Címkék listája

Mi kell egy projektnapi előadáshoz? - avagy hogyan készült a szerdai prezentáció

Néhány héttel ezelőtt gimnáziumom informatika tanárai felkértek, hogy tartsak előadást gimnáziumunk projektnapján. Ezt a felkérést természetesen örömmel elfogadtam, és rögtön elindult a gondolkodás, hogy mi is legyen a tematika. Most az esemény végeztével megpróbálom röviden összegezni, hogy hogyan is született meg, és érte el mai formáját a Neked is jut hely az adattengerben! - önkifejezés az interneten című előadás, mind technikai, mind pedig elméleti oldalról.

Az előadás technikai alapjait egy Swayben készült bemutató, valamint egy saját készítésű interaktív szavazórendszer, és ennek egyéb kellékei alkották, azonban ezek létrehozását megelőzte egy tervezési fázis, melynek során összegyűjtöttem fejben a mondandóimat, illetve megpróbáltam azokat felfűzni egy szálra. Amikor a fejemben már nagyjából összeszedtem, hogy mégis mi fog belekerülni az előadásba, akkor elérkezettnek láttam a vetítés első alapköveit lefektetni, így létrehoztam az alcímeket tartalmazó diákat, egyfajta nagyon tömör vázlatként.

Amikor ezek sorrendjét megfelelőnek találtam, akkor a gyűjtögető időszak következett, amikor különböző források leírásait átfutottam, hogy legyen esetleg mivel alátámasztanom a gondolataimat, majd megpróbáltam a lehető legvázlatosabban összeírni azokat a főbb tényeket, amiket belefűzök a mondandómba, majd ezek fel is kerültek a swayre, így alakot öltött a prezentáció, ekkor még persze nem interaktív formában, ezek az elemek mind utána szüelttek meg.

A következő fázis a szavaztató rendszer megtervezése, illetve annak technikai megvalósítása volt, ami meglepően kevés időt vett igénybe. Úgy gondolom, hogy ha a lehetőségek engedik, akkor hasznos diákcsoportok esetén időnként valamilyen módon megtörni a beszédet, és erre tökéletes megoldás néhány interaktív szavazás. Eleinte csak a kérdések feltételéhez, illetve a válaszok fogadásához és vizualizálásához szükséges rendszert készítettem el, majd utána kezdtem el gondolkodni a tényleges kérdéseken, és azok helyén. Mivel az egyik cél a beszéd megtörése volt, így persze ügyelnem kellett arra, hogy egymástól megfelelő távolságban legyenek ezek az elemek, ezért meg kellett vállogatnom, hogy pontosan melyik kérdések kerülhetnek be, és hová. Végül 4 olyan szavazás került az előadásba, melyek eredménye élőben látható volt a táblán, továbbá egy véleményező űrlap az előadás végére, így teljesnek éreztem a munkát.

A szerda reggel az előadás technikai előkészítéséből állt, ami esetünkben a bevitt laptop, illetve a vezeték nélküli megjelenítéshez szükséges eszközökből állt. Mivel a gépet mindenképp szerettem volna a tanári asztalon elhelyezni, a projektorhoz viszont innen csak egy termen keresztül lógó kábellel tudtam volna csatlakoztatni, így a probléma megoldására vezeték nélküli megoldást kellett találnom, ezt pedig egy a projektorra csatlakoztatott vezeték nélküli megjelenítő eszköz jelentette, azonban természetesen ezt is még be kellett üzemelni az előadások kezdete előtt.

Miután a 45 perc lepergett, a munka természetesen nem ért véget. Egyrészt eljött a terem rendbetételének az ideje, másrészt pedig úgy éreztem, hogy az előadás nem válik egészen teljessé addig, ameddig annak teljes anyagát valamilyen formában le nem dokumentálom, így készült el az eredeti sway bővített, átalakított formája, ami minden fontosabb elmondott információt, továbbá a szavazások eredményét is magában foglalja, így egy végső képet ad a bemutató tartalmáról, ez ide kattintva érhető el.

Nagyjából ez volt az eddigi életútja a projektnapi előadásomnak, és szívből remélem, hogy ennek az útnak itt nincs vége. Reményeim szerint sikerül majd más intézményekbe is eljuttatni a munkámat, hogy újabb emberek csónakjait is útnak indíthassuk közösen az internet végtelen tengerén. Köszönöm azoknak a lászlós diákoknak, akik ott voltak az előadásomon, és remélem, hogy nem bántátok meg, hogy velem tartottatok.

Ne maradj le semmiről!

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.