Címkék listája

Minden a zsebben #sulitipp

girl-925284_1280Mostanra a legtöbb diák rendelkezik valamilyen okosabb, vagy épp kevésbé okos telefonnal, esetleg egyéb kütyükkel, amiket minden nap magával hord a suliba, így vagyok ezzel jómagam is. Ezek a modern eszközök kiválóan alkalmasak az órák zavarására, levelezésre, zajongásra, és egyesek számára meglepő módon a tanulási folyamatot és a mindennapjaink szervezettségét is elősegíthetik, foglalkozzunk most inkább kicsit ezzel.

Egyesek számára talán meglepő, de ahhoz, hogy a technikát segítségül hívhassuk iskolai pályafutásunk során, nem feltétlen van szükségünk bonyolult mindenféle életünket menedzselő appokra, a legtöbb dologra sok gyárilag telepített alkalmazás is kiválóan alkalmas. A következő sorokban néhány főbb kategóriába rendszerezve megnézzük azokat a területeket, amelyeken érdemes gondolnunk a mobilunkra, majd mindegyikhez bemutatunk néhány mintaalkalmazást, elsősorban Android és Windows Phone rendszerre, de ezek többsége iPhonera is elérhető (azonban jelenleg nincs iOS-es készülék a szerkesztőségünkben, így erről sajnos nem nagyon tudok nyilatkozni).

Mint azt korábban már említettük, a suliidő egyik legkritikusabb része az időbeosztás. Mivel a délelőttünk elég kötött, a teendők száma viszont közel végtelen, így mindig törekednünk kell a hatékonyságra, amihez egy jó időbeosztás sokszor elengedhetetlen. Ennek természetesen rég megszokott módja a határidőnapló, ami önmagában egy remek eszköz, és magam is kedvelem, de van valami, amit a telefonok tudnak, egy kupac papír viszont nem. Szólni nekünk. És sajnos én is gyakran beleesek a hibába, hogy felírok valamit a füzetembe, majd teljes nyugodtsággal elfelejtem mindazt, és ha aznap épp nem kerül elő a füzet, akkor jó eséllyel az esemény el is merül a süllyesztőben. A feledékenységünkre a megoldás azonban már rég a zsebünkben van, már a korábbi “butatelefonok” is rendelkeztek naptárral, és ez a funkcionalitás mára komoly fejlődésen esett át. Mára elérhetővé vált az eszközeink közötti szinkronizálás, az ismerősökkel közös események létrehozásának lehetősége, és számtalan olyan funkció, amikről egy határidőnapló álmodni sem merne.

A legtöbb mobil eleve érkezik egy beépített naptárral, Android esetén ez a Google-féle naptár, Windows Phone esetén pedig jó eséllyel az Outlook naptára, és le kell szögezni, mindkettő remekül alkalmas a célra, ráadásul bármelyik mellett is döntenénk, a megfelelő fiókunkba bejelentkezve lehetőség van a naptárakat gépen is nézegetni, ami szerkesztés és áttekintés szempontjából néha bizony kényelmes. Persze nem kell aggódnunk ha nincs mobilnetünk, majd szinkronizálódnak ha hazaértünk, ettől még a suliban ugyanúgy tudjuk használni teljes funkcionalitással mindkettőt. Lehetőséget adnak több naptár létrehozására, emlékeztetők felvitelére, ismétlődő események rögzítésére, ezáltal mindig képben lehetünk, hogy mégis merre tovább.

calendar-791885_1280Ha túl vagyunk a napunk szigorúan betáblázott részén, akkor pedig következhetnek azok a teendők, amik kicsit talán kevésbé vannak időhöz kötve, mégis végeznünk kell velük, ilyenek lehetnek a házi feladatok, a kiselőadások, vagy épp egy érdekes cikk elolvasása az ókori görög kultúráról, azonban persze ezeket is valahol rendszerezve nyilván kell tartanunk. Itt persze ismét előkerülhetnek a füzetek, gyűrűskönyvek, és egyéb megoldások, azonban bizonyos helyzetekben kényelmes lehet ezen dolgainkat is a mobilunkon menedzselni, főleg ha van rá kényelmes lehetőségünk. Bár itt kevésbé kritikusak a papírral szembeni előnyök mint a naptár kérdéskörénél, mégis érdemes azért kipróbálni a mobil életet, hátha esetleg megkedvelnénk.

Ezen célok ellátására alapvetően négy appot említenék, ám ezek közül csak egy az, ami kifejezetten teendőnyilvántartásra született, ez pedig a Google-féle teendők alkalmazás, ami gyakorlatilag pontosan annyit tud, amennyire szükségünk van. Készíthetünk listákat, azokra felvihetünk teendőket leírással, határidővel, egyéb adatokkal, majd ezeket pipálgathatjuk ha végeztünk velük. A további három alkalmazás alapvetően céljukat tekintve jegyzetelő szoftverek, azonban mivel a két téma egyrészt szorosan összefügg, másrészt ők is rendelkeznek pipálható lista készítési lehetőséggel, így mindenképp említésre érdemesek, első közülük az Evernote. Fontos tisztázni, hogy ebben bizonyos funkciókért bizony fizetnünk kell, azonban mivel a havidíj nem túl magas, így esetleg ezen is el lehet gondolkodni, és ameddig van folyamatos internetkapcsolatunk, addig a helyzet nem is olyan kritikus, az offline mód azonban már nincs ingyen. Bár a keresőóriásról elhíresült céget már kb. 5 sorral fentebb is említettem, rendelkeznek azonban még egy remek eszközzel a feladatlistákhoz, ez pedig a Keep nevű jegyzetelő megoldásuk, amely szintén lehetőséget ad pipálható listák készítésére, sőt, ezekhez különféle értesítéseket is csatolhatunk. A Windows felhasználók nagyja pedig a OneNote-ot már valószínűleg ismeri, szintén egy jegyzetelő szoftver, remek kategorizálási lehetőséggel, szinkronizálással, és nagyon kényelmes felülettel, ha tényleges jegyzetelésre is használni szeretnénk a virtuális füzetünket, akkor mindenképp ezt ajánlom a legjobban.

Mostanra két fontos területet sikeresen lefedtünk, maradt azonban még mindig sok olyan hétköznapi gond, amelyeket örülnénk, ha megoldana a zsebünkben lapuló okostelefon. Az órarend és terembeosztás kérdése, a másik zsebünkben lapuló pénz rejtélyes elszivárgása, vagy épp az ennél talán kevesebbeket érintő “hova írjam fel a blogbejegyzés ötleteimet a suliban” problémakör. Ha körülnézünk az egyes platformok boltjaiban, minden problémára legalább 100 azt megoldó appot eszeltek már ki, azonban sajnálattal látom, hogy ezek meglepően nagy része teljességgel haszontalan, és pont arra alkalmatlan, amire való. Meg amúgy is, tényleg tele kellene szemetelnünk a mobilunkat 30 alkalmazással ahhoz, hogy valami tényleg hasznos eszközt kapjunk? A válasz természetesen NEM, hisz számtalan univerzális eszközt is kapunk a kezünkbe, mindössze használnunk kell őket.

A Word és az Excel gépről már ismerősök lehetnek, és mostanra a legtöbb platformon elérhetővé is váltak, mellettük persze a google hasonló megoldásaival, amelyek szintén használhatóak internet nélkül, és 15 táblázatot tárolni a telefonunkon azért jóval erőforrásbarátabb, mint ha mindezekre külön csodaappokkal tennénk tele a mobilunkat. Kiemelendő persze, hogy bármennyire is beszélünk remek eszközökről, azért az Excel sem jó mindenre, azonban ahhoz képest, hogy az emberek mennyire nem használják, számtalan lehetőség van bennük, amelyekről érdemes lenne tudomást venni, ez az órarend minta csak egy a lehetőségek közül:

Mivel suli szempontjából most hétvége van, így ez a táblázat azt hiszem nem most a leghasznosabb, azonban ha visszapillantotok hozzánk hétköznap, akkor megtekinthetitek, hogy a jelenlegi és a következő óra mezők automatikusan frissülnek az aktuális dátum és idő alapján, így nincs szükség plusz keresgélésre, bármikor ránézésre láthatjuk, hogy merre tovább. Ez a minta még nem tökéletes, így a linkjét ide egyelőre nem tenném ki, azonban ha érdekel, és szeretnél belőle egy példányt magadnak, akkor írj bátran egy üzenetet a FB oldalunkra (akár ebben a jobb oldali dobozban – ami mobilon jó eséllyel nem jobb oldalt lesz ;) ), vagy dobj egy elérhetőséget kommentben és elküldöm.
Most tehát nagyjából áttekintettük, hogy mennyi mindenre lehetne használni a mobilokat a hétköznapjainkban, ideje egy kicsit kitérni tehát az ellenérvekre is, hisz azért semmi sem fenékig tejfel. Egyrészt kiemelendő, hogy nem feltétlen teszi lehetővé minden iskola házirendje, hogy az életünk benti részét is ilyen formában menedzseljük, és természetesen az intézményünk szabályait akkor is tiszteletben kell tartanunk, ha ez néha nehézséget is okoz. A következő kiemelendő pont az akkumulátorunk kapacitása, ugyanis értelemszerűen minél aktívabban böködjük a kütyünket, annál könnyebben meríthetjük is le azt, bár a legtöbb iskolában lehetőség van a telefonok töltésére, így ez kevésbé kritikus ellenérv. Természetesen egyet tudok érteni azokkal is, akik a mai napig is jobban támogatják a papíralapú életnyilvántartást, és előfordulnak olyan helyzetek, amikor bizony kényelmesebb is lehet egy füzet, mint egy laptop vagy okosmobil, még akkor is, ha a füzet nem rezeg, vagy nem szinkronizál, összességében azonban szerintem lassan érdemes azért elgondolkodni, hogy egyes célokra mégis érdemes segítségül hívnunk a technikát. Nem kell persze, hogy a kütyük uralják a mindennapjainkat, de néha azért sokat tudnak segíteni. Te használod az okostechnológiákat a hétköznapjaidban? Számolj be a tapasztalataidról kommentben!

Nem szeretnél lemaradni a sulitippekről? Ha még nem tetted volna meg, akkor iratkozz fel, hogy Messengerben is értesülhess a friss írásainkról! Klikk: – később persze bármikor leiratkozhatsz.

Ajánlott bejegyzések

4 megjegyzés :

  1. Az én sulimban sajnos elég komolyan veszik a házirend ezen pontjának megsértését, úgyhogy legtöbbször füzetbe szoktam a fontosabb infókat és dátumokat lejegyezni. A lehetőségeket viszont nagyon jól összegyűjtötted! Bárcsak megtehetném... Nagyban megkönnyítné a dolgomat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mi sulink idénre jutott el odáig, hogy engedélyezik a tanórákon a laptopra való jegyzetelést, a telefonhasználatot pedig szerencsére nem veszik olyan szigorúan. Persze megértem azt is, hogy vannak azért bőven akik ezekkel visszaélnének sajnos, mindent lehet rosszul is használni. De én is rájöttem idén, hogy például annak a nyilvántartására, hogy kit mikor miből korrepetálok, nagyon kényelmes tud lenni egy mobil, mert bármikor ránézek, láthatom hogy merre kell mennem, vagy hogy másnapra milyen anyagot kéne összekészítenem. Bár belátom, ez kevésbé tartozik az iskolai kötelezettségek közé. :D

      Törlés
    2. Hát, akkor meglehetősen különböző körülmények között tanulunk. :D De várjunk csak... Szabad megkérdeznem, hogy tulajdonképpen miből is korrepetálsz? (Mármint a matekon kívül, mert abban valamiért biztos vagyok.)

      Törlés
    3. Idén leginkább matek és kémia. De előfordulnak más reál tárgyak is, pl. info vagy fizika, ez elég változó. :)

      Törlés

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.