Címkék listája

Pszichológus, pszichobarát, pszichoweb

A világunkat számtalan, egészen különböző gondolkodású, látásmódú ember alkotja. Ennek a következménye az a tény, hogy nem lehet mindenkit egyformán tanítani, nevelni, fegyelmezni, és nem is lehet az összes ember gondolkodását azonos módszerekkel befolyásolni. Van azonban egy nagy kérdés: kell egyáltalán?



Emberi kapcsolatok

A barátságok fontos részét képezik az életünknek, talán fontosabbat is, mint hinnénk. Manapság az állandó online kapcsolattartás által okozott elidegenülés következtében talán kicsit felborult ez az értékrend, és ez bizony nincs rendjén. Régen egy komoly barátság egyet jelentett a személyes beszélgetésekkel, valamint az egymásnak való kölcsönös segítségnyújtással, bármilyen lelki probléma megoldására is. Alapvetően online is vannak jó kommunikációs eszközök, ilyen például a levél. Mármint nem a 2 szavas chat üzenetek 50 000 hangulatjellel, hanem a rendes, igényes, átgondolt levelek, amelyek megírására manapság szinte senki nem veszi a fáradtságot. A manapság hódító chat nem alkalmas olyan jellegű kommunikációra, amilyenre a világnak szüksége lenne. 

B terv

Sokan most felkiáltanak: "Majd ha bajom van, elmegyek pszichológushoz!" Sajnos manapság ezen az úton járunk, illetve... nem, egy ennél is rosszabbon. A mostani diákság körében rendszeres, hogy a fiatalok meg sem próbálnak tenni semmit a problémáikkal, inkább csak elnyomják őket ( erről már volt szó a zenével kapcsolatos bejegyzésben, ami IDE kattintva elérhető ), letagadják, vagy észre sem veszik. A felhalmozódó problémák később kinövik magukat, kialakul a depresszió, majd a dolog néha akár az öngyilkosságig is fajulhat, és mindez a folyton online élő társadalmunk következménye.

Kinek kellene megoldania a problémát?

Ez az a kérdés, amire mindenkinek ugyanaz a válasza: "Nekem biztos nem." Ez az a hozzáállás, ami miatt a dolog csak romlik, és romlik. Igazából a jelen helyzetben a megoldáshoz két dologra lenne szükség:

1. Rendbe tenni a jelen generációt
2. Megalapozni a jövőt

Csak az a nagy kérdés, hogy mindezt miképp.

Alárendeltségi érzés

Ha esetleg az fiatalság nagyja nem rendelkezik a megfelelő baráti kapcsolatokkal, akkor persze teszem fel a kérdést: Miért nem mennek pszichológushoz? Egyszerű: mert sokan gyengeségnek tartják. Aki ezt gyengeségnek tartja, az hogy nem tartja annak, az állandó chatelést, vagy a folyamatos online jelenlétet? Egy szakember meglátogatása sem nagyobb gyengeség, mint síró arcokat, és idézeteket megosztani az üzenőfalunkon.

Végszó

Akik már egy ideje követik a munkámat, azok már szinte megszokhatták, hogy a bejegyzések nagy része, így most ez is a szokásos tanulsággal végződik: Ez is a technológia hibája. Mondanám, hogy ha nem lenne internet, akkor nem kellene annyi pszichológus, azonban ez nem igaz, mert akinek nincsenek igazi barátai, azok többnyire a szakembereket sem látogatják meg, ennek ellenére fontos tény, hogy ezek egyike sincs rendjén. A kérdés tehát már csak az, hogy mit lehetne tennünk a hanyatló társadalmunk megmentése érdekében.



Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.