Címkék listája

Mi kerüljön a táskába? #sulitipp

teddy-828506_1280A sulikezdés velejárója a tömeg a bevásárló központokban, és a töprengés, hogy mégis mi kerüljön a táskába, persze a tankönyveken kívül. Ezeket a dilemmákat persze elkerülhetjük, hogyha előre átgondoljuk, hogy mikre is lehet szükségünk, ideje hát összegyűjteni az iskolai szükségleteket, sőt, a poszt végén még egy checklist sablont is találhattok, amin minden fontosabb iskolai kellék fellelhető, így elég csak ezt kitölteni, és már kezdődhet is a pipálgatás, hogy semmi ne maradjon ki.

Az első kérdés igazából talán maga a táska. Vannak, akik hátizsák pártiak, de olyanok is akadnak, akik inkább a válltáskákra esküdnek, igazából mindkettőnek vannak előnyei. Alapvetően ha a kényelmi és egészségügyi szempontokat nézzük (pl. azonos terhelés), akkor a hátizsák az optimálisabb választás, azonban ha csak kevesebb dolgot hordunk mindig magunknál, simán működőképes lehet egy válltáska is, igazából ezt a környezet, a közlekedési mód, és az ízlés alapján együttesen kell eldöntenünk, azonban bármelyiket is választanánk, vannak dolgok, amiknek mindenképp célszerű belekerülniük. Ezt követően azonban egyéb szempontokat is érdemes szem előtt tartani, például a méret, és a zsebek száma. Ha vannak kisebb tárolózsebek, vagy elválasztott pakolóterek, akkor kevésbé lesz kaotikus a táskánk egy-egy nap végére, illetve a dolgaink is szebb állapotban maradnak. A méret szintén egy érdekes kérdés, ugyanis nem csak a túl kicsi okozhat gondot. Minél nagyobb, annál könnyebben összeborulhatnak a könyvek, és annál nagyobb kupi is kialakulhat, ami elkerülendő, ha a szünetünket nem a könyvek keresésével akarjuk eltölteni.

Ahhoz, hogy az órákon kellő odafigyeléssel dolgozhassunk, megfelelő minőségű eszközökre van szükségünk, ezek legnagyobb része pedig egy tolltartóban lakik. Hogy szövet, vagy fém a kiválasztott, igazából az személyes preferencia, a fontosabb kérdés inkább a fakkok száma. Ha mindenünket szeretnénk egy helyen tartani, akkor javasolt kisebb zsebekkel ellátottat választanunk, de ha a tűfilceket, vagy színeseket külön tároljuk, akkor ez kevésbé lényeges.

door-schtick-572045_960_720

Bepakolásra vonatkozóan javasolt elkülöníteni a gyakran használt dolgokat (toll, ceruza, egy-egy szín kiemeléshez, esetleg szövegkiemelők) amik minden órán kellenek, azoktól, amik csak ritkábban, ezáltal könnyebben meglelhetjük amit keresünk. Vannak persze egyéb eszközök is, amik beköltözhetnek a tollak mellé, például színes jelölők, vagy akár a Post It! címkék is, esetleg olló, ragasztó, és hasonlók, valamint a rövid vonalzó. Rendszerezési szempontból nem árt pár fajta kapcsot is magunknál tartani, de ezek nem feltétlen kell hogy itt legyenek, csak lehetőleg tegyük őket elérhető helyre. Ezen a téren 4 kapocstípust emelnék ki, amik jól jöhetnek:

  • Gemkapcsok: szerintem nem kell bemutatnom őket, a legtöbbek táskájának szerves részét képezik. Ha egy kupac gyakorló lapot szeretnénk átmenetileg összefogni, arra kiválóan alkalmas, és lássuk be, iskolában erre azért gyakran szükség lehet.
  • Tűzés: nem létszükséglet, de egy kis tűzőgép is elférhet a táska oldalzsebében, megtestesítve a gemkapcsok tartósabb párját, ha valamiket egészen biztosan csoportosítani akarunk. Beadott fogalmazásokhoz kiváló, nem keveredhet el a második oldal véletlenül a kupacban.
  • Magic clipper: sok diák nem tudja, hogy mi is ez, pedig egy remek találmány. Ha nagyobb papírköteget akarunk összefogni, akár végleg, akár időlegesen, akkor ez a számunkra optimális megoldás, erre nagyobb mennyiségű jegyzet, vagy tételkidolgozások összetűzésekor lehet szükség.
  • Milton kapocs: ez egyáltalán nem tekinthető iskolai alapfelszereltségnek, de számtalan ötletes kis játékot készíthetünk vele, amivel feldobhatjuk a tanulást. Hamarosan ezekről is írunk!

bag-1245954_960_720

Alapvetően egy nagyon jó dolog, ha van mivel írnunk, azonban egyelőre nincs mire. Ezt a kérdést már az előző bejegyzésünkben taglaltuk, klikk ide, ha a jegyzetelésről szeretnél többet megtudni. Annak függvényében azonban, hogy milyen formát választunk az anyagaink rendszerezésére, könnyen felmerülhetnek egyéb szükségletek is, genoterm és dosszié például soha nem árt, ha van nálunk pár darab. Ezeket később fel is címkézhetjük, egy posztban hamarosan erről is írunk. Lehetőleg azért üres lap is legyen a táskában, bármikor kellhet ha otthon marad a füzet, vagy ha épp tanórán kívüli okból, vagy tanulási céllal fel akarunk jegyezni valamit.

Persze emellett azért egyéni preferenciák is vannak, előfordul, hogy egyesek gyógyszereket, vagy hasonlókat is szeretnek maguknál tartani, célszerű minden eshetőségre gondolni annak érdekében, hogy ne érjen váratlan meglepetés. Persze a tankönyvekről és az étel, valamint italellátásunkról sem szabad megfeledkezni, de ezeket már mindenkinek saját belátása szerint kell mérlegelnie, persze a házirend szabályainak betartása mellett. Az órarendek kérdéséről pedig egy külön bejegyzésben jelentkezünk majd a sulikezdés környékén, ugyanis ez persze mindenkinél ott kell, hogy legyen. Ha te esetleg mást is fontosnak találsz, akkor ne feledj megírni a kommentek között!

Az előző poszthoz hasonlóan ezt is kérdésekkel zárom, plusz persze a checklisttel amit ígértem. Minden témakör kapcsán felmerülnek olyan gondolatok, amiket a bejegyzésfolyamba máshogy nem igazán lehet beépíteni, erre született ez a szekció.

Miben hordjam a testnevelés felszerelésemet?
Ez táska és iskola függvényében változhat. Mostanában sok helyen lehetőség van a tesi cuccot a szekrényben tárolni, így kevésbé nagy gond, ha annak mozgatása kényelmetlenebb. Ettől függetlenül célszerű külön tornazsákot vásárolni, mert bár nagyobb táskákba beleférhet a váltóruha egy zacskóban, azért még is jobb, ha külön tartjuk a többi dolgunktól.

softball-1534446_960_720Mire figyeljünk testnevelés felszerelés vásárlásánál?
Elsősorban a kényelemre, és arra, hogy az adott ruházat sportolásra alkalmas legyen. Ne izzadjunk bele nagyon, és ne korlátozzon a mozgásban. Persze itt az iskola elvárásait is figyelembe kell venni, ha fehér, vagy iskola logós pólót kérnek, akkor olyat vigyetek magatokkal. Ja, és persze lányoknak tanácsos lehetőség szerint nem átlátszó póló választása ilyen célra, erre érdemes ügyelni.

Honnan tudjam, hogy hány füzetet vegyek?
Ezekre a kérdésekre pontos választ csak tanévkezdés után kapunk, de a tanóráink számából és jellegéből azért lehet következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy mire is lesz szükség. A számolós tárgyakhoz négyzetrácsos, az írósokhoz vonalas, a vizuálisakhoz sima, ének órára pedig ötvonalas füzettel számoljunk, így nagyjából be lehet lőni, hogy hánnyal fogunk tudni majd elindulni.

Ha már ez a poszt megszületett, nem is lehetne teljes lista nélkül. Ideje hát, hogy a kezedbe vedd a saját checklistedet, és belevágj a pipálgatásba. Csak klikk a gombra, és már hozzá is kezdhetsz, az új listád a Google Drive fiókodban fog létrejönni egy táblázat formájában.

button

És hamarosan elérkezik a következő #sulitippünk is, amelyből ismét hasznos infókkal gazdagodhatsz az iskolai dolgok terén. Ha arról sem szeretnél lemaradni, akkor ne feledj feliratkozni Messengerrel, hogy mindig megkapd az új posztokat!

Ajánlott bejegyzések

3 megjegyzés :

  1. Számomra ez a cikk is nagyon hasznosnak bizonyult. Szeptember elején rengeteg dologban elég tanácstalan vagyok, úgyhogy tetszenek ezek a sulis posztok. Várom a folytatást! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy így látod :) Szerencsére már nem sokat kell várnod ;)

      Törlés
    2. Ami azt illeti, nekem már két napja elkezdődött. ^^ (Németország) De az előkészületek és vásárlások nálam mindig az első héten folynak le.

      Törlés

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.