkáimról, akkor ne feledj el követni facebookon! Szeretnél magadnak egy botot, és segítségre van szükséged? Jelezd bátran a kommenteknél!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.