Címkék listája

Multiplayer játékok hatása a társadalomra

Mióta megjelentek a számítógépek, megjelentek velük a játékok, majd elég hamar a többszemélyes játékok. Ez nem volt olyan nagy gond, legalábbis amíg a játékosoknak egy helységben kellett tartózkodniuk hogy együtt játszhassanak. Azonban az internet alaposan megváltoztatta a játékok hatását társadalmunkra.
Az emberek unalmukban gyakran nyúlnak a játékokhoz, és ilyenkor bizony gyakran nem egyedül játszanak. Esetleg még nem is a barátaikkal. Egyszerűen felcsatlakoznak egy szerverre, aztán jó játékot. Ezek a szerverek tele vannak, valószínűleg számunkra nagyrészt idegen emberekkel. Az embereknek viszont van egy olyan tulajdonságuk, hogy szeretnek ismerkedni. Bizonyos játékokban, játékmódokban elkerülhetetlen a csapatmunka, vagy legalábbis sokat dob a játékélményen. Egy ilyen helyzetben az emberek bizony hajlamosak elkezdeni ismerkedni egymással.

Ismerlek... Legalábbis amit mutatsz magadról...

Ha az emberek egy közös játék után tartósan haverok lesznek, azzal alapvetően nincs semmi gond. Illetve talán mégis. Alapvetően a haverkodás nem egyenlő a gonddal. Az okozza a problémát, hogy sokan hajlamosak a netes játékokban megismert haverjaikat, teljesen a barátaikkal azonos módon kezelni. Azt viszont nem gondolják végig hogy tulajdonképpen ki is az az ismerős? Egy felhasználó. Egy profil, amiben lehet hogy bizonyos adatok meg vannak adva, de az már nem biztos hogy helyesen vannak megadva. Az ilyen helyeken nem lehet ellenőrizni az adatokat. Bárki mondhat magáról bármit, csak sajnos sokan ezt nem gondolják végig. És bizonyára vannak olyan emberek, akiknek ez a vesztüket okozza.

Én csak játszottam egyet a haverokkal

Persze vannak olyan esetek, amikor az ember tényleg azokkal az emberekkel kezd el egy közös játékot, akiket a való életből már ismer. Ez általában jó szórakozásnak tűnik. Tulajdonképpen az is. Csak ahogy az emberek egyre jobban belefolynak egy-egy közös játékba, annál nehezebb lesz azt abbahagyni. Ha végiggondoljuk, régen amikor nem voltak még ezek a játékok, az emberek kimentek a szabadba hogy találkozzanak, és beszélgessenek egy jót, esetleg megigyanak egy sört vagy kávét, stb. Manapság ezeknek a tevékenységeknek a helyét is kezdi átvenni a játék. Egyre többször hallani a "Gyere föl a szeróra aztán beszélünk" szavakat. Régen a játék inkább szabadidős elfoglaltság volt, manapság azonban egyre jobban elkezdett beépülni sokak napirendjébe. Persze ez nem is feltétlenül gond, azért meg kell hagyni hogy tényleg nem árt néha egy kis pihenés, csak azért nem szabad ennek a személyes találkozások rovására mennie.

Összegzés

A multiplayer játékoknak tehát van jó, és rossz oldaluk is, és sajnos rossz hatása van a mai társadalmunkra. A sok közös játék sokszor eltávolítja egymástól az embereket. Bárhová is fejlődik a technika, egy közvetlen személyes beszélgetést soha nem fog tudni pótolni. És persze arra is figyelnünk kell, hogy bármikor átverhetnek. A játékok sokakat bizony nagyon rossz irányba húznak, de ez ellen csak is ők, és a játékgyártó cégek tudnának tenni bármit is.

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.