Címkék listája

Könyvajánló: Sky [Lélektársak "trilógia"] (Joss Stirling)

A múltja ismeretlen, a jövője kételyekkel teli... Valahogy így kezd új életet amerikába érkezve családjával Sky. De mégis mi tesz egy aurát kékké? És honnan szólnak a hangok, amik nincsenek? A kötet mégsem csak egy átlagos szerelmes regény... Hiszen a történet már meg van írva, mindigis meg volt. Így megy ez, ha az ember a különleges egy tízezredhez tartozik. Avagy izgalmas nyitány egy trilógiának... ami valójában közben nem is trilógia?  

A fejem zsongott a sok titoktól, de elvesztettem a térképet, ami megmutatta volna, hol találom őket.

Fülszöveg

Sky egy kicsit zárkózott, szorongó tizenhat éves lány, aki túlságosan jól tudja, milyen érzés kívülállónak, idegennek lenni valahol. Mikor Londonból Coloradóba költözik kissé különc nevelőszüleivel, megtapasztalja milyen egy tipikus amerikai középiskola, és milyen egy nem tipikus fiú. Zed Benedict jóképű, tehetséges, minden lány álma, csak épp sötét titkok veszik körül.

Aztán Sky egy hangot hall a fejében… Az Ő hangját. És Zed is hallja, érti az ő válaszait, amiket még ki sem mondott. Mi ez az egész? Kik a savantok, és létezik olyan, hogy lélektárs? Sky hiszi is, nem is, amíg mélyen belül fel nem éled benne egy képesség, amitől már rég meg akart szabadulni. Valami, amitől egész életében félt…

Természetfeletti képességek, szövevényes összeesküvés és két kamasz szerelme.

Ha nem lett volna a meglehetősen erős első fejezet a könyv elején, azt hiszem némileg szkeptikusan estem volna neki az olvasásnak, egy átlagos ifjúsági romantikus történetet várva - amivel persze nem lenne semmi gond, azokat is szeretem ám. De fontos leszögezni: ez nem az a könyv. Meg... kicsit igen is. Bonyolult. Mindenesetre a kötet első néhány oldalán egy különleges lány története bontakozik ki előttünk, egy olyan lányé, aki tud valamit, amit mások nem... Noha tény, még maga sem egészen érti.

A világ egy érdekes ötvözete a valóságnak, és a különleges képességek birodalmának, de egy éppen olyan, ideális arányú keverék, amelyik nagyon stabil, és nem mozdítja ki nagyon a dolgokat a helyükről. Látszik, hogy a koncepció jól át van gondolva, és a történeten keresztül meg is érthetjük a szereplők fontosabb adottságait, Sky képességeit pedig vele együtt ismerhetjük meg. De azért akad bőven elvarratlan kérdés a további kötetekre is, noha nem egészen egyértelmű, hogy ezekre a választ megkapjuk-e valaha.

Sky alapvetően egy nagyon jól átérezhető karakter, akit a múltjával kapcsolatos kételyei kifejezetten érdekessé tesznek, a családjában pedig a két szülő személyében egy-egy olyan szerep jelenik meg, ami a legtöbb fiatal életében valószínűleg megtalálható. A könyv során a lány egy érdekes belső fejlődésen és önismereti felfedezőúton halad végig, ami a képességeinek megismerésén jócskán túlmutat, és ami sokak számára erős inspiráló lehet.

Zed karaktere ezzel szemben egy jóval nehezebb dió, legalábbis első látásra határozottan annak tűnik. A történet előrehaladtával végül a helyére kerülnek a kötet eleji hiányzó miértek, de mivel az ő családja... noss, átlag ember szemszögéből nézve elég szokatlan, így itt kell némi idő, mire körvonalazódnak a szerepek, és hogy egyáltalán mi is történik itt valójában.

– Csináltam valami rosszat? – kérdeztem, és az asztalon egy régi teafoltot kapargattam.
Victor arckifejezése megenyhült, és megrázta a fejét.
– Azon kívül, hogy az idióta öcsémmel randiztál, azt mondanám, hogy nem.

Amikor elkezdtem jobban megismerni a könyvbeli világot, volt egy pillanat, amikor aggódni kezdtem amiatt, hogy esetleg túl kiszámítható irányba sodródnak el a dolgok, de az író szerencsére nagyon jól megtalálta, hogy hogyan egyensúlyozhat úgy a képességekkel és a "játékszabályokkal", hogy ne csak a világnak, de a történetfolyamnak se menjen komolyabban rovására, így a cselekmény meglehetősen fordulatokban gazdagra sikeredett.

A történettel, a megalkotott világgal, és a szereplők jellemfejlődésével maximálisan elégedett voltam, a kötet tartalmilag abszolút beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Bevallom, néhol nehézséget okozott számomra a hosszabb párbeszédek lekövetése, egy-két résznél úgy gondolom, érdemes lett volna a szerzőnek kicsit gyakrabban hintet adnia arra vonatkozóan, hogy épp ki beszél, mert első olvasásra könnyen elveszhet az ember a mondatok útvesztőjében, de ezt az apróságot leszámítva, a kötet összességében egy kellemes meglepetés volt!

Már csak egy a kérdés: Most akkor hány kötetes is ez a trilógia? Noss... Ez talán még a könyv történeténél is bonyolultabb, ugyanis bár eredetileg valóban trilógiaként született, végül mára további három, tematikában hozzájuk kötődő kötettel gazdagodott, így ha mindent meg akarunk tudni a savantokról, akad mit olvasni! Főleg, ha a csak angol nyelven elérhető további 3 kiegészítő kisregényt is hozzádobjuk, bár ezek beszerzéséhez, noss... sok sikert! 

Összességében tehát egy kellemes történet, szerethető és befogadható szereplőkkel, izgalmas fordulatokkal, és egy valósághoz viszonylag közel álló, de mégis a maga módján különleges világgal. Vagy esetleg tényleg élnek köztünk savantok? Noss... Ha mi magunk nem vagyunk azok, akkor talán sosem tudjuk majd meg!

A végére pedig egy kis trivia! Bár az első három kötet magyarul csak a főszereplők nevét viseli (Sky, Phoenix és Crystal), addig az eredeti angol cím ezekhez egy-egy igét is társít: Finding Sky (megtalálni Sky-t), Stealing Phoenix (elrabolni Phoenix-et) és Seeking Crystal (megkeresni Crystal-t). Ezek vajon utalások a cselekményre? Az angol kötetek címeiben mind szerepel ige, a további 3 kötet és a kisregények esetében is. Vajon hová tűntek a fordítás során? Noss, ezt talán sosem tudjuk meg.

A könyv Moly.hu-s adatlapja >>

Ajánlott bejegyzések

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokra vonatkozó szabályzat itt olvasható.

A bejegyzés eredeti verzióját megtalálod az Edemmester Gamer Blogon az alábbi linken:



A bejegyzés nyomtatott formában való birtoklása nem jogosít fel annak sajátodként való feltüntetésére, vagy avval való visszaélésre.